17.11.2014,  20:01:00 | 0 comentarii | 1473 vizualizari
A treia carte în Skopje: / Butulescu între macedonieni
de Ziarul Vaii Jiului
Valeriu Butulescu debuta cu aforisme în Macedonia (încă iugoslavă), în urmă cu aproape trei decenii, în revista „Osten” (Skopje), în traducerea poetului Baki Ymeri. Şi-a reluat colaborarea după anul 2000, publicând frecvent în revistele „Makedonski osten”, „Osten”, „TEA Krstozbor” şi „Vreme”. Tot la Skopje  i s-au publicat sub formă de carte aforismele în graiul aromân „Vâsilieatsa-a zborlui” (traduse de prof. Hristu Cândruveanu) şi în macedoniană „Ţarsvoto na zvorot”- traduse de Vanghea Mihanj – Steryu (2009). Luna aceasta a ieşit de sub tipar, la Editura „Orion” din Skopje, în seria „Satira Lumii” , volumul „Pesocni oazi”, cuprinzând cele mai frumoase aforisme ale lui Valeriu Butulescu, în traduce­rea unuia dintre cei mai valoroşi satirici macedonieni contemporani: Vasil Tolevski. Reproducem mai jos un fragment din postfaţa volumului.  (C.H.)
 
„Cu aforismele lui Valeriu Butulescu 
m-am întâlnit pentru prima oară pe pagina de internet a prietenului meu Aleksandar Cotric, unul din cei mai mari scriitori sârbi. Ceva mai târziu l-am întâlnit personal, la Belgrad („Satira fest”) şi la Festivalul Satirei Balcanice de la Aleksinac (Serbia). Apariţiile sale calme mi-au devoalat un om care crede sincer în forţa de expresie a frazei scurte, în eternitatea gândului. La început, am fost uşor derutat de acest autor care ne prezenta gânduri, uneori umoristice, alteori satirice, însă cel mai frecvent aforismele lui erau minipoeme filosofice! Dar toate erau de o puritate cristalină, perfect structurate, şi percutau instantaneu, fiind înţelese imediat de numeroasa asistenţă prezentă la reuniunea aforiştilor din Balcani. 
Ce scriu acum nu este o recenzie la această carte; încerc doar să explic plăcerea care m-a cuprins când am început să-i traduc aforismele în macedoniană. Poate, uneori, forţa aforismelor este uşor atenuată de traducere, deşi ea s-a făcut după versiunea în limba sârbă, semnată de unul dintre cei mai rafinaţi traducători, timişoreanul Goran Mrakic. Dar, dacă analizăm aforismele sale sub aspect temporal, este evident că aforismele sale se ridică deasupra timpului şi locului, că sunt eterne, nelimitate şi acceptate oriunde în lume. Adică, autorul, şi în traducerea în limba macedoniană, îşi păstrează forţa cuvântului şi puterea gândului. Impresionantă este diversitatea tematică pe care în aforistica sa autorul o cuprinde şi elaborează, o perfecţionează şi montează. Fac următoarea recomandare: citiţi de mai multe ori aforismele lui Butulescu. Adâncimea gândirii sale vă  trimite tot mai departe de text, vă absoarbe în spirala propriilor gânduri. Veţi înţelege că aveţi în faţă un autor care scrie pentru domniile voastre şi pentru lumea care vă înconjoară.  Poate atunci veţi surprinde forţa gândului său, autorul reuşind, cu abilitate, să vă facă să credeţi că domniile voastre  sunteţi autorii aforismului pe care l-aţi citit.
Mă bucur enorm că această carte îl prezintă pe Valeriu Butulescu, ca pe un scriitor de o neobişnuită sensibilitate, cu un extraordinar simţ politic (privind satiric lucrurile), un scriitor căruia îi place să-şi ironizeze observatorii (râsul înseamnă sănătate), dar şi ca aforist care, cu sufletul său de poet, se exteriorizează pentru iubitorii de metafore poetice (elixir pentru spirit).
Trăiesc marea speranţă că această carte indică doar valorile lui Valeriu Butulescu, prietenul poporului macedonian, şi cred că în viitor în librăriile şi bibliotecile noastre îşi vor face loc  traducerile originale ale creaţiilor sale dramatice şi ale reflecţiilor sale poetice”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
►Comedia „Herghelia Albastră”, pusă în scenă de Teatrul „I.D.Sîrbu”, a fost jucată &icir[..]
24.06.2015, 20:04   |    0 comentarii
Internetul ne ajută să primim, instantaneu, ştiri din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Ne bucurăm, sincer, c&ac[..]
25.02.2015, 20:32   |    0 comentarii
Aforismele lui Valeriu Butulescu circulă intens în Peninsula Iberică, traduse şi publicate în spaniolă (două edi[..]
28.01.2014, 21:44   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter