19.02.2014,  22:50:57 | 1 comentariu | 1833 vizualizari
Dorina Niţă, viceprimarul municipiului Petroşani: / „Anul 2013 s-a încheiat cu un excedent bugetar de 56 de miliarde de lei vechi, bani care, conform legii, pot fi utilizaţi în 2014 numai la investiţii”
de Corneliu BRAN

2013 – un an întreg şi plin

- Cum aţi văzut anul 2013 din punct de vedere al administraţiei publice locale?
- Anul 2013 a fost un an destul de greu, având în vedere dificultăţile financiare cu care s-au confruntat toate administraţiile publice locale, implicit şi primăria noastră. Dar dacă ar fi să ne raportăm la anul ce urmează, adică acesta în care suntem acum, anul 2013 se va dovedi că a fost un an mai uşor decât 2014. Un an 2014 care va fi mai greu din punctul de vedere al resurselor financiare de la bugetul local.
- Explicaţi mai în detaliu aceasta…
- Da, când spun asta mă bazez pe faptul nedorit că la bugetul de anul trecut, de venituri şi cheltuieli, au intrat mai mulţi bani decât vor intra anul acesta pe noul buget. Sumele de intrare au scăzut considerabil, fapt ce o să se repercuteze în sens negativ la ceea ce ne propunem să facem în acest an. Anul 2013 poate fi catalogat şi ca un an în care au avut loc şi realizări. Cu siguranţă, dacă erau fonduri mai multe, se puteau face mult mai multe. Pot spune că multe, hai să le zicem insuccese, deşi nu ştiu dacă termenul e prea corect, nu ne aparţin. Întreruperea finanţării spre anumite proiecte începute în municipiul nostru de către ministere sau de către alte instituţii aflate în subordinea guvernului a făcut, de exemplu, să nu ne realizăm ce ne-am propus. Dar, repet, asta nu din vina noastră.
- Ca să încheiem cu 2013, să ne raportăm doar la funcţia de viceprimar, nu la întregul aparat administrativ. Cum a văzut viceprimarul activitatea sa, mai ales că a fost primul an complet al dumneavoastră în această funcţie?
- Da, într-adevăr, a fost un an întreg pe care l-am prins în această funcţie. Un an cu multă muncă, în care am sesizat cu uşurinţă creşterea numărului celor care au venit în audienţă faţă de anul 2012. Un an în care am încercat împreună cu toţi colegii să ducem bine la capăt sarcinile ce ne revin, astfel ca cetăţenii să fie cât mai mulţumiţi de activitatea noastră, iar Petroşaniul să arate cât mai bine şi să aibă cât mai puţine probleme.

Audienţe mai multe decât în 2012

- Pentru ce motive au venit anul trecut oamenii în audienţă? Cum
s-ar împărţi problemele lor?
-  Dacă ar fi să trag o linie, v-aş putea spune că oamenii au venit, în general, calaţi pe trei mari probleme. Numărul unu, de departe, lipsa locuinţelor, o mare problemă încă, cel puţin până la acest moment. Apoi, numărul doi ar fi lipsa locurilor de muncă. Deşi primăria nu face angajări, oamenii tot la primărie vin, unii punându-şi mari speranţe că vor primi loc de muncă după discuţia cu noi. Or, nu se întâmplă aşa, pentru că un viceprimar nu poate oferi un loc de muncă. Eventual, pot să le dau câteva sfaturi sau păreri, dar asta nu înseamnă că respectivul este angajat. Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare dramă pentru orice localitate, zonă, regiune, sau ţară. De aici se generează tot felul de probleme, se destramă familii, se îmbolnăvesc oameni, se rabdă de foame sau de frig, se nasc conflicte familiale şi aşa mai departe. Mulţi vin şi ne solicită ajutoare de urgenţă sau modalităţi prin care să-i ajutăm financiar. Din păcate, şi aici puterile noastre sunt limitate. Trebuie făcută anchetă socială şi alţi paşi, e adevărat, de către o instituţie care activează în subordinea primăriei. Pe mulţi i-am îndrumat şi le-am spus care sunt paşii pentru a putea obţine un venit, fie el şi foarte mic.
O a treia problemă expusă în audienţe a fost aceea a câinilor fără stăpân care se află pe străzi. Problema câinilor este percepută de populaţie ca pe o responsabilitate a primăriei. Noi nu mai avem acest serviciu în subordinea primăriei, de ei se ocupă acum o altă instituţie, căreia noi i-am dat tot sprijinul, inclusiv am pus la dispoziţie adăpostul „Lăbuş” în acest sens. Oamenii vin şi ne spun, noi trimitem mai departe, la nivel judeţean, solicitarea lor şi cei de-acolo se ocupă de această treabă. Comunicarea permanentă a noastră cu cei de la judeţ pe această temă este făcută tocmai în prisma faptului că, cu toţii, încercăm ca această problemă să fie rezolvată cât mai bine şi să sperăm cât mai repede, deşi aici tot de bani ne lovim. Dar trebuie spus, nu noi suntem responsabili dacă încă mai există câini liberi pe străzi prin anumite cartiere. Ce putem face noi este să transmitem mai departe solicitarea şi, eventual, cei ce efectuează acest serviciu să ia măsuri.

Siguranţa cetăţeanului

- Să tragem concluzia anului care s-a sfârşit. Ce v-aţi fi dorit să faceţi în 2013 în calitate de viceprimar şi n-aţi putut?
- În concluzie, anul 2013 a fost, cu bune, cu rele, un an să-i zicem interesant. Din punctul de vedere al viceprimarului şi al atribuţiilor care îmi revin, mi-aş fi dorit mult mai multe pentru Serviciul Poliţia Locală, pentru ca acesta să-şi poată face treaba aşa cum mi-aş dori şi cum cred că-şi doresc toţi cetăţenii municipiului nostru. Aceasta ar însemna ca poliţia locală să dea un plus de siguranţă oamenilor, un plus care să le asigure liniştea pe străzi şi prin locurile publice, liniştea lângă domiciliu în orice moment al zilei, liniştea în şcoli şi lângă şcoli. Pentru ca acest deziderat să reuşească este însă nevoie de foarte mulţi bani, pe care noi nu-i prea avem, bugetul pentru acest serviciu local fiind foarte mic în raport cu necesităţile. Bani mai mulţi ar însemna  mai mult personal activ, adică mai multe patrule de stradă, mai multe obiective fixe de apărat, o dotare mai bună, maşini de patrulare mai multe, camere de supraveghere mai multe care să acopere şi zonele din cartiere, străzile mai mici sau cartierele mai mărginaşe. Asta ar conduce şi la supravegherea mai atentă a bunurilor publice. Mă refer, în primul rând, la mobilierul stradal care este devalizat sistematic, la devalizarea spaţiilor verzi şi la ruperea florilor, sau la alte fapte antisociale de care nu ducem, din păcate, lipsă, ca toate localităţile din Vale de altfel.
În 2013 aş fi dorit lărgirea sistemului de monitorizare stradală la nivel de municipiu, dar mi s-a explicat că nu sunt resurse, şi, într-adevăr, n-au fost. Pe linie de tineret şi copii mi-aş fi dorit să facem mai multe locuri de recreere şi joacă. S-a mai mişcat câte ceva la acest capitol. Dar tot aşa, în lipsa banilor, nu s-a putut face cât ne-am fi dorit. Din păcate, în loc să alocăm bani pentru ceva nou, util, un părculeţ modernizat sau alte astfel de obiective, mereu am alocat bani să achiziţionăm şi să montăm ce au devalizat alţii, mă refer aici la coşurile de gunoi, la unele bănci sau leagăne pentru copii ori alte jocuri. Nu este normal ca de fiecare dată după un weekend să stăm să numărăm stricăciunile făcute de aceşti huligani. Vedeţi dumneavoastră, că tot vorbeam mai înainte de poliţia locală, eficienţa acestui serviciu public ţine tot de bani. N-ai bani, n-ai multe patrule noaptea şi nu-ţi poţi permite să montezi camere video peste tot unde e necesar. N-ai patrule şi camere de supraveghere, huliganii rup ce le pică-n mâini, paguba fiind a primăriei şi, implicit, a tuturor cetăţenilor plătitori de taxe şi impozite. Pe linie de persoane în vârstă, mă bucur că am putut să montăm mai multe bănci în zonele publice şi pe străzile centrale, asta la solicitarea a foarte multor persoane de vârsta a treia. Tot pentru dumnealor am revizuit toate băncile din parcurile unde dumnealor le place să-şi petreacă timpul liber, inclusiv am încercat să menţinem cât mai bine zonele verzi. Cu siguranţă, pentru persoanele în vârstă mai sunt multe de făcut, dar orice solicitare din partea dumnealor va fi luată în calcul întotdeauna.

Consens în privinţa bugetului

- Să trecem şi la anul 2014. Prima lună a anului a fost luna votării bugetului. Cum vedeţi structura bugetului local şi unde există mai multe minusuri?
- În viaţa unei administraţii publice bugetul este cel mai important lucru. Este important ca în luna ianuarie a fiecărui an forţele politice care alcătuiesc consiliul local să ajungă la un consens, astfel încât acesta să se voteze, acest lucru reflectându-se imediat în activitatea administraţiei locale, care se poate apuca de treabă pe o linie stabilită de bugetul local, aşa cum este el, bun sau mai puţin bun. Orice buget este perfectibil şi orice buget poate fi modificat, după primele şase luni se pot face rectificări acolo unde este cazul, bugetul putând fi adaptat nevoilor pe care le avem. Este de lăudat faptul că la nivelul municipiului Petroşani, în urmă discuţiilor purtate între reprezentanţii administraţiei publice locale şi reprezentanţii forţelor politice care alcătuiesc consiliul local, s-a reuşit să existe un dialog constructiv, în sensul că ideile domnilor consilieri au fost luate în calcul, alături de ideile Executivului, reuşindu-se astfel să se construiască un buget care îndeplineşte cât de cât doleanţele tuturor.

Oglinda Primăriei Petroşani pe 2013: excedent bugetar de 56 de miliarde!

- Trebuie spus tot aici un lucru pe care unii caută să-l minimalizeze… Cu toate problemele care au fost anul trecut, există un excedent de 56 miliarde de lei vechi, bani care anul acesta pot fi folosiţi în investiţii la infrastructura Petroşaniului. Cum comentaţi?
- Da, aici am vrut să ajung şi eu, anul 2013 s-a încheiat cu un excedent bugetar de 56 de miliarde de lei vechi, bani care, conform legii, pot fi utilizaţi în 2014 numai la investiţii. Dar să ai bani de investiţii este foarte bine, tocmai de aceea anul acesta vor fi făcute din aceşti bani câteva investiţii importante. Şi aş începe cu domeniul schiabil din Parâng, spre care vor ajunge mai mult de jumătate din aceşti bani, necesari pentru realizarea unui nou telescaun care va porni din zona Rusu, TS3, şi începerea lucrărilor la TS4, plus pentru amenajarea unei parcări în apropiere de TS3. Acolo e nevoie de parcare, deoarece omul vine cu un mijloc de transport ca să ajungă la telescaun, după care urcă în munte să schieze. Apoi, cu o altă sumă din aceşti bani vor mai continua reabilitări termice de blocuri, un proces început de câţiva ani în municipiul nostru, tot mai solicitat de cetăţeni. O altă parte din aceşti bani vor fi folosiţi la achiziţionarea de teren pentru cimitir, tot acolo va fi reabilitat şi gardul, la solicitărilor cetăţenilor care stau în zonă şi care ne atrag atenţia că există probleme cu gardul cimitirului, care s-a înclinat pe anumite porţiuni din cauza unor alunecări de teren.

Investiţiile locale pe anul 2014

- Legat de investiţiile de la bugetul local cum vor fi folosiţi banii anul acesta?
- Banii se vor folosi la mai multe obiective care necesită reparaţii sau reabilitări. Mă gândesc la fântâna arteziană din Parcul „Carol Schreter”, la reabilitarea unor spaţii de joacă pentru copii, unde vor fi achiziţionate şi jocuri noi, la reparaţiile câtorva străzi şi la amenajarea de parcări. Tot de la buget vor fi executate şi documentaţiile pentru anumite proiecte, cum ar fi, de exemplu, reabilitarea trecerii la nivel de cale ferată, pe strada Timişoarei, sau pentru reabilitarea străzii Maleia, General Vasile Milea şi Piscului. Legat de străzi, marea majoritate a celor nereabilitate vor fi identificate, după care vom depune o documentaţie pentru câştigarea unui proiect pe fonduri europene. Aici vor intra toate străzile din Colonie, care vor avea şi canalizarea gata, toate străzile localităţilor aparţinătoare municipiului şi altele.

Ce-i lipseşte Petroşaniului

- Ca să ieşim din chestiunile tehnice, ce credeţi că-i lipseşte Petroşaniului în momentul de faţă?
- Sincer, cred că-i lipseşte investitorii care să creeze locuri de muncă. Dacă ar veni investitori, la Petroşani ar creşte gradul de bunăstare a celor care ar obţine locurile de muncă şi care şi-ar schimba statutul din şomer sau persoane fără ocupaţie în salariaţi. Acest lucru s-ar simţi şi la creşterea veniturilor pe care noi le-am aduna la primărie, din impozitele pe care investitorii le-ar plăti la bugetul local, astfel că toată lumea ar simţi multe schimbări în bine. Dacă mă întrebaţi ce-i mai lipseşte Petroşaniului, v-aş spune că-i lipseşte un monument, un cinematograf în zona centrală, unde tineretul şi oamenii de toate vârstele să meargă măcar o dată pe săptămână să se relaxeze, un loc public unde să existe cofetării şi de toate şi unde să poţi alege două trei filme. Dar, vedeţi, toate astea ne duc din nou la bani, sau la investitori…
- Dar cine citeşte interviul poate se va întreba: „Bun, dar ei ce-au făcut să-i atragă pe aceşti investitori?”…
- Din păcate, noi încercăm de fiecare dată să-i atragem, dăm sfoară-n ţară, stăm de vorbă cu oameni care pot să investească, dar e greu. În momentul de faţă nu există solicitări foarte multe din partea investitorilor de a veni într-o zonă ca a noastră. În zona industrială de la Livezeni putem să amenajăm locuri unde s-ar putea face o activitate economică în mod favorabil, dar solicitările momentan lipsesc.

Condiţii pentru investitori

- Pe viitor, dacă Defileul Jiului va fi modernizat, ca şi drumul DN 7A de pe Cheile Jieţului, ori dacă va fi finalizat drumul spre Herculane, nu credeţi că situaţia atragerii investitorilor din anumite domenii nu ar fi una pozitivă? Ţinând cont că şi drumul spre Deva e acum bun…
- Sunt şi acestea condiţii care pot să favorizeze dezvoltarea mediului economic la nivel de Petroşani şi de Valea Jiului, dar nu sunt singurele condiţii. Eu vă spun cu sinceritate ce cred… Cred că drumurile sunt condiţii auxiliare, mai mult decât drumurile contează cadrul economic general la nivel de ţară. Dacă la nivel de ţară se vor adopta nişte reglementări prin care mediul de afaceri să fie stimulat să se dezvolte, atunci într-adevăr că vom putea avea şansa să vină investitori serioşi şi la noi. Dacă mediul de afaceri se va dezvolta la nivel de ţară, normal că acest lucru se va simţi şi la nivel local. Pulsul mediului de afaceri la nivel de ţară ne arată că în momentul de faţă acesta se simte sufocat de prea multe taxe şi impozite. Cei mai mulţi investitori la ora actuală caută să se protejeze, să-şi menţină afacerile măcar la acelaşi nivel şi nu caută să se extindă. Cel puţin deocamdată asta ne arată statisticile economiştilor. Dacă acest lucru se va relaxa, prin metode bine puse la punct de către guvernanţi, atunci sigur că da, investitorii vor dori să-şi mărească cifrele de afaceri şi să se extindă. Nu doar Valea Jiului şi Petroşaniul sunt paralizate temporar la acest aspect, situaţia e valabilă la nivel de regiuni, chiar şi de mari oraşe.
- Să revenim la activitatea dumneavoastră. Ce v-aţi propus în calitate de viceprimar pe anul în curs?
- Am mai multe proiecte în vedere, fireşte cu ajutorul colegilor. Vă pot spune acum unul, de care m-am şi apucat deja. Este o propunerea a mea venită din cerinţele cetăţenilor noştri. La nivelul lunii martie, în şedinţa ordinară se va afla un proiect de hotărâre care vizează numerotarea tuturor construcţiilor care se află în Masivul Parâng. Aşa cum reiese din nota de fundamentare a proiectului, acest lucru este deosebit de important pentru cei care stau acolo dar şi pentru turişti. Noi am spus: pentru ca turiştii să ajungă cât mai repede unde şi-au stabilit locul de cazare, aceste numerotări sunt binevenite; pentru SMURD sau pompieri, de asemenea, numerotarea va uşura găsirea locaţiei; pentru deţinătorii de construcţii este la fel de important, ei vor putea folosi serviciile poştale, iar unii dintre cei care şi-au dorit să se mute acolo va exista o adresă clară, deci vor putea să-şi facă o carte de identitate cu adresa respectivă.

Apel la civilizaţiei

- Pe final, poate aveţi un mesaj să le transmiteţi cetăţenilor municipiului…
- Da. I-aş ruga pe unii dintre dumnealor să dea dovadă de mai mult simţ civic şi să procedeze cu oraşul lor exact cum procedează cu casa lor. Pe de altă parte, doresc ca unii dintre concetăţeni să ne înţeleagă atunci când nu există resurse de la buget pentru un obiectiv sau altul, sau mai ales pentru vreo problemă personală. Dau exemplu tot de acasă… Toată lumea când nu are bani într-o perioadă, din anumite motive, îşi restrânge cheltuielile cât se poate, iar pentru o perioadă familia nu mai face achiziţionări de bunuri casnice, nu mai pleacă în concediu în străinătate sau la mare şi aşa mai departe. Aşa este şi într-o primărie, sau într-un oraş… Când nu sunt bani, ne restrângem cât e plapuma. Avem o listă de priorităţi, care se reflectă în bugetul local şi pe această listă mergem. Nu ne deranjează că cetăţenii vin şi ne spun anumite disfuncţionalităţi în activitatea primăriei, dar să nu ne impună termene, mai ales când e vorba de bani, uneori chiar mulţi. Dacă dăm o amânare şi spunem că le mulţumim pentru problema semnalată, asta să nu se interpreteze că nu mai facem nimic şi am lăsat-o baltă. Întotdeauna ţinem cont de ce semnale primim, dar, uneori, e mai greu cu resursa financiară. Totuşi, marea majoritate a problemelor semnalate au fost rezolvate.


Comentarii articol (1 )

#1 cetatean19.02.2014,  23:14:53
cum faca astia praf banii....cu cata lejeritate...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

Aducem astăzi în atenţia dumneavoa­stră două proiecte de hotărâre analizate ieri în şedinţa Consiliului[..]

10.03.2014, 20:26   |    13 comentarii

Petroşenenii nu ar trebui să regrete niciun moment atunci când se pun la rând la Taxe şi Impozite. Banii lor ajung s[..]

02.02.2014, 18:59   |    2 comentarii
Conform preşedintelui organizaţiei locale, Dorina Niţă, Moş Nicolae va fi sărbătorit la Pe[..]
03.12.2013, 20:51   |    0 comentarii
Vineri, 22  noiembrie, organizaţia Petroşani a Partidului Naţional Libe­ral a pus în scena de la Teatrul Dramati[..]
24.11.2013, 19:41   |    0 comentarii
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter