14.07.2019,  21:30:12 | 0 comentarii | 929 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În prezența primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, / La lansarea cărţii lui Avram Iancu, Marian Boboc a fost în formă
de Corneliu BRAN

Joi, 11 aprilie, începând cu orele 18,00, la sediul Bibliotecii Municipale Petroșani, polisportivul Avram Iancu și-a lansat „cartea vieții”, cum însuși a denumit-o, în prezența unui numeros public. Primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a onorat cu prezența lansarea. Într-o formă de zile mari a fost scriitorul, ziaristul și documentaristul Marian Boboc, amfitrionul lansării.

Un cincinal de mari satisfacții
Odiseea lui Avram începe - și vă reamintim asta că e important acum - cu puțin peste 5 ani de zile. Era anul 2014, chiar în ziua echinocțiului de primăvară, 21 martie, când Iancu ne sună dis-de-dimineață să ne invite la o conferință de presă organizată chiar la locul său de muncă, după programul de lucru. „Subiectul conferinței de presă este unul surpriză, vei vedea atunci despre ce-i vorba”, ne-a spus Iancu, misterios. Așa a început totul, printre cărți, astfel am aflat de ideea de a trece Canalul Mânecii fără costum de neopren. În doar cinci ani de-atunci, Avram Iancu, „regele înotătorilor români în apele deschise”, cum l-au denumit britanicii de la „Channel Swimming Association” după trecerea „Iadului de Gheață” din Marea Nordului, la înmânarea diplomei într-un cadru oficial și select ce a avut loc la Dover, nu numai că a trecut Canalul Mânecii din câteva încercări (la una dintre ele fiind prezent și subsemnatul), dar a mai realizat alte două mari și unice performanțe românești și mondiale: traversarea fără costum de neopren a Dunării, de la izvoare și până la vărsare. Și, apoi, într-un alt episod, dramatic am spune, ținând cont de condiții și de lungimea traseului, traversarea Mării Negre de la Sulina până la Istanbul! Plus, marea aventură a marșului de la Cercul Polar, pe un frig năprasnic și în niște condiții vitrege cum doar la poli găsești. Un ciclu de 5 ani încheiat cu performanțe unice pentru români, sau un „cincinal glorios” încheiat cu performanțe greu de realizat. Faptul că numele „Iancu Avram-Marius” se află azi pe fațada clădirii bazinului de înot din Petroșani este cum s-ar zice nimic altceva decât „omul potrivit la locul potrivit” și o inițiativă meritată pentru un om care a adus faimă sportivă Petroșaniului, Hunedoarei și României!


Marian Boboc – pe coperta IV
Scriitorul și documentaristul Marian Boboc, redactorul cărții, a făcut o sugestivă și inspirată prezentare pe coperta IV: „Această carte s-a născut în bibliotecă. Este, în egală măsură, o carte de aventuri și un volum motivațional. O carte care se citește cu sufletul la gură. O carte în care cititorul se identifică, filă cu filă, cu efortul bibliotecarului de fier din Petroșani de a străbate Canalul Mânecii, Dunărea și Marea Neagră, dar și cu temeritatea și ambiția de a înfrunta, până la capătul cursei, frigul și vânturile Cercului Polar. După atâta travaliu, un cititor neantrenat riscă să facă febră musculară. Purtând numele marelui revoluționar român, Avram Iancu se consideră obligat și el să fie un bun român, care pune sub semnul patriotismului toate performanțele sale. Un român care e conștient că faptele sale nu-i aparțin lui, ci urmașilor-urmașilor săi: Să scriem povești, de care copiii și nepoții noștri să fie mândri. Eu nu scriu poveștile cu stiloul, ci cu brațele. Braț după braț, până la capăt! Prin Schimbarea ești tu, aventurile lui Avram Iancu se reîntorc în bibliotecă. Acolo de unde, de fapt, au plecat”.

Delia Grosu,
responsabila Bibliotecii Municipale Petroșani, a avut, ca de obicei, un discurs bine articulat:
„Domnule primar, doamnelor, domnișoarelor și domnilor,
bine ați venit la Biblioteca Municipală Petroșani, locul în care cuvintele lui Miron Costin se aud cel mai bine: Nu este alta mai frumoasă și mai de folos zăbavă decât cetitul cărților. Însă, nu despre importanța lecturii pentru sănătatea unei comunități frumoase ca aceea  a Petroșaniului vom vorbi astăzi, ci despre o carte, un om.  
Cartea se numește Schimbarea ești tu. Omul: Avram Iancu. De ceva timp, el este colegul nostru, bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani,  
Despre carte, despre autor vor vorbi, cu siguranță, invitații Bibliotecii Municipale Petroșani. În numele colectivului bibliotecii, voi spune și eu câteva cuvinte. Cred că noi, colegii lui Avram Iancu, cunoaștem cel mai bine poveștile sale de polisportiv. I-am fost mereu alături încă de la început, încurajându-l când puțini făceau asta. Am apreciat cutezanța lui Avram, dublată de o energie inepuizabilă în atingerea scopurilor sale sportive și existențiale. Personal, mă bucur că am fost aceea care, la începutul aventurii sale de polisportiv, i-am amintit de o carte, de la care a plecat totul. Mă bucur că această carte i-a purtat noroc și l-a călăuzit pe toate meridianele performanței. Căci Avram Iancu nu este un polisportiv obișnuit, ci un performer. Nu o spun eu, ci palmaresul său.
Ca bibliotecar, mă bucur că aventurile lui Avram Iancu au ajuns în paginile unei cărți. Carte pe care Avram Iancu o va așeza pe rafturile bibliotecii noastre. Între zecile de mii de cărți, aceasta va avea o semnificație aparte, fiind scrisă chiar de un slujitor al cărților noastre. 
Prezența dumneavoastră astăzi la Biblioteca Municipală Petroșani, onorează instituția de cultură a petroșenenilor, susținută de Primăria și Consiliul Local Petroșani, personal de dl. primar Tiberiu Iacob-Ridzi.
Vă mulțumesc pentru participare și nu uitați, ziua în care nu ați citit o carte e o zi pierdută. Pentru a fi câștigați, eu vă propun să citiți o carte: Schimbarea ești tu. Astfel veți cunoaște un om: Avram Iancu, bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani, colegul nostru.
În calitate de gazdă îi predau cuvântul scriitorului, jurnalistului  și documentaristului Marian Boboc, care va fi amfitrionul acestei, sper eu, plăcute întâlniri”.

Tiberiu Iacob-Ridzi
Marian Boboc a preluat frâiele serii, provocându-l la un remember pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
La întrebarea când l-a cunoscut prima dată pe Avram Iancu, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a răspuns: „(…) Nu-mi mai aduc aminte prima întâlnire cu Avram Iancu, dar îmi aduc aminte de o întâlnire cu el, una dintre primele întâlniri ale noastre, când, de ziua mea, a venit și mi-a adus o sticlă de vin și mi-a zis: E și ziua mea. Deci, suntem născuți în aceeași zi. Atunci i-am mulțumit frumos, eu nefiind pregătit să-i ofer un cadou, pentru că nu știam acest lucru și, de fapt, nici nu-l cunoșteam încă foarte bine – mai mult doar din vedere. De acolo încolo a început această aventură a lui și pot să spun că până și funcția asta de bibliotecar poate fi numită o aventură, poate de multe ori chiar mai grea decât asta de înotător în ape deschise. Efortul pe care tu l-ai făcut, Avram, este supraomenesc și ce am zis înainte este desigur o glumă. Efortul tău este demn de apreciat de toată lumea și eu nu înțeleg nici acum cum poți să faci așa ceva, totul fiind peste puterile fizice și psihice ale unui om. Probabil domnul profesor Cordea, aflat lângă noi, o să ne spună care e secretul, iar după aceea probabil o să ne spui și tu, că ți-ai depășit cu siguranță limitele și cred că ai depășit la un moment dat și limitele corpului uman în general. Da, și în prima aventură, dar și în a doua și a treia, ți-ai depășit cu siguranță limitele! Acum vreau să vă mai dezvălui ceva, cum spune Marian Boboc, din culise. De fiecare dată când Avram Iancu pleacă undeva, sau mai bine zis când se întoarce, toată lumea îl felicită, îi dă diplome, îi dă de toate, dar nu-i dă bani nimeni. Decât noi. Reîntors acasă îi dăm bani de la primărie și consiliu local ca semn al recunoștinței pentru efortul supraomenesc pe care-l face și pentru că duce imaginea Petroșaniului în lume. Odată i-am și zis: Măi, Avrame, tu ești sătul de hârtii. Trebuie ceva concret, nu… Asta este o paranteză și sigur că toate aceste titluri și distincții sunt onorante și vor rămâne în istorie, cred cu siguranță că se va vorbi mult timp de Avram Iancu din Petroșani și de performanțele sale. Iar cum îl cunosc eu, știu că nu se va opri aici (…). Repet, pe lângă toate aceste lucruri, Avram este un simbol și dacă vreți un model pentru tinerele generații, din Petroșani și, de ce nu, din toată România. Căci ce a realizat el, n-a mai reușit până azi nici un român. Eu, de fiecare dată când îl văd la televizor pe posturile naționale, mă bucur că e din Petroșani, și, mai mult, că lucrează la noi, fiind angajatul primăriei. Felicitări, Avram, încă o dată și ne bucurăm că de azi ai și o carte drept mărturie a performanțelor de excepție realizate de tine!”, a menționat primarul Petroșaniului. (va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter