11.10.2018,  16:41:44 | 0 comentarii | 1202 vizualizari GALERIE:     FOTO    
La Universitatea din Petroșani / Evenimente de înaltă ţinută intelectuală
de Corneliu BRAN

Universitatea din Petroşani în parteneriat cu INCD INSEMEX Petroşani şi cu Inspecţia Muncii organizează şi în acest an, între 12-13 octombrie, Simpozionul Internaţional „Universitaria Simpro” 2018. Cu această ocazie, joi, 11 octombrie, rectorul Universităţii din Petroşani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, şi prorectorul pe probleme de cercetare ştiinţifică şi relaţii internaţionale, prof.univ.habil. dr.ing. Roland Moraru, au susţinut o conferinţă de presă. Tot în cadrul acestei conferinţe desfăşurate la rectoratul universităţii, rectorul Radu Sorin a punctat un eveniment important şi onorant din activitatea instituţiei de învăţământ superior, ce anul acesta a împlinit 70 de ani de activitate neîntreruptă, un eveniment ce coincide cu un alt mare jubileu, al României, 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă.

„Provocări şi Oportunităţi pentru Dezvoltare Durabilă prin Calitate şi Inovare în Inginerie şi Managementul Cercetării”.
„În perioada 11-13 octombrie, adică începând de azi de când sosesc marea majoritate a invitaţilor, până sâmbătă, inclusiv, Universitatea din Petroşani găzduieşte a VIII-a ediţie a Simpozionului Internaţional Multidisciplinar SIMPRO. O ediţie care poate fi caracterizată încă de pe acum ca un pas înainte în ceea ce s-a întreprins în ultima perioadă din punct de vedere al internaţionalizării universităţii, pe de-o parte, iar pe de altă parte din perspectiva roadelor cercătării ştiinţifice. În sensul că simpozionul se desfăşoară şi în acest an sub auspiciile Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, dedicat Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, şi este plasat sub tema generică: Provocări şi Oportunităţi pentru Dezvoltare Durabilă prin Calitate şi Inovare în Inginerie şi Managementul Cercetării”.

Număr record de lucrări şi de participanţi
De la prorectorul Roland Moraru am aflat că la ediţia din acest an, în care sunt prevăzute a se desfăşura lucrări la 9 secţiuni, din cele 11 care au fost propuse iniţial, sunt înscrise 218 lucrări: „Un număr cu mai mult de 30% superior celui care a fost înregistrat la ultima ediţie a simpozionului. Este vorba de lucrări ale unor colegi din străinătate, respectiv din: Belgia, Franţa, Italia, Israel, S.U.A., Georgia, Rusia, Ucraina, Polonia, Marea Britanie, Malaezia, Indonezia, Republica Moldova, Cehia. Sunt mult mai mulţi cercetători şi universitari care au răspuns acestei invitaţii şi ca urmare a faptului că şi la această ediţie, pentru a doua oară, 100 de lucrări din cele care se susţin mâine (vineri, 12 octombrie, n.r.) vor fi selectate şi vor fi trimise la publicare la Revista Calitatea - Acces la Succes, revistă editată de Societatea Română de Asigurare a Calităţii (SRAC) şi care este indexată în Web of Science Core Collections – Emerging Sources Citation Index (ESCI), SCOPUS, EBSCO, baze de date care-i interesează pe toţi colegii, indiferent de meridianul pe care se află”.
„De asemenea, la această ediţie vor participa cu lucrări, dar şi efectiv la simpozion, mult mai mulţi colegi din ţară. Practic, sunt reprezentate pe de-o parte toate universităţile mari, începând cu Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest Timişoara, USAMVB Timişoara, USAMV Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga de la Sibiu, Academia Forţelor Terestre de la Sibiu, Universitatea Gheorge Asachi Iaşi, dar şi universităţile Dunărea de Jos din Galaţi, Universitatea din Piteşti, Universitatea din Târgovişte, universităţi care anterior nu îşi prezentau lucrări la acest simpozion. De aceea, credem noi, simpozionul va furniza o posibilitate reală pentru toţi colegii noştri din universitate de a extinde şi la nivelul departamentelor şi diviziilor relaţiile de colaborare”, a mai menţionat profesorul Roland Moraru.

Excursie la Cetatea Albei
„În legătură cu simpozionul, aş mai menţiona doar faptul că, legat de program, deschiderea este programată vineri, 12 octombrie, la ora 9:30 în Aula Magna, la ora 10:,45 vor urma şase lucrări în plen susţinute de participanţi din Polonia, S.U.A., Franţa, o colegă de la Politehnica Timişoara, de domnul rector Valentin Răilean de la IMI-NOVA Chişinău , care va avea o prelegere în plen, iar între orele 14:00-16:30 vor fi lucrările pe scecţiuni, simpozionul finalizându-se sâmbătă, 13 octombrie, cu o excursie tematică, evident legată de Centenar, la Alba Iulia, cu un tur ghidal a Cetăţii Alba-Carolina pentru oaspeţii din străinătate”, a mai informat, pe finalul discursului, prorectorul Roland Moraru.

Titlul de „Doctor Honoris Causa”, rectorului Valentin Răileanu din Chişinău
Cel de-al doilea eveniment din viaţa universităţii de pe Dealul Institutului a fost prezentat în conferinţa de presă de rectorul Radu Sorin.
„Am profitat de faptul că se organizează la universitatea noastră acest simpozion internaţional şi, cu acordul Senatului, astăzi, la orele 12:00, avem decernarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Valentin Răileanu, rectorul Universităţii Internaţionale de Management din Chişinău. Dumnealui este o personalitate a vieţii culturale şi ştiinţifice din Chişinău, un cadru didactic cu studii la Moscova, dar şi un cadru didactic care a profesat şapte ani în Algeria, fiind cadru didactic şi în Franţa, un dascăl universitar cu o bogată activitate reprezentativă  în domeniul matematicii aplicate în economie”. 

Reluarea relaţiilor cu alte universităţi europene 
Conferinţa de presă a încheiat-o tot rectorul Radu Sorin. Care a punctat şi faptul că, odată cu acest simpozion, împreună cu prorectorul Roland Moraru, dumnealui va avea o serie de discuţii, timp de trei zile, cu participanţi la simpozion, în vederea reluării unor legături de colaborare care s-au mai estompat în timp din diverse cauze: 
„Astăzi şi mâine avem, împreună cu domnul profesor Moraru, o serie de întâlniri cu reprezentanţii delegaţiilor străine, în scopul de a dezvolta colaborările deja existente cu universităţi din Europa şi din întreaga lume şi de asemenea de a reînnoi unele colaborări care poate că au fost reduse sau au fost uitate, colaborări care în noua structură economico-socială a Europei sunt viabile şi sunt necesare între universităţile noastre şi universităţi din Europa. Aici, un exemplu, este reluarea colaborărilor cu Universitatea St. Ivan Rilski din Sofia, universitate care în acest an sărbătoreşte 65 de ani de la înfiinţare, sărbătoare aniversară la care voi participa şi eu săptămâna viitoare. Şi acesta nu e singurul exemplu, reluăm şi dezvoltăm colaborările cu universităţi din Polonia, din Slovacia, Franţa şi, bineînţeles, şi cu universităţi din afara Europei. Toate aceste întâlniri au rolul de a arăta că universitatea noastră nu este numai o universitate regională şi naţională, ci este şi o universitate internaţională”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter