03.05.2017,  17:34:31 | 15 comentarii | 4212 vizualizari
Scandal la Bazinul de înot din Petroşani / 32 de copii din toată Valea Jiului nu mai pot învăţa înotul de la instructorul lor!
de Corneliu BRAN
Un scandal mai neobişnuit a izbucnit marţi, 2 mai, la Bazinul de înot din Petroşani. Vreo şapte-opt părinţi ai unor elevi din mai multe localităţi ale Văii Jiului au cerut în după-amiaza zilei respective sprijinul presei locale pentru „repararea unei nedreptăţi”. Ca atare, ZVJ a ajuns la locul faptei. Ce a urmat şi ce am constatat citiţi în cele ce urmează.
 
Originile şi dezvoltarea scandalului 
Scandalul a început cu mult înainte de a ajunge noi la singurul bazin acoperit din Valea Jiului, un loc propice de antrenament pentru cei ce doresc să înveţe tainele îno­tului sau pentru cei ce doresc să se pregătească pentru concursuri profesioniste sau semi-profesioniste. Susţinem asta deoarece, din câte am fost informaţi, grupul de părinţi a ajuns înainte şi în biroul primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, să se plângă de o „decizie luată aiurea de administratorul bazinului şcolar”.
Ce s-a întâmplat, de fapt, încercăm să spunem mai pe scurt, ca să înţeleagă fiecare cititor despre ce este vorba... De mai multă vreme, un profesor din Vulcan, pe nume Alin Kontos, are ore de curs de înot pentru câteva zeci de copii din mai multe localităţi ale Văii, respectiv din Lupeni, Vulcan, Petroşani şi Petrila. Omul, pe baza înscrierilor cu o anumită taxă, predă înotul pentru aceşti elevi, sub egida clubului vulcănean privat Asociaţia Club Sportiv „Fair-Play”. Unii dintre înotători au reuşit să participe chiar şi la câteva concursuri de înot din ţară, după cum ne-au spus chiar părinţii lor, dar şi antrenorul. La rândul său, profesorul plăteşte pentru fiecare copil o anumită taxă de intrare casieriei bazinului. Iar părinţii, cel puţin cei şapte cu care am stat de vorbă marţi, sunt foarte mulţumiţi că de două ori pe săptămână copiii fac mişcare şi „învaţă ceva bun şi sănătos”. Până aici sperăm că e totul clar şi logic.
Ei bine, de aici începe partea ce a dus la scandal... Se pare că profesorul de înot nu are toate actele în regulă, inclusiv faptul că acel club de care aparţine din Vulcan ar fi profilat pe... fotbal, după cum susţine şi ne-a arătat actele administratorul bazinului, petroşeneanul pensionar Petre Popa. Ca atare, după mai multe atenţionări, din luna octombrie a anului trecut încoace, administratorul în cauză n-a mai permis de marţi antrenamentele în bazin. Chiar dacă părinţii au cumpărat bilete de intrare, odată ajunşi în bazin instructorul de înot n-a fost lăsat de administrator să-şi ţină cursul, astfel că totul s-a soldat doar cu o simplă bălăceală. De aici a urmat nemulţumirea părinţilor prezenţi, astfel că s-a ajuns la tonuri ridicate, la unele vorbe grele şi ţipete şi, în cele din urmă, cum spuneam, chiar la plângerile făcute primarului municipiului. Care a susţinut latura legală: instructorul de înot să prezinte „toate actele în regulă”.
 
Administratorul-pensionar al bazinului
Întrebat de către noi ce problemă ar fi, din moment ce intrarea e plătită, iar la mijloc sunt undeva la 32 de copii, care vin de două ori pe săptămână să facă înot, totuşi un număr destul de important de clienţi la un bazin micuţ dintr-o localitate săracă a ţării, locaţie păstorită de o administraţie locală cu un buget local totuşi limitat, administratorul-pensionar şi-a justificat comportamentul: „Problema numărul unu vine dacă se întâmplă ceva cu unul dintre copii în timpul antrenamentelor. Atunci cine e de vină?”. „În primul rând antrenorul, dar apoi şi dumneavoastră”, a venit răspunsul nostru. „Ei, vedeţi?! Şi atunci cum să-i las, mai cu seamă că din octombrie îi tot atrag atenţia antrenorului să-şi pună la punct actele. Acum suntem în mai... Avea, cred, destul timp, încă am fost prea înţelegător...”.
 
Instructorului de înot Kontos
Pe de altă parte, antrenorul Alin Kontos din Vulcan se apără, spunând că nu-i adevărat, că doar din decembrie 2016 a fost anunţat de partea cu dosarul de acte puse în regulă: „De fapt, nu-i mare lucru, dar se caută motive. Voi face tot ce trebuie, dar am cerut încă puţină răbdare... dar n-am avut cu cine vorbi. Într-adevăr, la început clubul nostru a fost doar unul de fotbal, dar s-au făcut mai apoi toate demersurile după ce am primit înştiinţarea de la administraţia bazinului. Procedura fiind una destul de greoaie, totul se desfăşoară încet, însă deja noi am cuprins la dosar un act adiţional prin care se certifică faptul că avem acum şi ramură de înot. Iar cu treaba cu vreun accident al vreunui copil, nu se pune problema ca cineva din administraţia bazinului să răspundă! Doamne fereşte de aşa ceva, dar noi am încheiat preventiv un proces-verbal cu fiecare părinte, părinţi care şi-au dat acordul în acest sens şi care sunt înştiinţaţi de pericolele acestui sport. Noi suntem un club de sine stătător, nu aveam nicio treabă cu primăria din Vulcan, plătim intrarea copiilor la bazin, deci, totul perfect legal. Nu am cerut nici sponsorizări, nu am cerut nimic, doar vrem să ne desfăşurăm activitatea normal şi să pregătim copiii înscrişi la cursurile noastre la mai multe discipline, printre care şi înotul. Actele de care ni se tot spune trebuie să iasă şi vor veni de la Bucureşti, dar, repet, procedura e foarte greoaie. Noi înştiinţarea am primit-o doar în decembrie şi pe 4 ianuarie 2017 am avut AGA şi şedinţă de consiliu de administraţie, unde s-a luat hotărârea ca să se mărească numărul de secţii, din acel moment clubul având şi o secţie de înot. Deocamdată nu mai sunt lăsat să antrenez la bazin de către administrator. În momentul de faţă copiii doar se bălăcesc, ceea ce nu-i normal. Dar n-am ce face! Hotărârea judecătorească ar trebui să iasă în această săptămână, acesta fiind următorul pas pentru a definitiva Statutul clubului şi a-l înscrie la minister cu toate secţiile. Să sperăm că totul se rezolvă pentru că de suferit au de suferit în primul rând aceşti copii minunaţi, cu care am fost deja la un concurs de înot la Reşiţa. Am spart gheaţa cum se zice... Ar fi păcat să se formeze gheaţă din nou în urma unei decizii administrative, birocratice”.
 
Părinţii şi dorinţa lor
Grupul de părinţi din faţa bazinului de înot, găsit de noi marţi după-amiază, era extrem de nemulţumit de decizia luată de administratorul bazinului. 
„Domnul administrator are o problemă cu instructorul de înot al copiilor noştri, profesorul Alin Kontos. Nu mai vrea ca instructorul să-şi mai exercite orele de înot în incinta bazinului. Nu ştim dacă doar administratorul, sau şi primăria nu mai doreşte asta, chiar dacă le-am zis că plătim cei 7 lei intrarea pentru fiecare copil. Am plătit bilet şi noi pentru copii şi domnul profesor. Degeaba. Nu-l lasă, iar copiii noştri sunt vitregiţi de antrenamente! Ei sunt acum în bazin, dar se joacă, că antrenamente nu pot face! Nu e normal ce se întâmplă. De mâine încolo nici nu mai ştim dacă ne lasă copiii să mai intre şi aşa, că de antrenamente am înţeles că nu se mai pune problema, că nu ştim ce acte nu sunt... prostii! Păi, până azi, din octombrie, a fost în regulă şi de azi, adică de joia trecută – că atunci s-a întâmplat prima oară, nu mai e? De aceea am chemat şi presa, să vadă ce se întâmplă. Noi ştim că acum clubul din Vulcan nu mai este profilat doar pe fotbal, există un act adiţional după o măsură luată în ianuarie de CA al acestui club, iar restul actelor sunt în curs de procedură. Părerea noastră e că e vorba de rea-voinţă nu de altceva. Cineva a vrut să se dea cocoş şi l-a influenţat şi pe primar, care ştie situaţia. Soţul meu a fost la primărie, unde domnul primar a spus că suntem în casa lui şi dacă nu suntem în regulă cu actele, atunci nu vrea să ne mai lase... Am fost şi alţi părinţi la el şi ne-a spus: Dacă eu nu vreau, nu vreau... Totuşi sunt 36 de copii, credem că nu sunt puţini!”, ne-a spus una dintre mamele copiilor şi un domn.
Pentru edificare totală, iată numele părinţilor prezenţi în grup: Camelia Cazan, Andeea Pavel, Meda Burghiu, Luirena Ciurea, Richard Lev, Liviu Bichiş şi Loev Toth (ne cerem scuze dacă cumva n-am scris corect numele, dar aşa s-a înţeles din înregistrare). Ei sunt din Uricani, Lupeni, Vulcan, Petrila şi Petroşani.
 
Administratorul-pensionar Petre Popa
„Copiii sunt bineveniţi şi acum la bazin, nicio problemă, orice copil, elev poate veni la bazin, doar e bazin şcolar, numai că aceşti copii nu mai pot face antrenamente cu acest domn instructor. Cel puţin deocamdată, până ce nu se va clarifica situaţia documentelor, deoarece domnul antrenor Kontos nu şi-a definitivat nişte acte de când a venit cu aceste cursuri de înot la bazin. Conform contractului încheiat între noi, ca şi administraţie a bazinului, şi dumnealui, reprezentantul clubului din Vulcan, pe o perioadă de trei luni de zile a fost lăsat să-şi pună la punct documentele. Nu a făcut-o, iar ca atare noi i-am blocat activitatea la acest bazin. Dacă va veni cu actele în regulă, vom continua colaborarea, dacă nu, atunci nu. Nouă nu ne convine să pierdem 32 de clienţi, într-adevăr, dar ne convine să lucrăm în legalitate şi să respectăm cetăţeanul, precum şi să fim şi noi în siguranţă în caz de vreun accident nefericit. E apă, sunt copii, se poate întâmpla orice, şi atunci trebuie să fim precauţi şi să respectăm toate normele. Repet, i-am tot spus de intrarea în normalitate cu actele, dar nimic... Din păcate, m-a forţat oarecum să iau această măsură. Copiii n-au nicio vină, ei sunt bineveniţi la bazin, dar nu cu forţa şi prin intimidarea din partea unui instructor sau din partea unor părinţi”, a menţionat printre altele administratorul-pensionar al bazinului şcolar din Petroşani, nu înainte de a ne arăta şi dosarul cu acte al instructorului. 
 
Un mic sfat din partea noastră
Din cele văzute şi constatate la faţa locului şi unele arătate de administrator (respectiv documentele dosarului), într-adevăr lipseşte la dosar tocmai actul cel mai important, cel cu înregistrarea secţiei de înot a clubului vulcănean la ministerul de resort. Club care e înregistrat deocamdată doar cu secţia de fotbal, dar îl credem pe antrenor că s-au demarat toate procedurile, inclusiv pentru obţinerea sentinţei judecătoreşti. La cum merg treburile în România îl mai credem şi că totul durează, birocraţia fiind la ea acasă. Pe de altă parte, am văzut că există totuşi şi un act adiţional care certifică înfiinţarea şi a altor secţii sportive, printre care şi înotul. „Prea puţin şi deloc în regulă” după cum susţine administratorul-pensionar Popa Petre. O fi... dar totuşi e ceva! E un început şi o dovadă că nu există rea-voinţă, dar dacă ne gândim la faptul că „unde-i lege, nu-i tocmeală”, nu putem să nu-i dăm dreptate şi administratorului-pensionar al bazinului.
Credem însă că până la sosirea celorlalte acte ar trebui găsită o soluţie de mijloc, LEGALĂ, luată cu vorbă bună şi înţelepciune de către cele patru părţi: primărie, administraţia bazinului, părinţi, antrenor. Că legi există dar nu ştim să le aplicăm. Nu se poate opri funcţionarea a ceva început, există „chichiţe” legislative, doar voinţă să fie! Că doar cu ameninţări de genul „îl dau pe antrenor în judecată pentru situaţia creată şi incitarea părinţilor contra mea”, sau altele din partea părinţilor, nu se face treabă. Iar copiii sunt la mijloc, nevinovaţi de această situaţie, având încredere deplină în antrenorul lor.
 
N.R. Nu putem răspunde cititorilor care ne-au întrebat în repetate rânduri de ce Bazinul de înot şi Centrul de informare turistică sunt conduse de doi pensionari din sistemul minier, şi nu de doi tineri petroşeneni cu calificare în domeniu.
Îi rugăm politicos pe cititorii noştri să se adreseze angajatorului: Primăria Petroşani. (ZVJ) 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (15 )

#1 otveos03.05.2017,  23:22:27
Atat Kontos, cat si Petre Popa si Primaria Petrosani sunt in ILEGALITATE. Kontos ca realizeaza o activitate economica ( pe bani) neautorizata si la un sediu al unui alt operator ( bazinul de inot) cu care nu are contract ; Petre Popa ca a permis pana acum realizarea unei activitati economice si daca tot s-a petrecut, trebuia sa aiba la baza contract de inchiriere ( sau alta forma de folosinta) si nu bilet de intrare, iar daca a fost pe baza de bilet...nu are voie sa isi bage nasul ; Primaria petrosani pentru ca nu are grija ca activitatea la bazin sa fie in conditii de legalitate stricta. PS Daca, Doamne fereste, aveam vreun copil vistima..., atat Kontos cat si Petre Popa cat si primarul cam raspundeau. Si cel mai probabil ca penal. Inotati in ape tulburi ...
#2 Eu04.05.2017,  08:14:06
Administrator-PENSIONAR ...bine măcar că recunoaște
#3 Bula04.05.2017,  08:42:20
Popa petre. ...un lingău ...cam atâța a știut sa facă toată viata
#4 costel04.05.2017,  08:52:53
va spun eu de ce se opune pensionarul popa(mincatorul de .. lui Riti,care toata ziua se pliba cu bicicleta prin orasi)fidca profesorul Kontos ia luat elevi marelui profsor de inot POPA S, fiul actualui administrator pensionar Petre POPA
#5 avocat04.05.2017,  09:41:13
Pai cum au stat din octombrie și doar acum s-a trezit Popa asta? Cred ca scandalul are alte conotații și ori kontos nu a dat șpagă din încasări ca sa ajungă și la primar de o ciordit ori primarul are alte planuri cu bazinul și nu prea vrea sa se facă reclama cu performante sau sa se arate ca este profitabila treaba cu bazinul ca sa îl încurce în înțelegerile pe care acesta le are. Treaba cu dacă se întâmplă ceva cu un copil este și în cazul de fata pai dacă copiii își iau bilet normal și se întâmplă ceva cu el cine răspunde mai Popa mai ce dracu ne mințim intre noi hoții.
#6 petroseanean04.05.2017,  10:22:16
otveos, exista un contract, nu doar pe baza de bilet de intrare se face, numai ca intr-adevar, antrenorul nu are toate actele in regula si printr-o instiintare i s-a atras atentia ca trebuie sa completeze dosarul, ceea ce inca nu s-a intamplat. Citeste mai bine textul.
#7 petrosenean04.05.2017,  10:25:41
Pentru otveos - Petre Popa:,,Conform contractului încheiat între noi, ca şi administraţie a bazinului, şi dumnealui, reprezentantul clubului din Vulcan, pe o perioadă de trei luni de zile a fost lăsat să-şi pună la punct documentele. Nu a făcut-o, iar ca atare noi i-am blocat activitatea la acest bazin...,,
#8 o mamica04.05.2017,  10:42:34
Pai da , ca daca cumva Kontos nu MAI are contract este pentru ca are piedici, sunt interese sa fie eliminat, concurenta din partea lui Popa si a altora sau alte interese, se vehiculeaza ca se vrea falimentarea bazinului. Se cred zeii bazinului atat Popa cat si Ridzi.Cum sa impui sa se organizeze cursuri sambata si duminica, si sa mai comentezi la adresa parintilor din celelate orase, ca de ce vin la acest bazin? Unde este problema ca se vine in grup organizat si se plateste bilet, este Bazin Didactic, pot sa imi trimit copilul cu cine vreau sa se balaceasca, bazinul ar trebui sa aiba salvamar, eu nu am vazut niciunul cat am fost pe acolo . Sper sa se rezolve aceasta polemica si sa reluam cursurile cu acest instructor.
#9 un inotator04.05.2017,  17:19:07
Intrbati-l pe domnul administrator pensionar cum si-a luat fiul sau Narcis brevetul de instructor de inot, si apoi va veti da seama de ce are dumnealui treaba cu domnul instructor, acesta nefiind primul instructor cu care domnul pensionar are, treaba. de asemenea daca dumnealui este atat de cinstit si de corect(legal), cum sustine domnia sa, sa ne explice si noua cum administreaza un bazin de inot fara SALVAMAR si ASISTENT MEDICAL??????? Acestei intrebari poate sa ne raspunda si primarul oraului Petrosani care stie aceasta preoblema, dar nu ia nici un fel de masuri. Pensionarii minieri care au pensii destul de frumoase ar trebui sa stea acasa si sa lase tineretul sa lucreze, ca acestia sa nu mai plece din tare sa fie slugi pe la straini.
#10 otveos04.05.2017,  23:38:58
@pentru petrosenean : ce sa iti spun ? popa si dumneata ati facut derogare de la lege si ati dat timp de intrare in legalitate antrenorului :) Ce sa iti spun ? Marinimos mai esti. Si ilegal si in necunostinta de cauza si marinimos. Daca intradevara ASA cum afirmi tu s-au petrecut lucrurile nu ma mir cate porcarii se intampla si in alte parti. Pensionarul ce face pe administratorul habar nu are cu ce se mananca aceasta activitate. Bazinul, sub aspectul legalitatii functionarii sale, ar trebui inchis deundata, pana la intrarea in legalitate. Mai au "o caruta" de chestiuni de indeplinit pana cand pensionarul sa se poata considera administrator.
#11 otveos04.05.2017,  23:41:37
@petrosenean : decide-te : ori contract si factura si mai apoi chitanta ori document bancar care sa ateste plata, ori bilete ( biletul reprezinta el insusi un contract, nu contract la....contract) Ori ai mintea tulbure ( de la apa din bazin) ori habar nu ai despre ce buchisesti, stimabile.
#12 petroseanean05.05.2017,  10:56:37
otveos, eu am vorbit politicos si spuneam ca exista un contract ce rezulta din ce a spus administratorul, ca tu spuneai ca nu exista acel act. Ca a fost prost facut si la limita legii, asta e alta treaba... Si, apropo, nu ti-am atras neaparat atentia ca tin cu pensionarul-administrator, era doar o simpla constatare. Iar de bazin nu ma folosesc ca nu merg la el ca n-am timp.
#13 Mama unui copil din grupa antrenorului Kontos05.05.2017,  20:26:23
Ce pregatire are la baza administratorul??? Ce stie dansul despre activitatea de antrenor? O situatie similara a fost si in 2015 cand s-a dat stapan peste bazin in fata unui grup organizat de copii. Ce sa-i raspund fiului meu la intrebarea:,,De ce nu mai pot merge la inot?" Si nu vrea alt antrenor decat pe Kontos! Este evident ca totul e o rea credinta din partea administratorului. Iar dansul nu cred ca are ce cauta acolo. Este totusi un BAZIN DIDACTIC, lasati-ne copiii sa faca sport! Nu pentru asta a fost construit?
#14 otveos06.05.2017,  02:10:47
@petrosenean : NU doresc sa facem polemica dar se cuvine sa te lamuresc : ai contract....nu mai platesti bilet ci inchirierea bazei sportive, integral ori in parte, pe ore, perioade, etc. Plata se face atunci prin virament bancar ori cash si chitanta. Dai bilet...este utilizator prin efectul platii biletului si nu e de nasul vreunui pensionar administrator sau cum viseaza el ca se numeste sa interzica, sa faca si sa dreaga. Cat e de administrator, ca parinte l-as trage de urechi pana invata legislatie. Sa ia banii copiilor si sa nu aiba TOATE avizele necesare, salvamar, asistenta medicala, probe de apa la analiza...se numeste altcumva...dar este deja in penal. Abureala cu faptul ca un aiurit de pensionar cu ifose de administrator pune in vedere, atentioneaza pe un altul, da termene de intrare in legalitate, "sa isi puna la punct dosarul"....esunt aiureli si imbecilitati demne de...PCR. Ritzi se compromite grav ( il stiam baiat cu ceva urme de scoala, totusi) daca administratorul in discutie e pila lui sau are girul sa. Petrosenene, cat priveste "politeturile" tale...scuteste-ma ! Acel : "citeste mai bine textul" te descalifica din start.
#15 petrosenean06.05.2017,  23:01:16
otveos, uita-te ce ai scris prima data si nu o mai intoarce ca la Ploiesti... pe tine te descalifica faptul ca jignesti fara rost... era o simpla constatare si cu asta basta. Dar sensibili mai sunteti unii, dupa ce gresiti, ca nu cititi textul cum trebuie, jigniti daca vi se atrage atentia si apoi asteptati plecaciuni... Hai, ca deja mi-e greata de atatia filozofi... Exista o vorba undeva prin sud, hai sictir!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter