10.02.2014,  20:16:17 | 1 comentariu | 3463 vizualizari
Primim la redacţie / Drept la replică
de Diana Popescu

Având în vedere articolul apărut în Ziarul Văii Jiului nr. Nr. 1380/ 10 feb 2014 din rubrica „Atenţie! Mâinile sus, faţa la perete! Intră ITM-ul” vă rugăm să publicaţi dreptul la replică de mai jos:
Referitor la datele reflectate de dumneavoastră se impun câteva precizări.
Ca orice anchetă ziaristică ce se consideră imparţială ar fi trebuit să solicitaţi şi un punct de vedere al ITM Hunedoara, prin intermediul Compartimentului comunicare şi relaţii publice. După cum scrieţi, un cititor neavi­zat ar putea crede că v-aţi documentat asupra preve-de­rilor legale în temeiul cărora inspectorii de muncă îşi exercită atribuţiile ceea ce nu este adevărat şi prin simplul fapt că nu aţi cerut un punct de vederi oficial al reprezentaţilor inspectora-tului şi nici nu aţi menţionat actul normativ în temeiul căruia inspectorii de muncă îşi desfăşoară activitatea.
Dacă aţi fi solicitat un punct de vedere v-ar fi fost comunicat faptul că la această vilă s-a mai efectuat un control pentru depistarea muncii fără forme legale şi în luna ianuarie 2011, dată la care patronul a avut acelaşi tip de comportament aducând injurii, încercând distrugerea probelor şi intimidându-şi proprii salariaţi pentru a nu declara adevărul în legătură cu data angajării. Şi la acea dată s-a cerut şi intervenţia poliţiei care a aplicat şi sancţiuni.
În articolul 19 din Legea nr. 108/1999, republicată, actualizată se stipulează că „Inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimaţia şi insigna care atestă funcţia pe care o îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor stabilite prin lege, au următoarele drepturi: a) să aibă acces liber, permanent şi fără înştiinţare prealabilă în sediul oricărui angajator şi în orice alt loc de muncă organizat de persoane fizice sau juridice”. Pe cale de consecinţă conform legii aveau dreptul să controleze orice loc de muncă, inclusiv bucătăria, cămara, camerele de hotel fără a încerca depistarea amantelor patronului, ci numai munca „la negru” pe care cei de la Vila Melinda încearcă mereu să o folosească în interesul lor propriu, fără mustrări de conştiinţă şi fără să acorde o minimă protecţie persoanelor de pe urma cărora îşi sporesc averea.
Despre „mirosul greu, înţepător, de nesuportat” pe care-l menţionaţi, acesta aproape sigur era de la munca fără forme legale practicată de către „domnul patron” care se comportă ca un proprietar de sclavi şi nu ca un cetăţean responsabil al României seco­lului XXI. Pe cale de consecinţă s-a procedat şi la dezinfecţie, dezinsecţie şi la deratizare în vederea eradicării fenomenului de eludare a prevederilor legale.
Vila Melinda are un program de lucru non-stop, aşa cum reiese din autorizaţia de funcţionare, dar în Revisal firma apare doar cu şase angajaţi la jumătate de normă (patru ore pe zi) pentru două puncte de lucru. Retoric vorbind, nu v-aţi pus întrebarea oare cum se poate acoperi şi un singur punct de lucru non-stop cu numai şase persoane angajate la patru ore pe zi: bucătar, cameristă, recepţioner, chelner, spălător vase?
Trebuie precizat că solicitarea intervenţiei agenţilor de poliţie s-a făcut în urma unui telefon al inspectorilor de muncă ce reclamau faptul că sunt bruscaţi de către soţia patronul respectivei unităţi comerciale. Ne întrebăm, dacă reprezentantul firmei a fost cel „bruscat” de ce nu a cerut acesta intervenţia poliţiei înaintea inspectorilor de muncă?
La Vila Melinda au fost depistate două persoane care lucrau fără a avea forme legale de angajare, lucru despre care nu aţi menţionat niciun cuvânt în cuprinsul articolului dumneavoastră. O dovadă a recunoaşterii că a avut persoane „la negru” este şi transmiterea prin intermediul Revisal a două noi contracte în data de 7 februarie a.c. ora 18.00 la mai bine de o zi după control.
Întreaga acţiune de control a fost filmată de către colegii dumneavoastră de la posturile de televiziune în care se surprind imagini şi de la controalele efectuate în Valea Jiului, inclusiv la Vila Melinda. Puteaţi să le solicitaţi o copie a acelor înregis­trări pentru a vă forma un punct de vedere echidistant.
Precizăm că în cursul controalelor, inspectorii de muncă respectă pe deplin legislaţia: Legea 108/1999, republicată - pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii, Legea 188/1999 - Statutul funcţionarului public precum şi procedurile de control.
Avem speranţa că am fost bine înţeleşi şi că am redat pe deplin faptul că inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara nu fac decât să aplice prevederile legale în respectul legii, procedurilor şi cutumelor în domeniul relaţiilor de muncă aşa cum sunt ele statuate.
Inspector şef,
Ing. Adrian Florin BOZDOG
Consilier RP,
Ec. Sorin Gabriel ISTRATE


Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Cotidianul nostru a intrat în posesia unor informaţii care, doar pentru foarte puţin timp, nu vor putea fi făcute publice în to[..]
07.07.2015, 16:56   |    1 comentarii
În prima decadă a lunii iunie, în timpul unui control de rutină efectuat de către inspectorii de muncă ai Inspecto[..]
21.06.2015, 18:45   |    1 comentarii
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a făcut public ieri tradiţionalul bilanţ al activităţii pe 2014. Şi tot c[..]
27.01.2015, 20:32   |    1 comentarii
Către: 
ZIARUL VĂII JIULUI
Referitor: Articolele p[..]
13.11.2014, 20:50   |    5 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter