19.06.2012,  22:46:35 | 0 comentarii | 995 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Valea Jiului, personaj pentru Teatrul SubPământ
de Ilie PINTEA

Când mergi la teatru ştii că ceea ce vei vedea e o convenţie, un spectacol, o ficţiune, dacă vreţi, şi stai liniştit în fotoliu, aşteptând bătaia gongului care aduce personajele pe scenă. Cam aşa a fost şi la spectacolul Teatrului SubPământ, numai că ceea ce am văzut reprezentat artistic n-a fost nici pe departe o ficţiune, ci un spectacol cu şi despre oameni vii, pentru că echipa coordonată de Mihaela Michailov şi David Schwartz spune poveştile unor oameni care nu numai că trăiesc printre noi, dar au şi fost prezenţi în sală.
Valea Jiului 2012 nu e un spectacol, ci o oglindă în care ar trebui să ne privim fiecare dintre noi, chiar dacă e foarte posibil să nu ne placă ce vedem.

Ce-i de făcut cu Valea Jiului?
Echipa tinerilor artişti din Bucureşti  nu e la primul proiect de felul acesta legat de Valea Jiului. Ei au mai pus în scenă spectacolul Capete Înfierbântate, cu inegalabilul actor Alex Potoceanu într-un one man show, care a dat o perspectivă completă asupra primei mineriade, dar de data aceasta David Schwartz a pus accentul pe oamenii din Valea Jiului şi pe poveştile lor de viaţă. 
Textul piesei, pus cap la cap de Mihaela Michailov, se bazează exclusiv pe documen­tarea la faţa locului şi pe interviurile cu cei ce aveau să devină personaje. E, dacă vreţi, un documentar pe care, în loc să îl vezi pe un ecran, îl priveşti pe o scenă, şi, credeţi-mă, e mult mai interesant aşa, pentru că forţa actorilor, care au intrat în pielea personajelor chiar dacă poate n-au avut cele mai  bune condiţii pentru spectacol, transmite publicului starea celor ce s-au lăsat convinşi să povestească despre cum era şi cum va fi Valea Jiului.
De altfel, poveştile spuse pe scenă alternează între nostalgia sfâşietoare a celor ce îşi amin­tesc Valea ca pe un loc al tinereţii lor (trecând cu vederea neajunsurile sau munca grea din mină) şi naivitatea înduioşătoare a copiilor cu care se încheie piesa.
„Ne-a interesat foarte mult nu să ne reprezentăm noi viziunea noastră, cât mai degrabă să transmitem poveştile oamenilor. Toate personajele sunt bazate pe interviuri făcute cu oameni din Valea Jiului, practic noi n-am inventat nimic şi actorii au lucrat foarte atent cu studiul pe personaje, au venit şi ei o săptămână în documentare, au cunoscut oamenii de aici, au simţit cumva locul şi cred că senzaţia de autentic vine cumva din faptul că am încercat să respectăm foarte mult oamenii de aici şi doar să le transmitem perspectivele, în loc să venim noi cu viziunea noastră. Ce-i de făcut, încotro ne putem îndrepta, ce se poate face şi cum putem interveni să reconstruim aici ceva din atmosfera extraordinară care probabil c-a fost la un moment dat? Cred că soluţiile vor fi găsite cel mai bine de către oamenii de-aici, între ei şi pentru ei”, spunea David Schwartz, regizorul piesei.
 
Actorul care voia să se facă miner
Spectacolul, prezentat ca o călătorie de la suprafaţă spre subteranul Văii Jiului prin intermediul poveştilor, aduce pe scenă personaje emblematice: o soţie de miner (şi cea mai în vârstă femeie din Valea Jiului), un bătrân salvator de mină, un moldovean care a venit să lucreze la mina Petrila şi a rămas aici, dar şi pe cei care fură cărbune să trăiască ori pe cei care păzesc minele de hoţi.
Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean şi Andrei Şerban dau viaţă unor personaje desprinse parcă din romanele sud-americane şi o fac atât de bine, încât aproape că uiţi de convenţia despre care ziceam şi te trezeşti în faţa unor tipologii pe care le recunoşti în pensionarul de la parter, în tipul care a refuzat disponibilizarea, deşi prietenii lui s-au grăbit să se dea singuri afară, sau în femeia care vinde cărbuni la sac, 10 lei negociabil. 
Actorul Alex Potocean - pe care, dacă nu l-aţi văzut în Nunta Mută, aţi face bine să puneţi mâna pe DVD, că nici nu ştiţi ce film pierdeţi -  a copilărit la Petrila, ba chiar povestea că s-ar fi făcut miner când creştea mare, şi spune că recunoaşte în personajele lui nostalgia celor care aleg să îşi amintească Valea doar prin experienţele plăcute.
„Nu ştiu dacă personajul nostalgic este tipic Văii Jiului, dar în mod cert genul lui de discurs este unul foarte des întâlnit. Bunicul meu este chiar mai în vârstă decât personajul pe care îl interpretez, dar are acelaşi tip de discurs. Şi ţin minte că-l întrebam când eram mic cum e în mină, ce-i acolo şi îmi spunea că nu-i bine, că-i greu, dar la Lunca Florii pe vremuri ce fain era! Probabil, acesta era un mecanism al lor de autoapărare: aleg să-şi amintească lucrurile alea, pentru ei viaţă înseamnă aia, nu munca grea din mină”, povestea Alex, care, la fel ca şi colegii săi, a avut mai multe emoţii decât la un spectacol obişnuit, ştiind că în sală se află oamenii pe poveştile cărora şi-au construit personajele.
Am văzut de două ori spectacolul acesta, şi dacă aveam timp mergeam în fiecare oraş din Vale ca să-l văd, pentru că, aşa cum spuneam, asta-i oglinda în care ne putem privi cu sinceritate, deşi nu-i plăcut să te vezi lipsit de speranţe, trăind într-un trecut nebulos, plin de nostalgii, de la care te salvează doar inocenţa copiilor ce visează la blocuri albastre cu piscine pe acoperiş. Abia aştept spectacolul pe care David şi prietenii lui îl plănuiesc anul viitor, dar până atunci vă invit să vedeţi câte ceva din ce a fost pe scenă în reportajul difuzat astă seară, de la ora 18, numai pe KTV.
 
La Kapital TV, cea mai urmăriră televiziune din Valea Jiului:
Nu rataţi mâine seară un spectacol de excepţie
 
Kapital TV transmite integral şi în exclusivitate spectacolul Valea Jiului 2012, joi, 21 iunie, de la ora 18. Fiţi pe recepţie ca să vedeţi Valea Jiului aşa cum n-aţi mai văzut-o, prin intermediul poveştilor spuse de oamenii de aici.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter