17.11.2011,  23:47:49 | 1 comentariu | 1132 vizualizari
Un subiect romantic: / Cei care apropie depărtările
de Ilie PINTEA

u metafora din titlul de mai sus îi caracteriza regretatul Mircea Andraş pe oamenii care ne lasă corespondenţa în cutiile poştale, oameni alături de care a lucrat o bună bucată de vreme, şi n-aş fi putut găsi o expresie care să li se potrivească mai bine decât aceasta. 

Într-o vreme în care mesajele electronice par să ia locul scrisorilor de altădată, am vrut să aflu cum muncesc poştaşii, şi aşa am dat peste povestea pe care o să v-o spun în continuare.
 
Cea mai iubită femeie
Când mi-a vorbit despre munca poştaşilor, Maria Czane, diriginta Oficiului Poştal din Petroşani, îmi spunea că, spre deosebire de colegii lor din alte zone, cei de aici trebuie să ajungă şi în cătunele îndepărtate din munţi, să ducă pensii, veşti bune ori întristătoarele facturi. Fie că au de mers la Băniţa, pe Slătinioara ori la Bolii, factorii poştali ajung de fiecare dată la oameni, chiar dacă bat kilometri peste dealuri, prin căldură ori pe vreme rea.
Aşa face, de mai bine de doi ani, şi Gabriela Deneş, o femeie subţirică, pe care cu greu mi-am închipuit-o cărând geanta grea de aproape 20 de kilograme pe dealurile Dâljei.
„Merg prin bolovani, prin gheţuri sau prin apă, atunci când plouă. Vara mai e cum mai e, dar în perioada asta se întunecă repede, mai am încă un sector în afară de Dâlja, şi de multe ori ajung pe întuneric, plus că e de cărat, dar n-avem ce face”, îmi spunea doamna Gabriela. Care a recunoscut, râzând, că, la cât sport face involuntar, sigur o să se menţină în formă multă vreme.
De când face sectorul ăsta, a ajuns să-i cunoască pe cei cărora le duce pensiile şi corespondenţa, şi spune că toţi sunt oameni de treabă.
„N-am avut niciun fel de problemă cu oamenii, doar drumul e greu şi lung. Fac aproape 15 kilometri la un drum dus-întors, iarna e zăpada până la genunchi, iar geanta nu e chiar uşoară”, mi-a spus Gabriela Deneş, femeia care duce ştiri, reclame, veşti bune ori drame închise-n plicuri pe coclaurile locuite de momârlani.
Evident, pensionarii sunt cei care o aşteaptă de fiecare dată cu bucurie, mai ales că mulţi n-au alţi musafiri în afara femeii cu zâmbet cald şi cu geanta plină de poveşti. „Când le duc pensiile, îmi spun că sunt cea mai iubită femeie din lume”, râde Gabriela.
Ca să fii un bun poştaş, mi-a spus ea, trebuie să ai picioare bune şi, mai ales, să ştii să vorbeşti cu oamenii. Mai apar şi proble­me în activitatea de zi cu zi, şi pe astea le rezolvă cu doamna dirigintă, cam ca la şcoală.
 
Dirigintele-manager
Spre deosebire de dirigintele de la şcoală, cel de la Oficiul Poştal nu are în grijă o clasă de elevi puşi pe şotii, ci filiala uneia dintre cele mai vechi instituţii, care se află în topul încrederii românilor. Maria Czane, pe care am menţionat-o şi la început, e un manager cu multe idealuri, dar pragmatică în acelaşi timp, pentru că în cei doi ani de când ocupă această funcţie şi-a propus să aducă Poşta în secolul XXI, şi rezultatele proiectelor sale n-au întârziat să apară. Ea crede că în afara muncii de zi cu zi, poştaşii sunt şi oamenii care răspund nevoii de socializare, atunci când e vorba de locurile izolate prin care îi poartă meseria. „Sunt mulţi bătrâni care aşteaptă poştaşul şi doar pentru faptul că au cu cine schimba două vorbe, pentru că poştaşul nu aduce numai facturile, ci şi veştile bune. Nu sunt puţine cazurile de bătrâni singuri pe care factorii poştali îi ajută să îşi cumpere medicamente, cum se întâmplă cu cei din Băniţa, unde casele sunt răsfirate pe dealuri. Ca să vă daţi seama câtă încredere au oamenii în Poştă, o să vă dau un exemplu: distribuiam într-o vreme pliantele unei firme de mobilă din Petroşani, şi cineva a venit să comande ceva spunând că a ales acea ofertă pentru că i-a adus-o poştaşul“, ne spune Maria Czane.
În ciuda faptului că Internetul pare să acapareze felul în care comunicăm, diriginta Poştei din Petroşani nu se teme de această concurenţă, care e, până la urmă, una constructivă. „Să ştiţi că oamenii încă trimit scrisori, şi nu cred că există om care să nu se bucure atunci când deschide un plic şi citeşte un mesaj scris de mâna celui care l-a trimis. Pe de altă parte, nici Internetul n-ar merge bine fără serviciile poştale, pentru că avem o cotă de piaţă importantă la serviciile de mesagerie, indispensabile comerţului electronic. În orice caz, nimic nu se compară cu scrisoarea scrisă de mână, care aduce comunicarea la un nivel foarte personal”, povestea doamna Maria.
Şi chiar dacă pare greu de crezut pe vreme de criză, Oficiul Poştal din Petroşani a reuşit să crească veniturile cu 52 la sută, fiind al doilea din judeţ, după Deva, în ceea ce priveşte eficienţa economică. 
Diriginta Maria Czane mi-a spus că a reuşit toate acestea cu perseverenţă şi cu îndrăz­neala de a gândi altfel, dar mai ales cu ajutorul tuturor celor cu care lucrează zi de zi, oameni care au înţeles cât de importantă e comunicarea cu cei care au nevoie de serviciile Poştei.
Mai e puţină vreme până când oamenii care apropie depărtările se vor muta într-un sediu nou, potrivit cu vremurile în care trăim şi cu ambiţiile perseverentei doamne care a introdus managementul modern într-o instituţie de tradiţie. Până atunci, e sigur că voi trimite mai puţine e-mailuri de sărbători, pentru că celor dragi le voi scrie ca odinioară…

Comentarii articol (1 )

#1 ioana turcu20.11.2011,  09:23:31
felicitari doamnei czane. a reusit acolo unde putini s-ar fi gandit ca se mai poate schimnba ceva. felicitari si echipei cu care lucreaza, acesti oameni merita cu totii respectul nostru. lucrurile s-au schimbat in bine la posta cu toate ca inca este loc si de mai bine. inca odata se adevereste zicala "omul sfinteste locul".


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter