22.05.2012,  23:28:17 | 0 comentarii | 987 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Retro-reportaj cu Ana Blandiana
Booking.com
de Ilie PINTEA

Asta e, ştiţi şi voi prea bine: campania electorală ucide dacă nu orice boare de vânt, atunci orice urmă de activităţi care să nu fie conexe unui partid sau candidat, aşa că, pentru reportajul de săptămâna asta, am apelat din nou la arhive, şi am şters de praf o înregistrare-document. E vorba de memorabila vizită a poetei Ana Blandiana şi a istoricului Romulus Rusan la Petroşani, unde au poposit la invitaţia lui Gilbert Danciu, neobositul profesor care şi-a propus şi a reuşit să îi conecteze pe elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” la marea cultură. Dacă aţi răsfoit şi zilele trecute ziarul nostru, aţi putut afla că tinerii care învaţă aici au reuşit, din nou, să se impună la un concurs naţional de film, asta pe lângă rezultatele remarcabile ale celor care şi-au primit toamna trecută premiile pentru poezie tocmai de la poeta care e personajul reportajului de astăzi.

 
Salvarea prin poezie
Pare uşor desuet să vorbeşti despre litera­tură în aceste vremuri grele, şi cu toate acestea participanţii la colocviul „Pe albia poeziei: cursul vechi şi cursul nou”, organizat în octombrie la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, au avut onoarea de a vorbi despre poezie şi rostul ei cu un om de cultură despre care, dacă aş folosi un clişeu binecunoscut, aş zice că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Ana Blandiana, căci despre ea e vorba, a premiat câştigătorii unui concurs de poezie pentru liceeni şi le-a spus câte ceva despre locul spre care tinde poezia într-o societate dominată de materialism.
De poeta aceasta auzisem pe când i se rostea numele în şoaptă, la Europa Liberă, dar târziu am citit câte ceva despre aventurile motanului ei, care i-a pus Securitatea pe urme. Să pot sta de vorbă cu o asemenea personalitate - care, dincolo de viaţa litera­ră, s-a implicat activ în societatea civilă şi a pus bazele Memorialului Sighet, printre altele - a fost un adevărat privilegiu. Mai ales că aveam să aflu în cadrul unei întâlniri lipsite de formalităţi poveşti inedite despre cenzura din comunism ori despre luptele de Don Quijote ce au precedat înfiinţarea celebrului memorial.
Dacă pentru mulţi dintre oamenii de cultură Valea Jiului e o pată albă pe harta lor, Ana Blandiana avea să-mi spună că e puternic legată de această zonă: „Pentru mine, Valea Jiului înseamnă Ion D. Sîrbu, înseamnă fraţii Barbu, nu e o necunoscută, asta este sigur, iar acum, venind şi citind versurile adolescenţilor care au intrat în acest concurs, am fost foarte plăcut impresionată şi de valoarea lor, şi de numărul celor care au participat. Cred că epocile au fost sau nu bune în măsura în care s-a simţit în ele tendinţa de întoarcere spre poezie. Oboseala de consum şi societatea hiper-materialistă s-ar putea să ducă în cele din urmă la o întoarcere a oamenilor spre poezie ca spre o formă de salvare, de spiritualitate, dar, desigur, dacă această criză nu este totală, dacă, dacă, dacă…”, spunea poeta, care i-a încurajat pe tinerii aspiranţi la poezie să nu îşi abandoneze chemarea.
Cel care a iniţiat întâlnirile elevilor cu oameni de cultură - aş aminti aici extraordinara conferinţă susţinută de Marius Oprea, cel care le-a arătat tinerilor ce a însemnat comunismul, din perspectiva victimelor acestui sistem - este directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani, care e şi el scriitor. Gilbert Danciu e convins că poezia e la ea acasă şi în Valea Jiului, zonă cunoscută mai mult pentru ceea ce are în subteran decât pentru oamenii de la suprafaţă. „Datorită participării elevilor noştri la Şcoala de Vară de la Sighet, am invitat-o pe doamna Ana Blandiana şi pe domnul Romulus Rusan pentru a se întâlni cu elevii noştri şi pentru o expoziţie găzduită de Muzeul Mineritului. Eu nu sunt aşa de pesimist în ceea ce priveşte viitorul cultural al Văii Jiului, pentru că există publicaţii, evenimente culturale deosebite, cărţi care se publică aici, aşa că nu avem de ce să ne simţim complexaţi”, spunea Gilbert Danciu.
 
De la liceu, acasă la Sîrbu
După întâlnirea cu liceenii şi după vernisajul unei expoziţii referitoare la Memorialul Sighet, oaspeţii au ajuns, pentru vreo două ceasuri, la Casa memorială a lui I.D. Sîrbu, unde au devenit cetăţeni ai Coloniei Literare Petrila, cu certificat de apropitar şi acte în regulă şi unde Ana Blandiana şi-a văzut portretul realizat cu mai bine de două decenii de unul dintre membrii cercului de desen, coordonat pe atunci de Ion Barbu.
Ce-a urmat a fost în tonul fiecărei întâlniri din casa Sîrbu: camera mică făcea să pară că-s mulţi oameni, oaspeţii au răspuns cu amabilitate oricărei întrebări, iar mulţimea ceştilor de cafea te făcea să te simţi mai degrabă în vizită la un prieten, decât la o întâlnire oficială.
Într-o atmosferă ca asta şi distinşii musafiri s-au întins la poveşti, şi dacă deschideţi astăzi televizoarele la ora 18 pe KTV o să aflaţi cum s-a făcut Memorialul Sighet sau ce propunere le-a avansat celor doi inginerul Bujor Bogdan, iubitor nu doar de munţi, ci şi de cultură.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter