25.05.2020,  20:30:34 | 0 comentarii | 793 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Marian Boboc vă prezintă: Întâmplări lupenene din 1937 la Palatul Cultural „Minerul” 
de Marian BOBOC

„Război în viitor”
Un numeros public, format în principal din elevii şcolilor şi premilitari, a vizionat filmul „Războiul în viitor”, care a rulat la 19 februarie în sala Palatului Cultural.

Balul C.S. Minerul Lupeni
Sub patronajul soţilor Nicolae, în sala Palatului Cultural are loc în seara zilei de 20 februarie tradiţionalul bal sportiv, organizat de CS Minerul Lupeni.
Tot în februarie, în aceeaşi sală, are loc Adunarea Generală a Clubului Sportiv Minerul Lupeni. Este prezentată darea de seamă şi este ales noul comitet de conducere: ing. inspector Ioan Nicolae - preşedinte; ing. inspector Al. Bădărău - vicepreşedinte; Marcel Borcea - secretar; Gheorghe Varga - casier; P. Baciu şi I. Bauer - cenzori; dr. I. Constantinescu, Gh. Furnică, A. Kalman, I. Neurohr, A. Chhopf şi A. Roth - membri.
De notat că acelaşi Ioan Nicolae mai fusese ales, în cadrul Adunării Generale, preşedinte al Casinei Române din Lupeni.

Turneul aniversar Pepe Georgescu
Cu prilejul împlinirii unui sfert de veac de activitate artistică, la începutul anului 1937, actorul Pepe Georgescu întreprinde un turneu artistic prin ţară. La 25 februarie poposeşte şi la Lupeni. Unde, pe scena Palatului Cultural, joacă în comedia tragică a lui Mihail Sorbu, „Dezertorul”, într-o companie selectă: Coca Ştefănescu, C. Botez, Mircea Vasilescu, Ionel Găzdacu.
 Putem vorbi de o revenire a celebrului actor bucovinean în Valea Jiului, deoarece acesta mai jucase la 26 iulie 1930 pe scena Cazinoului Muncitoresc din Petroşani în comedia „Copilul Minune”. Peste ani, în 1943, pe aceeaşi scenă, joacă alături de V. Brezeanu, în „Abuz de încredere”, iar în 1945 revine în Valea Jiului cu piesa „Dezertorul”, însă cu o altă distribuţie.
Despre actorul Pepe Georgescu mai găsim o notaţie în presa petroşeneană  peste 11 ani, la 30 iunie 1941: „Cunoscutul artist, d. Pepe Georgescu, care ne-a vizitat în anii trecuţi de mai multe ori cu ocazia turneelor teatrale organizate de d-sa, a scos de curând un volum intitulat 265 de zile la Cernăuţi sub ocupaţie bolşevică. În această interesantă carte autorul descrie suferinţele nemaipomenite îndurate de românii rămaşi în Cernăuţi şi Bucovina de nord din partea barbariei bolşevice”.
Cităm din finalul ediţiei a II-a a volumului 265 de zile la Cernăuţi sub ocupaţie bolşevică. 28 iunie 1940 - 20 martie 1941 apărut la Bucureşti, Imprimeriile „Frăţia românească”, câteva rânduri referitoare la atmosfera dramatică şi deprimantă din preajma plecării actorului în România din Cernăuţi: „(…) La 12 martie pleacă al doilea transport compus din 80 persoane, dintre care comisia română a respins 10. În sfârşit vine şi binecuvântata zi de 20 Martie 1941, când trebuia să plece şi transportul din care făceam parte eu şi familia mea. În ziua plecării, la locuinţa mea era un adevărat pelerinaj. Sute de prieteni şi cunoscuţi îmi dădeau câte un bileţel sau câte o adresă, rugându-mă să anunţ familiile sau cunoscuţii lor, ca să intervină pentru repatrierea lor cât mai urgentă. La orele 12 noaptea, ne-am dus la gară, pe jos, nemaiavând decât un geamantan cu puţin bagaj. Câteva prosoape, câteva ceasuri şi nişte goblenuri lucrate de nevastă mea. Atâta după 20 de ani de zbucium şi de muncă. După 20 de ani de turnee de propagandă românească, de dormit prin trenuri şi hoteluri, a trebuit să vină lăcustele bolşevice ca să ne fure munca şi ţara noastră şi să nenorocească zeci de mii de familii româneşti”.  

Noii antreprenori ai cinematografului
Dintr-o adresă către Primăria Lupeni, semnată la 10 februarie 1937 de Eduard Sbierer, şeful Biroului Cinematografelor din cadrul Oficiului Naţional de Turism, aflăm, printre altele, că cinematograful de la palat are noi antreprenori, ceea ce, conform legislaţiei, necesită o nouă  aprobare de funcţionare: „Domnule Primar/, Vă facem cunoscut că s-a primit la acest Oficiu formularul No. 1, completat cu datele cuvenite, relativ la cinematograful TEATRUL MINIER din comuna Lupeni, Hunedoara, cât şi procesul verbal încheiat la 8 decembrie de către Subscomisia teatrală de acolo.  
Observând pe formularul No. 1 cât şi pe chestionar că numitul cinematograf este astăzi exploatat de antreprenorii Socol Iuliu şi Horvath Geza, vă rugăm a ne trimite neapărat actele necesare numiţilor antreprenori pentru a hotărî asupra dreptului dumnealor de a exploata în antrepriză localul de cinematograf”.
De reţinut că Horvath Geza, unul dintre cei doi antreprenori ai cinematografului lupenean, avea experienţă în domeniu, el fiind şi concesionarul Cinematografului Muncitoresc de la cazinoul din Petroşani.
Primăria Lupeni răspunde la 23 februarie 1938 solicitării Biroului Cinematografelor: „La ordinul (…) am onoare a înainta copia autentică a contractului autorizaţiei cinematografului din Lupeni Teatrul Minier, zis Palatul Cultural, dat în antrepriză d-lor Socol Iuliu şi Horvath Geza din Petroşani de către Soc. Petroşani. Totodată, înaintăm şi certificatele de naţionalitate privind pe numiţii antreprenori, şi câte două cărţi făcute de moralitate. Menţionăm că dl. Horvath Geza (…) este înscris în registrul de naţionalităţi cu numele de botez Samuilă, care-i este al doilea nume de botez, după actele stării civile, omiţându-se numele de botez de Geza.
În fine, la 11 martie 1937, se încheie corespondenţa birocratică între cele două instituţii, formalităţile pentru funcţionarea cinematografului sub conducerea celor doi antreprenori fiind parcurse: „Domnule Primar/ Văzând actele ce ni s-au trimis de d-vs. sub Nr. 926 din 23 februarie 1937, din partea d-lor Horvath şi Socol Iuliu, actualii antreprenori ai localului de cinematograf Teatrul Minier (Palatul Cultural) din Lupeni, aprobăm ca numitul local de cinematograf să funcţioneze de acum înainte în antrepriza d-lor Horvath Geza şi Socol Iuliu din Petroşani. Deoarece planul localului ne-a fost trimis numai în trei exemplare în loc de patru, vă restituim acum 2 exemplare vizate de noi, urmând a fi folosite aşa cum arată regulamentul. Şeful Biur. Cinematografelor, Eduard Sbierer”. 

Festivalul elevilor petroşeneni
La 29 mai, elevii clasei a VII-a de la Liceul din Petroşani au prezentat pe scena Palatului Cultural un festival artistic.

Adunarea muncitorilor
Chestorul poliţiei Hunedoara raportează prefectului desfăşurarea unei întruniri muncitoreşti: „(…) în ziua de 24 iunie a.c. au avut loc în Valea Jiului următoarele întruniri muncitoreşti: La Lupeni, adunarea generală muncitorească, care s-a ţinut în localul Casei Poporului din Colonia Braia, între orele 10,30 - 11,30, participând circa 250 muncitori. Preşedintele sindicatului minier metalurgist, Kiss Francis, a deschis adunarea, dând cuvântul delegaţilor din Aninoasa şi Petrila, şi anume: numitului Bacsimzki Petru - preşedintele Sinsicatului Minier din Aninoasa şi Mogoş din Petrila, care aduc salutul tovarăşilor din localităţile amintite, dorindu-le spor la muncă. Urmează la cuvânt: Tudor Ştefan - secretar regional din Valea Jiului, care-şi exprimă părerea de rău, că din 2.400 muncitori au luat parte la întrunire un număr aşa de mic. D-sa mai aduce acuzaţii Guvernului că pune la cale bande fasciste ca să omoare lumea pe stradă, amintind cele petrecute cu ocazia Ligii Antirevizioniste de la Lupeni (…) din 21 iunie a.c. În continuare, D-sa aduce la cunoştinţă denunţarea vechiului Contract Colectiv, făcând o expunere a motivelor care au determinat denunţarea contractului. Ca şi în celelalte întruniri din Valea Jiului citeşte memoriul cu care urmează să meargă delegaţii muncitorilor la tratativele pentru încheierea noului Contract colectiv de muncă (…). La urmă, propune alegerea delegaţilor, fiind aleşi următorii: Cristea Aron - preşedintele sindicatului minier, şi Lotiş Filip şi Gărneaţă Ştefan - membri în comitet. Din partea Uniunii muncitorilor au fost propuşi: Eftimie Gherman, Petru Mihăilă şi Tudor Ştefan (…)”. 

Ceai dansant
Pentru strângerea de fonduri pentru ajutorarea nevoiaşilor de Crăciun, activa Reuniune a femeilor ortodoxe din Lupeni se mobilizează cu o lună înaintea sărbătorii. La 13 noiembrie, reuniunea organizează un ceai dansant, înregistrând un rezultat moral şi material peste aşteptări.   

Conferinţă pentru muncitori
Secretarul general al Camerei de Muncă din Arad a întreprins în perioada 13-15 noiembrie un turneu în Valea Jiului. La Lupeni a poposit la 15 noiembrie, unde a susţinut o conferinţă în care „a dat diferite lămuriri şi îndrumări pentru aplicarea diferitelor legi muncitoreşti, insistând asupra creditului meşteşugăresc (…) prevăzut de ultimele legiuri votate”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter