17.09.2023,  15:11:01 | 3 comentarii | 7030 vizualizari
Vulcan. Adversarii lui Merișanu s-au bucurat prea devreme
de Gheorghe OLTEANU

Desantul de joi, la Primăria Vulcan, al ofițerilor și procurorilor DGA-DNA a generat valuri de comentarii pe Facebook. Unele de susținere și încurajare pentru cel dus la audieri, iar altele lansate îndeosebi de cei care, la anul, pe vremea asta, se și văd înfășurați cu eșarfa tricoloră de primar.

Dincolo de feluritele

comentarii mai mult sau mai puțin răutăcioase, sunt încă persoane care nu cunosc cauza pentru care primarul Cristian Merișanu și arhitectul șef Paraschiva Acs au fost luați la întrebări de către anchetatorii anticorupție. De aceea treaba trebuie lămurită. Începutul trebuie căutat în prima parte a acestui an, când, la ședința ordinară din 20 aprilie a consiliului local, a fost adoptată HCL 83/ 2023. Prin această hotărâre un imobil teren de 8 mp înscris în CF 63612 Vulcan, nr. cad. 63612 a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al municipiului Vulcan. Mutarea a fost efectuată, pentru ca, ulterior, el să poate fi achiziționat, prin cumpărare, de către un om de afaceri.

Numai că,

surpriză, în mapa de ședințe din iunie a adunării ordinare apare proiectul de hotărâre nr.121/ 2023 prin care li se solicita consilierilor locali „revocarea HCL nr.83/ 2023 privind aprobarea trecerii din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Vulcan a imobilului teren înscris în CF 63812 Vulcan, nr. cad. 62612, în suprafață de 8 mp”. Cum de s-a ajuns aici din moment ce trecerea unui teren imobil din domeniul public în domeniul privat s-a făcut legal, printr-o hotărâre a consiliului local? Explicația este simplă. Domnul Mihăiasă Lucian Nicolae a înștiințat, în luna mai, Instituția Prefectului județului Hunedoara că, pe imobilul teren de 8 mp care funcționa ca trotuar, domnul Alexandru Polgar, patronul brutăriei Kenan, construise o anexă a clădirii care face imposibilă circulația pietonală în acel loc. Și, pentru a fi în legalitate cu această construcție, trebuia să intre în posesia terenului respectiv.

Ca urmare

a petiției, Prefectura județului Hunedoara a trimis Primăriei Vulcan adresa nr.141/ 12/ 26.05.2023 prin care-i solicită acesteia reanalizarea Hotărârii de Consiliu Local nr.83/2023. Și cu asta pare-se că discuțiile asupra acestui subiect s-ar fi încheiat. Numai că, pe lângă petiția  expediată prefecturii, Mihăiasă Lucian Nicolae a sesizat și instituțiile anticorupție. Ce s-a auzit ulterior este că el nu ar avea ceva anume cu omul de afaceri Alexandru Polgar, cât mai ales, clinciuri personale, cu tatăl acestuia, administratorul SC GloriZol Iosif srl. Zoltan Polgar a solicitat concesionarea a 36 mp de teren situat lângă barul pe care deține în centrul vechi al orașului, concesionare pe care același Mihăiasă Lucian Nicolae o consideră ilegală. Asta este, însă, o altă poveste.

Nu e prima dată

la Vulcan și la alte unități administrativ-teritoriale când diverșilor solicitanți li se vinde sau concesionează terenuri pe care aceștia  apucaseră să ridice construcții. Exemple de acest gen sunt destule în mandatele fostului primar. Funcționarii de la DPP mergeau nervoși - vezi, Doamne! – peste respectivul și-l puneau la punct cu o amendă contravențională modică pe cel care încălcase legea și construise fără autorizație pe un teren care nu-i aparținea. Asta, deși intervenția lor ar fi trebuit să vizeze și demolarea pe loc a construcției.

Mai apoi,

omul intra legal, prin hotărâre de consiliu local, în posesia terenului pe care-și construise ce a vrut el. Cum nu e nici prima dată când cei de la Anticorupție au dat buzna în Primăria municipiului Vulcan și au luat documente și unități de calculatoare. În cazul de față vor urma, desigur, alte și alte audieri până când problema va fi complet lămurită. Ca atare, cei care au sărit în sus de bucurie și l-au văzut pe Cristian Merișanu deja legat și băgat la beci mai au de așteptat. Un amănunt care ar putea să schimbe în oarecare măsură datele problemei ar fi acela că, în hărțile primăriei, terenul acela de 8 mp  de pe străduța de lângă brutărie nu apare ca fiind trotuar.


Comentarii articol (3 )

#1 Dan18.09.2023,  00:03:42
Spatiul public ar trebuii sa ramana spatiu public nu loc unde sa-si insuseasca si sa construiasca asa zisii oameni de afaceri cotetele
#2 marian18.09.2023,  09:11:03
Nu mor caii cand vor cainii


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter