04.02.2009, 12:36:48 | 0 comentarii | 762 vizualizari
Risipirea ca formă de existenţă
Articole de acelasi autor
de Mircea ANDRAȘ
Petru Birău "Risipiri"
Editura Emia - Deva
Petru Birău, cunoscutul artist plastic şi eseist, revine cu forţă şi o carte de cronici încărcate de fiorul artei şi al literaturii. Autorul, care nu mai răspunde de mult la numele de Petrică (se mai maturizează oamenii), ne-a pregătit materiale interesante şi reale. Tot ce a consemnat aici a apărut şi în ziarele vremii. Iată ce cuvinte calde şi pline de adevăr îi adresează cunoscutul jurnalist Iftimie Nesfântu, cuvinte care în această carte ţin loc de prefaţă:
"Petrică, eşti pe drumul cel bun. Repetă dacă poţi experimentul şi anul viitor şi iarăşi... O să vezi că lucrurile se aşează de la sine. Urmăresc cu interes şi cu drag drumul tău, mă bucură orice izbândă şi mă întristează risipirile. Rosturile tale par să fie legate de Cimpa, de pictură, de copii".
Se pare însă că rosturile lui sunt mult mai variate şi ar fi păcat să se cantoneze numai în zonele enunţate de prefaţator. Cartea de faţă este împărţită în patru registre, veţi vedea mai departe de ce: Registrul 1 - “Fericirea privirii”, se referă la arta plastică conţinând scrieri despre: "Tabăra de pictură Cinciş-2004", "Aniversarea a 65 de ani a pictorului Ion Cârjoi", "Expoziţia de pictură Aurel şi Vladimir Nedel, la Hunedoara", "Cronică la expoziţia artistului plastic Torino Bocăniciu", "Regal de artă plastică la Tg. Jiu".
Registrul 2: "Fericirea jocului" este dedicat teatrului şi cuprinde cronica la spectacolul "Prizonierul din Manhatan" şi "Fata moşului şi fata moaşei", prezentate pe scena Teatrului I. D. Sîrbu din Petroşani. Registrul 3: "Fericirea sufletului" se referă la poezie şi cuprinde cronici la cărţile "Rotundele singurătăţii" de Aurelian Sârbu, "Hoinărind prin dosul lumii" de Eugen Ilişiu, "Poeme de-o vară" de Maria Marcela Meraru, "Pustiul cuvintelor" de George Lixandru şi "Stelele văzute de sus" de Mircea Andraş. Registrul 4: "Fericirea cuvântului" este dedicat prozei şi cuprinde cronici la cărţile "Feminariu" de Ileana Roman, "Hoţul de vise" de Gabriel I. Năstase, "Tradiţii şi obiceiuri din estul Văii Jiului" de dr. Dumitru Gălăţan Jieţ şi sub "Zodia Cărbunelui" de Sever Constantin Răduică. Fiecare capitol în parte este tratat de autor cu seriozitate, profesionalism şi foarte multă dragoste, semn că atât poezia, proza şi teatrul cât şi artele plastice îi sunt în egală măsură favorite, că nu vrea să le trădeze pe niciuna în detrimentul alteia. Se vede bine că fiecare cronică readusă la lumină nu este realizată fără o documentare asiduă, fără o cunoaştere chiar şi din culise, a celor relatate, fără o aplecare minuţioasă asupra celor înfăptuite în cărţi, pe scenă sau pe simeză. Cuvintele pe care Petru Birău le scoate în faţă nu fac decât să contureze bine reliefat conturul celor puşi sub lupă.
Autorul cărţii e sensibil, aş spune cinstit de sensibil, îndrăgostit de cuvânt şi imagine, având penelul, fermecat de culori, de-a dreapta inimii iar condeiul, îmbălsămat cu cuvinte, de-a stânga. Autorii "verificaţi" în cronicile lui Birău nu au decât să fie încântaţi până la emoţie, pentru că un om de talia acestuia s-a aplecat asupra creaţiilor lor. Până şi această aplecare nu face decât să întărească convingerea că cei "vizionaţi" n-au fost aleşi întâmplător şi fără o gândire prealabilă. Artistul plastic le-a făcut să vorbească (tablourile - nota noastră) prin culoare, să cânte, să se mişte, în ritmul unui zbor halucinant al fanteziei şi ardorii creaţiei.
La plecarea din sală le-am mai privit încă odată prin geam. Parcă se potoliseră, aşteptau liniştite vernisajul, sărbătoarea lor din ziua următoare", scrie autorul despre Torino Bocănicu. Iată că Petrică Birău, prin sfinţenia apropierii lui de pictură, aproape că participă la trăirea expoziţiei transpusă în cuvinte. În unele contexte autorul nu se sfieşte să dea idei, păreri şi chiar definiţii. Iată, de exemplu, definiţia iubirii din cronica Ilenei Roman: "Iubirea îndelung rabdă şi este binefăcătoare, iubirea nu pizmuieşte, iubirea nu se trufeşte, nu se îngâmfează. Nu se poartă cu necuviinţă, nu caută de ale sale, nu se întărâtă, nu gândeşte răul. Nu se bucură pe nedrept ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le rabdă". Cartea are şi un subtitlu: "În lumea artelor". Ferice de această lume şi de cei care au reuşit să pătrundă în ea. Bineînţeles după ce au plătit tribut în cuvinte, gesturi, trăiri, culori, emoţii, talent şi multă dăruire.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.