04.07.2019,  18:03:49 | 0 comentarii | 941 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Apa Serv și Apele Române – SHI Petroșani / Ecologizarea Jieţului
de Corneliu BRAN

Două instituții care au ca domeniu administrarea apelor, Apele Române, prin SHI Petroșani și S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., au făcut joi, 4 iulie, front comun și au organizat la Jieț, în amonte de Stația de Tratare a Apei, o impresionantă acțiune de ecologizare. A fost vizat, în primul rând, râul Jieț (și albia acestuia). Explicația: este pârâul care alimentează cu apă stația de tratare, apă ce ajunge apoi în casele locuitorilor din Petroșani și Petrila. 

Peste 40 de angajați ai Apa Serv 
După ore și ore de trudă și zeci de angajați implicați, peste 40 doar de la Apa Serv (toți din sectorul neproductiv al acestei instituții), rezultatul a fost uluitor: o camionetă de deșeuri menajere! Da, cam așa înțeleg, din păcate, concetățeni de-ai noștri și turiști NESIMIȚIȚI ȘI IRESPONSABILI să respecte mediul înconjurător.
La finalul acțiunii, am stat de vorbă cu directorul general al S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., inginerul Cristian Ionică.
„Acțiunea comună cu cei de la Apele Române – SHI Petroșani, care ne-au asigurat baza logistică, a vizat râul Jieț, zona de mai sus de stația noastră de tratare. Era firesc să alegem zona respectivă, din moment ce stația de tratare a apei, una dintre cele mai moderne din țară în acest moment, este alimentată cu apă din acest pârâu, iar de la noi, după tratare, apa pornește înspre robinetele din locuințele cetățenilor. Vor mai urma astfel de acțiuni, tot în comun cu Apele Române – SHI Petroșani, pe pârâurile Taia și Polatiște Izvor, alte două surse de alimentare cu apă a stațiilor noastre de tratare, apă ce devine potabilă în urma tratării în aceste stații. Au participat la acțiune peste 40 de angajați ai noștri, oameni care nu activează în producție și care acum au avut ocazia să vadă cât de poluate sunt apele noastre din cauza neglijenței oamenilor. Este păcat că se întâmplă așa ceva, dar acesta este adevărul. Cred că noi toți ar trebui să fim mai atenți cu tot ceea ce înseamnă poluare”, ne-a declarat Cristian Ionică.

Patru coșuri de gunoi, producție Apa Serv, au fost montate în amonte de stația de tratare 
În paralel cu acțiunea au fost montate și, rețineți, patru coșuri de gunoi care să deservească tot arealul zonei ecologizate joi. Cele patru coșuri sunt fabricate de către cei de la Apa Serv din niște resturi de țeavă, în interiorul ramei fiind pus un sac normal pe care este inscripționat logo-ul celor de la Apa Serv, „Păstrați Apele Curate” și sigla acestei instituții.
„Da, ne-am gândit și la acest aspect când am văzut că unii din comoditate nu s-au mai deplasat vreo 50 de metri, poate mai puțin, ca să ajungă la pubela pusă de primărie. Astfel că au aruncat ambalajele de la mâncare și pet-urile pe jos, pe unde au apucat, fără să se gândească și la consecințe, la faptul că toate acestea vor ajunge mai devreme sau mai târziu în apă, apă care apoi o bem sau o folosim să ne spălăm ori la mâncare. Astfel, am pus aceste coșuri pe care le-am fabricat manual la noi la firmă, în speranța că de-acum încolo turiștii sau cetățenii din zonă nu vor mai arunca deșeurile peste tot. Acest gen de coșuri vom instala și în celelalte zone pe care le vom ecologiza împreună cu cei de la Apele Române, pentru că le considerăm utile și binevenite în vederea stopării sau diminuării poluării cu deșeuri menajere”, a menționat directorul general al Apa Serv.

Unii fac, alții strică… alți sunt pasivi și rupți de realitate
Păcat că unii fac și mai mulți strică, că parcă vedem după trecerea verii că iar apar mormanele de cartoane de la cutiile aruncate cu nerușinare, sau de pet-uri, inclusiv în albia pârâului! Poate că un rol important în această ecuație, până la educație, l-ar avea și inspectorii de mediu din primării și polițiștii locali ori jandarmeria montană, care ar trebui să-i ardă la buzunare pe NESIMȚIȚIȚII ce nu înțeleg că natura nu e bătaia lor de joc. Până atunci, sunt de salutat aceste acțiuni și ar fi bine ca mult mai multe instituții să ia astfel de inițiative și în alte zone. Apropo, n-am auzit niciodată ca vreo mină sau CEH-ul să organizeze cu oameni din sectorul neproductiv vreo astfel de acțiune. Fără să dăm cu parul, dar în fața sediului CEH, pe Maleia, au stat anul trecut vreo șase luni „cearceafuri” întregi de nailon și vreo trei mormane de zdrențe, fără ca nimeni să le ridice, cei din instituție așteptând să vină cei de la Apele Române să le ridice, tot la o astfel de acțiune. A spus cineva atunci, un inginer minier, cu funcție importantă la CEH, când l-am întrebat, că „nu-i mortul nostru… ce, doar nu noi le-am aruncat… să vină să le ia cine le-a aruncat”… Halal răspuns, halal gândire… și poate nu întâmplător a ajuns în ultimii ani și mineritul unde a ajuns. Unde sunt profesioniștii de altădată și oamenii cu logică, care au făcut istorie în mineritul românesc? Acum, cu această ocazie și în timp ce scriam ne-am amintit de acel moment rușinos și n-am scris atunci doar de rușinea celui care ne-a dat un asemenea răspuns… Deși ar fi meritat pus pe prima pagină! 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter