29.05.2012,  21:36:05 | 0 comentarii | 1310 vizualizari
Colecţionarii
Booking.com
de Ilie PINTEA

Când eram mic, aveam vreo trei insigne primite de la şcoală: una pentru muncă voluntară (nemeritată, pentru că mă sustrăgeam conştiincios de la plantat pomişori şi adunat sticle şi borcane), încă una de la grupa de pionieri, care arăta ca un romb roşu, şi alta verde, despre care pot doar să bănuiesc că avea legătură cu natura. Nu mai ştiu pe unde sunt, dacă or mai exista prin vreo cutie plină de praf din pod, dar la sfârşitul săptămânii m-am simţit cam ca pe vremea când purtam insigne în piept şi am căscat gura cu admiraţie la fiecare panou plin de bucăţele de istorie - strălucitoare, colorate, în toate formele şi din toate domeniile posibile - pe care colecţionari cu greutate din toată ţara le-au expus la Petroşani.

Fiecare colecţionar e o enciclopedie…
…îmi spunea Tiberiu Kelemen, cel care, alături de Dumitru Puşcaşu şi alţi împătimiţi, a organizat cea de-a patra ediţie a Congresului Naţional de Insignografie. Vă garantez că avea dreptate, pentru că, dacă l-ai fi întrebat pe oricare dintre ei ceva despre vreo insignă, ai fi aflat nu doar povestea ei, ci şi contextul în care a fost emisă şi multe alte informaţii adunate cu pasiune.
„Sunt 87 de participanţi din toate centrele insignografice importante din ţară, iar insigne sunt aproximativ 20.000. Sunt multe insigne, e foarte mult de lucru, şi trebuie să vă spun că aici a fost adusă o mică părticică din ce are fiecare, pentru a da ocazia cât mai multor participanţi să expună ”, îmi spune Tiberiu Kelemen.Cu vreo zece ani în urmă, am filmat la el acasă şi am rămas uimit de numărul şi valoarea insignelor pe care le adunase de-a lungul timpului. L-am întrebat dacă şi-a mai îmbogăţit colecţia - care cuprinde, printre altele, şi cea mai veche insignă legată de mineritul din Valea Jiului - şi am aflat că nici insignele nu se mai găsesc aşa uşor. „La ediţia aceasta a congresului, de exemplu, nu am găsit nicio piesă care să mă intereseze, care să intre direct în colecţie. Ca să cumpăr o insignă, în primul rând ar trebui să nu o am şi să se încadreze în vreo tematică ce mă interesează: vânătoare, Crucea Roşie, industrie minieră. Că dacă-mi arăţi vreo insignă de sport, oricât ar fi de frumoasă şi de valoroasă, n-o să o iau pentru că nu îmi intră în tematici”, îmi explică Tiberiu Kelemen felul în care îşi alcătuieşte colecţie.
„Să nu credeţi că n-am luat dubluri sau că n-am luat ţepe. Asta se întâmplă oricui, dar cu timpul ne maturizăm şi putem evita aceste capcane”, mai spunea colecţionarul.
 
Colecţionarul de Cartea Recordurilor
Între participanţii la întâlnire se afla un domn care nu putea să nu fie remarcat, datorită unui sacou cel puţin original, pe care pusese insigne de toate felurile şi culorile. Omul, despre care am aflat că se numeşte Stelian Brânzei, venea tocmai de la Botoşani şi avea, cum ar veni, colecţia la purtător. Nu toată colecţia, să ne-nţelegem, pentru că are insigne cât pentru un muzeu întreg.
„În şase luni de zile am făcut un costum acoperit de insigne, dar nu-l prea puteam îmbrăca, pentru că avea 47 de kilograme şi parcă eram un robot. L-am stricat şi am lăsat numai sacoul acesta, care are doar 17 kilograme, şi pe care pot să-l duc în spate. Sunt al doilea colecţionar de insigne din lume, am peste 87.000 de piese, şi mă pregătesc să intru în Cartea Recordurilor cu colecţia mea. Voi înfiinţa la Botoşani primul muzeu al insignelor din lume şi pot spune că pasiunea mea pentru numismatică şi insignografie e hrana mea de toate zilele, cu asta trăiesc eu, şi pasiunea e pe primul loc. Norocul meu, că am o soţie care în viaţa mea nu m-a întrebat unde mă duc, de ce mă duc, pentru că îmi înţelege această pasiune şi mă susţine. Ce să vă spun?! Numai aseară am cumpărat insigne de vreo 20 de milioane, aşa că vă daţi seama că vorbim de o pasiune costisitoare. Am 38 de teme pentru colecţiile mele şi am adus acum la Petroşani insigne legate de Mihai Eminescu pe care le vezi o dată-n via­ţă. Multe dintre piese, care sunt de valoare, nu le ţin acasă, ci în seiful unei bănci private, pentru că nu vreau să risc. Toţi cei care-mi calcă pragul se miră că într-un apartament pot să încapă atâtea insigne, dar aşezate pe panouri, în ordine, încap”, îmi spune domnul Stelian, care mai are în plan şi câteva cărţi legate de istoria insignografiei româneşti.
Toţi colecţionarii cu care am stat de vorbă mi-au spus că insignografia e o pasiune costisitoare, dar domnul Petre Ninu din Târgu Jiu nu trebuie să-şi convingă prea mult soţia când vine vorba de noi achiziţii, pentru că şi doamna Olga e o colecţionară împătimită.
„De multe ori renunţă la piaţă când găsim vreo piesă deosebită şi mă bucur că avem această pasiune comună. Soţia mea colecţionează insigne legate de cultură, iar eu pe cele de turism”, mi-a spus Petre Ninu, care a sărbătorit recent nunta de aur alături de doamna Olga. 
Lumea colecţionarilor mi s-a părut fascinantă nu doar prin multitudinea de insigne colorate, grupate pe tematici, pe care le-am putut admira la Petroşani, ci şi pentru că fiecare dintre piesele expuse avea o poveste şi însemna ceva pentru posesor. De la cea mai veche insignă legată de mineritul din Valea Jiului, pe care Tiberiu Kelemen a vânat-o ani întregi, până la colecţiile părintelui Galaction, care adună insigne legate de viaţa religioasă, fiecare dintre expozanţi are ce povesti şi merită să aibă micul muzeu din propriul apartament. Puteţi vedea personajele acestui reportaj în emisiunea din această seară, difuzată pe KTV la ora 18.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter