08.05.2012,  22:07:21 | 1 comentariu | 1057 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ion D. Sîrbu, pus la / Zidul de sticlă
Booking.com
de Ilie PINTEA

Tocmai când mă pregăteam să scot din cutia cu casete o înregistrare veche de vreun an cu Ana Blandiana la Petrila, providenţa a făcut ca oraşul în care locuiesc să primească un autocar plin cu scriitori, veniţi tocmai din satul lui Lucian Blaga la casa lui I.D. Sîrbu. Nu cred că e cazul să facem recapitulări, dar pentru cei care au deschis ziarul ceva mai târziu precizez că scriitorul petrilean a fost studentul, prietenul şi asistentul universitar al filosofului omagiat zilele astea la Lancrăm, şi de-aici oportunitatea acestei întâlniri cu scriitorii participanţi la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional Lucian Blaga. Printre scriitorii cu bărbi, plete sau început de chelie am avut surpriza să o descopăr şi pe Clara Mareş, autoarea unui volum care a făcut multă vâlvă în lumea literară, şi pe care l-a prezentat şi la Petrila, pentru că se referă, evident, la Sîrbu.

„Simt că l-am adus pe Sîrbu acasă”
„Dumneavoastră sunteţi?”, am întrebat-o pe tânăra doamnă care zâmbea în casa lui Sîrbu, cu ochii pe desenele de pe pereţi. Clara Mareş, căci ea era, m-a făcut şi mai curios asupra cărţii ei, Zidul de sticlă. Ion D. Sîrbu în arhivele Securităţii, pentru că un volum ce tratează aproape exhaustiv viaţa fostului asistent al lui Blaga necesită o pasiune greu de găsit în ziua de azi. Aveam să aflu că distinsa mea interlocutoare nu s-a limitat la cercetarea în arhive şi prin documente vechi, ci a reuşit să se împrietenească, în ciuda timpului care îi desparte, cu scriitorul care a avut un destin atât de dramatic.
„Am mai fost aici în 2009, când casa nu arăta aşa, şi sunt foarte emoţionată. Este exact aşa cum trebuie să arate casa lui Sîrbu: este veselă, este jucăuşă, este serioasă, este profundă, are toate elementele ca cineva să-l cunoască pornind de aici. După toate câte i s-au întâmplat lui Sîrbu, ar fi putut să devină un om nefericit, ranchiunos, resentimentar, dar n-a fost aşa. A fost un om vesel, care-a râs de fiecare dată, şi mai ales de sine - primul de care râdea a fost el însuşi - şi asta a fost un exemplu nemaipomenit”, spunea Clara Mareş despre cel care i-a devenit subiect de carte.
Dacă au făcut ceva bun securiştii care l-au supravegheat îndeaproape, aceasta ar fi zecile de pagini cu interceptări ambientale, ce redau discuţiile lui Gary cu prietenii, dar mai ales cu soţia sa. Reconstituind o mare parte a vieţii lui Sîrbu din aceste surse, Clara Mareş crede că opera acestui scriitor ar trebui să fie o lectură fundamentală, dacă vrem să înţelegem cu adevărat comunismul.
„Erau foarte multe semne de întrebare în Jurnalul lui Sîrbu şi dosarul lui de urmărire mi le-a lămurit. Cumva, simt că dacă nu cunoşti câteva elemente din biografia lui Sîrbu îţi este foarte greu să-i citeşti literatura, pentru că neavând cum să se exprime, toată experienţa sa existenţială o transferă şi-o romanţează în cărţi. După ce-am citit dosarul, a fost absolut răvăşitor, pentru că viaţa lui poate părea un roman, o succesiune de paradoxuri, iar dosarul de urmărire îl confirmă în cele mai mici detalii. Cred că cei mai fideli avocaţi ai existenţei lui Sîrbu sunt ofiţerii de securitate, şi din cauza asta, că sunt duşmanii lui de moarte, sunt şi cei mai credibili avocaţi. A fost tulburător pentru mine, pentru că deşi îţi impui o anumită detaşare, nu prea se poate la un subiect de o asemenea anvergură. Este un personaj care te seduce, şi după ce l-ai citit devine literatură de referinţă”, a mai spus Clara Mareş, ea însăşi autoare a unei lucrări de referinţă, lansată…
 
…pe scara trenului,
putem spune, pentru că distinsa autoare a poposit la Petrila cu puţin, prea puţin timp înainte de a se întoarce, cu trenul, la Bucureşti.
Ca la fiecare eveniment găzduit de Casa Sîrbu, şi de data asta cămăruţa pe care apăruse inscripţia „centrul de studii sîrbologice”, parcă, a fost neîncăpătoare, mai ales că vorbim de o asistenţă selectă, aşa cum se întâmplă de regulă în acest spaţiu.
Ion Barbu, ca gazdă şi, am aflat, catalizator al proiectului Clarei Mareş, a vorbit primul, amintind în acest context şi de trista decizie a autorităţilor locale de a rade chioşcul în care, pe vremea lui Sîrbu, cânta fanfara în parc, iar autoarea cărţii a încercat fără succes să îşi ascundă emoţiile când a vorbit despre experienţa ei cu Sîrbu, cunoscut prin ochii Securităţii şi prin gura doamnei Lizi, despre care spunea că e una dintre persoanele care i-au marcat existenţa.
Dumitru Velea, ca exeget al operei lui Sîrbu, a vorbit despre scriitorul petrilean amintind şi de episodul detenţiei sale, iar discuţiile aveau să continue la Peştera Bolii, acolo unde nu mi-a îngăduit programul să ajung.
Orice eveniment de la Casa Sîrbu are doza lui de nonconformism. De această dată n-au fost amprente păstrate în ghips - am rămas fără mortar, zicea Ion Barbu - ci de o damigeană de vreo 15 litri, cred, ce închipuia zidul de sticlă şi conţinea dosarul lui Sîrbu, pe care artistul a sigilat-o cu un lacăt chinezesc, a cărei cheie se află în posesia autoarei. Cine ştie, o fi un update pentru lampa lui Aladin, ce conţine câte ceva din spiritul lui Sîrbu, gata să ne mai spună o vorbă de duh…
Înainte să vă invit la vizionare - KTV, ora 18, miercuri seara - vă mai spun că, dacă iniţiativa de care îmi spunea Clara Mareş în interviu se va concretiza, peste puţin timp vom putea citi operele complete ale lui Sîrbu în orice librărie. Până atunci - cine ştie când o fi, cum o fi, dac-o fi - vizionare plăcută !
 
Primul cercetător acreditat pe subiectul „I.D. Sîrbu” / Mihai Barbu
Nu neapărat din patriotism local, ci pentru adevărul istoric, merită menţionat faptul că, mult înaintea Clarei Mareş, Mihai Barbu a fost primul cercetător din România acreditat la CNSAS pe subiectul „Ion D. Sîrbu”.
În urma asiduei sale cercetări, Mihai Barbu şi-a luat doctoratul „magna cum laudae” la prestigioasa Universitate Babeş-Bolyai, punându-şi numele pe un impozant şi documentar volum, apărut în urmă cu un an, în primăvara anului 2011. (M. BOBOC)

Comentarii articol (1 )

#1 LPD09.05.2012,  12:53:04
Cine va fi acreditat la CNSAS pentru studierea lui paducel?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter