06.05.2009,  10:31:44 | 0 comentarii | 559 vizualizari
În iunie, Lupeniul va fi din nou gazda primitoare a austriecilor din landul Austria de Jos
de Corneliu BRAN
Serviciul Public „Salvamont” Lupeni este prin­tre cele mai bune şi mai active servicii publice de acest gen din ţară, cei 18 salvamontişti fiind cu toţii atestaţi şi specializaţi în tot ceea ce se cheamă salvare montană. De altfel, în decursul vremii, băieţii de la Salvamont-Lupeni au reprezentat cu cinste Valea Jiului la numeroase concursuri interne şi internaţionale. Dar asta nu ar fi nimic în comparaţie cu numărul de vieţi omeneşti salvate pe munte, cu diverse ocazii. Oameni care au fost scăpaţi de la moarte de aceşti viteji ai muntelui, zăpezii, vântului, ceţii şi gerului năprasnic. Aceşti bravi salvatori montani nu ar avea cum să salveze oameni în situaţii cri­tice dacă nu s-ar pregăti continuu. Atât din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere al tehnicii de salvare şi a teoriei. De aceea, în mod constant ei trebuie să participe la diverse perfecţionări sau acţiuni, menite de a le îmbunătăţii permanent cunoştiinţele, mai ales cele practice.
 
„Frăţie” lupeneano-austriacă
pe linie de turism montan
şi de Salvamont
Protocolul încheiat între primăriile din Lupeni şi landul Austria de Jos le-a venit salvatorilor lupeneni ca o mănuşă. În urma acestui protocol, încheiat cu câţiva ani în urmă, salvamontiştii din Lupeni beneficiază din plin de aflarea de noi cunoştinţe în ceea ce priveşte salvarea montană. Şi cine ar putea să fie cei mai buni profesori în acest domeniu, dacă nu austriecii, francezii sau elveţienii? 
George Resiga, şeful salvamontiştilor din Lupeni, a dezvăluit ziarului nostru o parte dintre acţiunile de perfecţionare din anul acesta a salvatorilor montani din echipa pe care o conduce, accentuând în mod special despre ce va fi vorba anul acesta la acţiunile comune lupeneno-austriece:
„În cursul acestui an, conform protocolului semnat între Primăria landului Austria de Jos şi Primăria municipiului Lupeni vor avea loc două acţiuni pe linie salvamont. Prima acţiune se va desfăşura în luna iunie la Lupeni, iar a doua acţiune, referitoare la perfecţionarea activităţii de salvare montană, cât şi la dezvoltarea infrastructurii de bază în staţiunile montane, va avea loc împreună cu specialişti din cadrul serviciului public Salvamont Lupeni, în zona landului Austriei de Jos, în toamnă, în luna octombrie. Probabil că în Austria vor pleca şase persoane de la noi, dar încă nu pot spune cu exactitate numărul, totul va fi în funcţie de cum va dispune Consiliul Local şi Primăria municipiului Lupeni. Din partea guvernului landului Austria de Jos va veni în Lupeni, în prima lună de vară, o delegaţie formată probabil tot din şase persoane. Despre finalitatea acestor acţiuni nu se poate discuta acum, deoarece este vorba de acţiuni care vor continua în timp, multă vreme de-acum înainte. Dar se poate spune că pentru Salvamont Lupeni acţiunile acestea şi cele care vor mai urma sunt benefice, iar acţiunea din octombrie va fi un curs deosebit de practic, tehnic şi evaluativ, care va contribui la CV-ul celor care vor merge acolo cât şi la palmaresul salvamontiştilor din regiunea noastră”.
 
Padina – „facultatea”
salvatorilor montani
din toată ţara
Referitor la celelalte acţiuni care vor urma pe linie de perfecţionare, George Resiga a completat: „Anul acesta vor mai fi şi alte acţiuni ale salvamontiştilor lupeneni, care vor aduce noi şi noi perfecţionări în această meserie grea, dar frumoasă. Şi mă refer aici, în primul rând, la cele patru stagii de perfecţionare, două în vară şi două la iarnă. Începând cu data de 12 iunie, se vor desfăşura două acţiuni de instruire în zona Padina, iar la sfârşitul lunii septembrie vor urma atestările profesionale, tot în zona respectivă, unde există şi Centrul Naţional de Salvare Montană”.
După toate acestea, deşi îi ştiam bine pe salvamontiştii din Lupeni, noi ne-am dat seama încă o dată de un lucru: turiştii care merg în Straja sau în Pasul Vâlcan, ba chiar şi în Retezat, nu au de ce se teme, Salvamont Lupeni fiind turnul de veghe a lor. Dacă toate ar merge în turismul lupenean ca acest serviciu public, probabil că Lupeniul şi Valea Jiului ar fi departe! Şi nu ne referim aici doar la aceste acţiuni, care pentru noi, turiştii, poate nu spun mare lucru… Ne referim la realitatea din teren, realitatea practică. Iar cei care au fost salvaţi pe munte de aceşti aventurieri curajoşi pot să confirme sau să infirme cele spuse de noi.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter