04.03.2015,  20:51:35 | 3 comentarii | 1204 vizualizari
Adrian David, vicepreşedintele interimar al Consiliului Judeţean Hunedoara: / „Cred că toţi ne-am săturat să tot auzim expresia buget de austeritate”
de Corneliu BRAN
Ieri, 4 martie, noul vicepreşedinte interimar al Consiliului Judeţean Hunedoara a organizat pentru prima dată o conferinţă de presă în Valea Jiului, la sediul Partidului Naţional Liberal din Petroşani. Am extras mai jos o sinteză a declaraţiilor făcute de oficialul consiliului judeţean pe probleme de administraţie publică, cu specificaţia că Adrian David n-a abordat de data aceasta niciun subiect politic, cum pe vremuri se mai întâmpla la ceilalţi oficiali. Ceea ce demonstrează că liberalul este mai mult dedicat funcţiei pe care o deţine şi rezolvării problemelor administrative, decât jocurilor politice, cum foarte mulţi din administraţie obişnuiesc s-o facă, ceea ce nu e deloc normal. De altfel, nu cu multă vreme în urmă, Adrian David ne-a spus că dacă va dori vreodată să organizeze o conferinţă de presă pe linie politică o va face şi atunci nu va discuta nimic de administraţie sau de consiliul judeţean, ca să delimiteze bine lucrurile. Şi, iată, cel puţin la prima conferinţă s-a ţinut de cuvânt!
 
Transportul pe drumurile judeţene
Primul subiect abordat de vicepreşedintele consiliului judeţean a fost legat de transporturile de persoane şi transporturile de marfă de pe drumurile judeţene.
„Împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Hunedoara am stabilit un plan de acţiuni pentru transporturile de mărfuri, cât şi de persoane, plan care se va desfăşura pe câteva direcţii. În ceea ce priveşte transportul de persoa­ne, direcţiile pe care le avem în vedere sunt: siguranţă, confort şi respectarea contractelor pe care le au cu noi. De partea cealaltă, la transportul de mărfuri vizăm eradicarea practicii de a se circula pe drumurile judeţene cu supratonaj. Astăzi, conform planului stabilit, a avut loc un control, angajaţii serviciului de transporturi au venit în control în Valea Jiului, iar această practică va deveni săptămânală. Au fost verificate microbuzele, aici s-a urmărit în primul rând dacă sunt mai mulţi pasageri decât numărul de scaune, apoi dacă sunt îndeplinite condiţiile fiscale pentru participanţi şi, nu în ultimul rând, s-au verificat maşinile dacă sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru transport pasageri. Mâine, printr-un comunicat vă vom transmite rezultatele controlului efectuat (…). Din aprilie vom începe să efectuăm controale şi pentru transportul de mărfuri. Vă spun importanţa acestui tip de transport pentru drumurile noastre, dar şi importanţa acestor controale. Un kilometru de covor asfaltic costă consiliul judeţean peste 1 milion de lei. Dacă noi facem investiţii cum am făcut în zona Brăniştea, de exemplu, unde acum doi ani de zile am făcut investiţii de câteva milioane de lei şi astăzi drumul este distrus în totalitate de cei care lucrează la autostradă, iar cei care circulă cu supra tonaj distrug drumul, practic înseamnă că am băgat mâna în buzunarele noastre ale tuturor. Suntem astfel nevoiţi să refacem nişte investiţii pe care noi le-am planificat poate doar peste 10-20 de ani… Să fie clar, drumurile judeţene nu suportă greutăţi mai mari de 40 de tone la autovehicule. Alaltăieri, pe sectorul de drum de care vă povesteam, am surprins două autovehicule care aveau, fiecare, peste 70 de tone! Deci, aproape dublu de cât e voie. De aceea, acolo, la Brăniştea, drumul este praf, nu mai există covor asfaltic, sunt şanţuri…”, a declarat Adrian David.
 
„Green Line” - tot mai aproape…
Tot legat de transportul local a fost şi al doilea subiect. Este vorba de proiectul „Green Line”, pe care Consiliul Judeţean Hunedoara speră ca UE să-l aprobe şi să-l finanţeze, în exerciţiul bugetar 2014-2020. Un proiect care ar unifica transportul local din Valea Jiului prin autobuze cu baterii, pe ruta Petrila-Petroşani-Aninoasa-Vulcan-Lupeni-Uricani şi retur.
Adrian David ne-a spus, în mare, care sunt avantajele acestui tip de transport în comun şi a dat câteva informaţii calde legate de ultimele discuţii ce ţin de acest proiect: „Am discutat şi cu primarii pe această temă. Urmează să mai facem nişte consultări cu dumnealor, să vedem ce formulă vom aplica după ce vom obţine finanţarea necesară pentru implementarea acestui proiect. Pentru cei care nu ştiu despre ce mijloace de transport vorbim la acest proiect, le spun că e vorba de nişte autobuze cu baterii care vor înlocui în jurul anului 2020 microbuzele pe care le avem în momentul de faţă. Autonomia bateriilor acestui tip de autobuz este de 200 de kilometri, iar aceste autobuze vor asigura transportul în comun de la Petrila şi până la Uricani. Prin interme­diul Primăriei Vulcan şi a domnului primar Gheorghe Ile avem pus la dispoziţie un spaţiu care va funcţiona ca depou pentru aceste vehicule. Câteva argumente în favoarea acestui proiect sunt: poluarea scăzută - emisia de gaze va fi zero, un sistem modern de ticketing – cumpărarea biletelor va fi accesibilă şi sistemul va fi extrem de uşor de utilizat pentru toată lumea (iar prin acest sistem nu va exista niciun fel de fraudă, care va fi undeva spre zero!), preţul biletelor, confortul etc. Când vom discuta mai pe larg de acest proiect veţi afla toate datele şi eu cred că o să fiţi extrem de interesaţi de acest proiect, deoarece acest pas va fi unul extraordinar de important pentru modernizarea acestui serviciu public în zona noastră (…). Vorbim de foarte mulţi bani europeni. Acest tip de proiect este finanţat în proporţie de 98% de Uniunea Europeană, iar efortul nostru va fi de maxim 1 milion de lei (…). Dacă vorbim de costuri, cu siguranţă transportul rutier este mai ieftin decât calea ferată sau altă formă de transport”, a menţionat vicepreşedintele consiliului judeţean.
 
Defileul Jiului
Referitor la reluarea lucrărilor pe Defileul Jiului la 15 martie, cum se pare că sunt pregătiţi cei de la drumuri, ţinând cont că vremea ajută, Adrian David a declarat că nu înţelege nici acum de ce termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit cu un an, anume, în loc de finalul anului 2014, la finalul lui 2015: „(…) Pe mine nu prea mă interesează ce motive au invocat ei, motive acceptate de CNADNR, dar cred că pe toţi ne interesează ce lucrări s-au executat şi ce lucrări au fost plătite. Prin parlamentarii noştri s-a solicitat în scris să primim detalii de la minister şi de la CNADNR, ultima petiţie fiind făcută de domnul deputat Ţîmpău acum şase luni, cred că prin septembrie, dar n-am primit niciun răspuns. Totuşi, încă o dată spun, pe mine mă interesează de ce autoritatea de stat nu respectă ceea ce trebuie să respecte. Dacă avem un program, dacă avem un contract, pe care scrie clar când trebuie finalizate lucrările, atunci de ce nu se respectă? (...)”.
 
Bugetul consiliului judeţean
L-am întrebat pe Adrian David dacă poate acum trage o concluzie, pentru că suntem deja în martie şi acum se ştie exact care este situaţia bugetului consiliului judeţean pe anul în curs.
„Cred că toţi ne-am săturat să tot auzim expresia buget de austeritate. Eu, cel puţin de 10, ba chiar de 20 de ani, aud numai expresia asta la fiecare început de an. Mi-am propus ca atunci când o să ocup o funcţie să nu folosesc această expresie. N-o s-o folosesc, dar o să vă explic că avem un an deosebit de dificil. Dintr-un buget operaţional de 96 de milioane de lei noi, cât are consiliul judeţean şi foarte multe instituţii subordonate care depind financiar de această instituţie, mai avem de plătit cofinanţări – dintre care una foarte importantă pe un program care se închide în acest an (Sistemul integrat de mana­gementul deşeurilor), un program de 70 de milioane de euro, din care noi trebuie să plătim o cofinanţare de 7%, deci vreo 5 milioane euro. Bine, asta e o cofinanţare de 22 miliarde lei pe care ar trebui s-o plătim în condiţiile în care se execută lucrările 100%. În urma licitaţiilor pentru toate obiectivele pe care le-am avut de construit s-a ajuns undeva la peste 60% din această sumă. Aşadar, din 22 milioane lei noi o să plătim anul acesta undeva la 12-13 mili­oane lei cofinanţarea. Pe lângă această investiţie noi mai avem de plătit şi alte cofinanţări mai mici de la buget, la alte obiective de investiţii pentru Spitalul Judeţean sau sanatorii. Practic, undeva la 20% bugetul nostru este grevat de aceste cofinanţări în 2015. Bani pe care nu putem să-i folosim pentru dezvoltare şi alte obiective, pentru drumuri şi altele, aşa cum ne-am fi propus. Instituţiile noastre din subordine – şi aici mă refer la spitale, la teatre, la agenţiile de dezvoltare economică – vor avea însă asigurat minimul de bani necesar func­ţi­onării. Filozofia pe care s-a mers în ela­borarea bugetului pe acest an a fost e­fi­cientizarea cheltuielilor şi asigurarea cheltuielilor de funcţionare pentru aceste instituţii aflate în subordinea consiliului judeţean, dar mai puţini bani pentru investiţii şi pentru dezvoltare. Dar vă asigur că cheltuielile minime sunt prevăzute. Deci, nu se pune proble­ma să se închidă niciuna dintre aceste instituţii. Toate asocierile cu asociaţiile sportive sau cu ONG-urile le-am menţinut şi anul acesta. Peste asta am mai constatat că sunt unele restanţe la nişte cotizaţii, cum ar fi către Agenţia de Dezvoltare ADR Vest – cu care suntem parteneri şi avem nişte obligaţii, pe care le-am cuprins în buget. În conclu­zie, nu a fost un buget uşor de elabo­rat, s-au făcut eforturi destul de mari pentru a-l echilibra şi cred că s-a reuşit acest lucru. Recunosc, am participat mai puţin la elaborarea bugetului, domnul Gligor s-a ocupat mai mult, eu fiind numit chiar în timpul în care se lucra la buget, lucrurile fiind destul de avansate”, a declarat Adrian David.
Vom reveni şi în ediţia de mâine cu cele spuse de Adrian David în legătură cu Sistemul integrat de management al deşeurilor, cu viitorul deponeu ecologic care se construieşte şi cu riscul scumpirii taxei de gunoi menajer pentru toate localităţile din momentul în care deşeurile vor fi transportate la acest deponeu în nordul judeţului. 

Comentarii articol (3 )

#1 electrician05.03.2015,  11:22:51
Dle ce tare e raspnsul ca am auzit expresia de 10 ba chiar de 20 ani de buget de austeritate!Dar cati ani aveati atunci dle David adica acum 20 de ani?Din cate ati declarat ca acum aveti 32 ani logica spune ca aveati 12 anisori!Si atunci stiati ce este buget de austeritate?A sa sunt POLITICIENII!TE ABURESC USOR!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Joi, 29 octombrie 2015, la ora 12:00, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Adrian David, s-a aflat în vizită[..]
29.10.2015, 23:32   |    0 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute, în localitatea Cîrneşti, din comuna Toteşti, a avut loc şedinţa or[..]
20.07.2015, 20:30   |    1 comentarii
Vineri, 19 iunie, noul preşedinte ales al Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian David, a organizat la Petroşani o conferinţă[..]
21.06.2015, 11:12   |    0 comentarii
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter