02.10.2018,  18:59:27 | 4 comentarii | 1351 vizualizari
O întrebare: Când continuă lucrările hidroenergetice pe defileu?
de Corneliu BRAN

La 3 august, Hidroelectrica a depus o solicitare la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului pentru emiterea actului de reglementare pentru proiectul „AHE a Râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti. Lucrări de punere în siguranţă ce trebuie executate în regim de urgenţă – CHE Dumitra, captări şi aducţiune Livezeni – Dumitra, CHE Bumbeşti, Nodul de presiune Bumbeşti, Baraj Livezeni, MHC Livezeni”.

Lucrările pe care s-au cheltuit deja în jur de 150 de milioane de euro au fost oprite de instanţa de judecată, exact acum un an de zile, când, pe 23 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti dădea decizia de blocare, în timp ce, conform Hidroelectrica, „lucrările de amenajare hidroenergetică a Râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbeşti a fost deja realizată în proporţie de 80%”.
Conform Hidroelectrica, dacă investiţia ar fi fost finalizată, Jiul ar fi fost deviat prin două aducţiuni subterane, una cu lungimea de 7 km şi diametru interior de 3,8 m, pe traseul Livezeni-Dumitra şi alta pe traseul Dumitra-Bumbeşti, pe o lungime de 12,5 km şi un diametru interior de 4 m.
Pe de altă parte, ecologiştii şi specialiştii au avertizat faptul că după toate acestea în albia naturală a Jiului ar mai fi rămas doar un debit de 2,7 mc/sec, de aproximativ opt ori mai mic decât acum. Acesta a fost şi motivul blocării investiţiei. Totuşi, se pune problema şi altfel: oare capetele luminate care au dat gir acestui proiect nu ştiau treaba asta de la început şi nu după ce s-au investit vreo 150 de milioane de euro? 
Fiind unul dintre cei mai în măsură oficiali din judeţ ca să-şi dea cu părerea despre această investiţie, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora, întrebat marţi la Petroşani ce se mai întâmplă cu această investiţie, a dat următorul răspuns: „E o investiţie foarte mare. S-au folosit bani ai statului şi ea trebuie să intre în conservare până în momentul reînceperii lucrărilor. La momentul ăsta, Hidroelectrica este în discuţii cu Ministerul Mediului pentru obţinerea avizului de mediu. În momentul când acest aviz va fi obţinut, eu cred că, cu siguranţă, lucrările vor continua. Această lucrare este importantă pentru judeţul Hunedoara, pentru că orice sursă de energie obţinută pe această cale, sau pe cale neconvenţională, vorbesc de eoliene, sau fotovoltaice, este deosebit de importantă pentru sistemul energetic naţional”.
Iată ce se întâmplă când nu ştie stânga ce face dreapta şi invers... Credem că din start trebuia să se ţină cont de scăderea drastică a debitului acestui râu important al reţelei hidrografice româneşti şi să se fi rezolvat în mod tehnic această chestiune, înainte de a se finaliza mai bine cu mult trei sferturi de lucrare! Dacă nu se putea altfel, măcar să nu se fi apucat constructorul de lucrare, 150 de milioane de euro fiind bani foarte mulţi pentru această ţară și pentru orice țară. Curios ar fi şi faptul că odată ce au lucrat atât, cineva, cândva o fi dat şi vreun aviz de pe la Mediu, că doar nu putea lucra constructorul atât fără să vină Mediul peste el. Între timp, lucrurile s-au schimbat şi acum toată lumea se dă de ceasul morţii: unii că nu pot să termine, alţii că se distruge mediul şi scade debitul Jiului, unii pro, alţii contra... Numai în România mai putem să vedem aşa ceva! Corect ar fi să se ia o decizie rațională: lucrările trebuie continuate! 


Comentarii articol (4 )

#1 Ion02.10.2018,  19:38:08
Sa inceapa lucrarile ca sunt bani nostri publici .
#2 Dora03.10.2018,  08:24:48
Distrugerea completa a naturii este o decizie rationala??? In secolul 21, unii inca nu inteleg ca natura este infinit mai valoraosa decat banii, ca natura o data distrusa nu o mai aduci inapoi nici cu bugetul SUA pe 100 de ani? Trist...
#3 Corneliu Bran03.10.2018,  13:40:45
Da, doamna sau domnule, Dora, în principiu aveţi dreptate. Numai că, acum spuneţi şi dvs., nu e păcat ca după ce s-a făcut 80% din lucrare şi s-a investit o "căruţă" de euro, să nu se găsească soluţia tehnică ca mediul să nu fie distrus, respectiv Jiul, element important de altfel pentru zonă şi pentru reţeaua hidrografică naţională, dar să se încheie lucrarea? De altfel n-am auzit ca la începutul lucrării din Defileu, scuzaţi-mi remarca, vreo asociaţie de ecologişti, vreo agenţie de mediu, sau nişte cetăţeni apărători de natură să protesteze vehement, prin nişte acţiuni clare, concrete! Doar nişte şuşoteli pe la colţuri sau pe pagini de Facebook, timide, irelevante, sau groteşti (că ne place să înjurăm de mamă-mamă)! Că la noi aşa este: prima dată se face un lucru, fără să se analizeze bine problemele ce ar putea apărea, iar după ce se ajunge la capăt sau pe la mijlocul lucrării, se trezesc câte unii că nu e bine! Dacă din start s-ar fi oprit lucrarea, nu ajungeam aici! Nu ajungeam să se investească atâţia amar de bani... apoi ne plângem tot noi că e bugetul ţării slab... Eu asta am vrut să spun, poate că n-am fost clar în exprimare, fapt pentru care v-am şi răspuns, mai cu seamă că mesajul dvs. este pertinent şi ader şi eu la ideea că ,,natura este infinit mai valoroasă decât banii". La fel se întâmplă acum şi cu drumul din Parâng. Până acum cabanierii ne rugau să scriem de acest drum, erau revoltaţi pe bună dreptate, n-are rost să mai scriu aici ce important e acest drum pentru staţiune. Însă acum, când lucrările au început, după vreo trei decenii de aşteptare, auzim că se găsesc vreo doi dintre ei care cer să se oprească lucrarea! De ce? Pentru câţiva zeci de metri, poate mult mai puţin, de teren... că li s-ar încălca proprietatea, referitor la o parcare din proiect ce trebuie făcută! Vă daţi seama? Cum să ceri stoparea lucrării când o aştepţi de 30 de ani? Poate eventual să ceri despăgubirea LEGALĂ, asta e altceva... De aceea există instanţe... Şi exemplele pot continua din păcate... Şi ele sunt de prin toată ţara, inclusiv cele privind construcţii de autostrăzi şi altele... Ca la noi la nimeni!
#4 andrada5803.10.2018,  21:03:09
Referitor la lucrarile de pe defileu-ma intreb cum mai poate fi adus totul la starea initiala?Punem dinamita si aruncam tot ce s-a construit in aer?! Cum o sa arate defileul atunci?Si cu ce bani(ca ma gandesc eu ca si asta costa),tot banii nostri!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter