19.09.2017,  20:36:56 | 0 comentarii | 888 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În cazul “ghici cine-i autorul ideii cărții despre Schreter”, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a împrăștiat misterul, arătând către consilierul ALDE Mihai Barbu, cel care cu o săptămâna în urmă tocmai s-a lepădat de paternitatea ideii: „Dar iniţiatorul de fapt erai tu, nu eu!”
de Corneliu BRAN

Dacă în şedinţa ordinară a Consiliului Local Petroșani din 18 septembrie proiectele propuse au trecut relativ repede la vot, nedezbătându-se aproape deloc proiectul, la punctul „Diverse” primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a cerut să ia cuvântul.
Subiectul intervenției primarului Petroșaniului a fost proiectul respins de consilieri la şedinţa ordinară precedentă, din luna august, care atunci a necesitat atâtea discuţii în plenul şedinţei, în lipsa primarului. Este vorba de alocarea a 100 milioane lei vechi pentru o carte având ca subiect pe fostul primar Carol Schreter. Ceea ce, la vremea respectivă, a inflamat opinia publică a fost faptul că autorul acestui demers era în ceață. Probabil, este pentru prima dată în istoria administrației locale când un proiect de hotărâre (întocmit acum de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi) despre editarea unei cărți nu face referire la autorul acesteia.

Spre cinstea lui, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a împrăștiat norii incertitudinii autoriale, spunând că cel care a avut ideea acestui proiect a fost, de fapt, chiar consilierul ALDE… Mihai Barbu. Adică, tocmai  cel mai vehement contestatar al respectivului proiect la şedinţa ordinară din august. Foarte tare. Adică, Mihai Barbu are ideea. I-o comunică primarului. Primarul o agreează. Face un proiect de hotărâre. Opinia publică este inflamată de misterul care plutește în jurul autorului. Primarul lipsește la ședința de consiliu în care se discută proiectul. Și aici, culmea, Mihai Barbu spune că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase… Deci, că nu are nicio legătură cu cartea despre Schreter.
Ce spune primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „Pentru că tot suntem la capitolul Diverse, eu aș vrea să fac o precizare utilă de menţionat, deoarece domnul consilier Barbu ţine aşa la o rigoare, să-mi aducă de fiecare dată aminte că eu l-am atenţionat să nu se treacă pe carte! (e vorba de cartea Petroșaniul meu – n.r.). Vreau să vă informez că la şedinţa ordinară de luna trecută am fost plecat în concediu. Am văzut însă că s-a iscat o polemică legată de cartea despre domnul Schreter. Iniţial, a fost o discuţie amicală între mine şi domnul Barbu. A fost ideea dumnealui, eu am îmbrăţişat-o şi am făcut ulterior această propunere prin respectivul proiect. De aceea nu a fost un manuscris ca să-l prezint dumneavoastră, deoarece nu era! Am zis că vor scrie cartea oameni care l-au cunoscut pe fostul primar de-a lungul vieţii. Aia a fost singura problemă, şi nu faptul că eu aş fi dorit din banii publici să fac o carte cu domnul Schreter, deşi cred că n-ar fi fost nicio problemă nici dacă făceam acest lucru”.
„Domnule primar, în târg se vorbea că deja se ştia cine face cartea aia, şi de aceea a venit şi domnul Jurca la şedinţă, că era foarte revoltat că fără să fi consultat nimeni se ştia că un apropiat al dumneavoastră va face cartea”... a apucat să răspundă consilierul vizat, Mihai Barbu, fiind întrerupt pe un ton apăsat de edil. De fapt, Adrian Jurca l-a întrebat pe Mihai Barbu cu o seară înainte de ședința de consiliu din luna august dacă are vreo legătură cu proiectul despre cartea despre Schreter. Mihai Barbu a spus că nu are. Cum la fel a susținut și în ședința din luna august.
„Dar nu e adevărat! Nu noi doi am discutat înainte chestiunea...?”, a întrebat ferm primarul. „Proiectul ăla de hotărâre era aşa, un abstract...”, a replicat ciudat Mihai Barbu. „Păi, asta am discutat noi, domnule Barbu, că nu ştiam cine va scrie cartea! Ca idee...”, a urmat răspunsul lui Tiberiu Iacob-Ridzi, fiind întrerupt la rându-i de consilier. „Păi, da, dar lumea din târg spunea că va scrie ăla...”. „Haideţi, domnule Barbu, ce naiba... Acum ne luăm după ce zice unul sau altul prin târg la chestiuni de genul ăsta?...  Ideea a venit atunci de la tine. Nu era vorba de nimeni care să scrie, pentru că nu ştiam la momentul respectiv, aveam doar ideea...”, a spus primarul destul de iritat de răspunsurile consilierului. 
„Trebuia trecut în proiect despre ce se dorea...”, a replicat pe moment consilierul. Timp în care aproape instantaneu a venit răspunsul edilului: „Păi, se putea face aici, pe loc, un amendament, fără niciun fel de problemă...”. „Da, dar n-aţi fost aici la şedinţă, şi nu iniţiatorul este cel care trebuie să agreeze proiectul?”. 
Acest ultim răspuns l-a înfuriat, pe bună dreptate, pe primar: „Dar iniţiatorul de fapt erai tu, nu eu!”, a tunat primarul. Practic, a spus, fără echivoc, că iniţiatorul acestei idei pe care a preluat-o este tocmai consilierul Barbu, chiar cel care apoi n-a mai susţinut ideea în consiliu!  
„Iniţial, eu am vrut să facem o carte cu toţi primarii care au fost în Petroşani. Nu doar despre Carol Schreter. Am vorbit şi de Schreter, dar vorba e că era amanetată cartea. Am vorbit acum deja prea mult, deşi mi-am propus să nu mai vorbesc, că o să fie trecut în ziar numai ce aţi zis dumneavoastră...” (probabil dl. Barbu se gândește la modalități de punere în pagină din vremea când conducea „Matinalul” – n.r.), a încheiat consilierul dând un atac direct singurului jurnalist din presa locală prezent în sală. Ce repede uită dl. Mihai Barbu că doar săptămâna trecută în ZVJ a fost redat, pe câteva pagini, absolut tot ce au vorbit consilierii ALDE la proiectele controversate, inclusiv la acesta cu cartea. De altfel, ZVJ a fost singurul cotidian local care a relatat cu amănuntul şi cu obiectivitate tot ce s-a spus, astfel încât cititorii, singuri, să se convingă cine are dreptate sau nu.
Nu înțelegem de ce Mihai Barbu nu și-a asumat paternitatea ideii cărții despre Carol Schreter. Ba, din contră, s-a lepădat public de ea…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter