17.07.2019,  19:08:34 | 0 comentarii | 406 vizualizari
La Petroșani / Scade numărul persoanelor marginalizate social. Crește numărul persoanelor cu handicap
de Corneliu BRAN

Vă prezentăm cum se aplică Legea 116 din 2002 privind prevenirea și combaterea marginalizării sociale la Petroșani, deoarece avem toate datele bilanțului pe trimestrul II al acestui an, prezentate și consiliului local la ultima ședință.

Facilități
Prin hotărâri ale Consiliului Local Petroșani din 2003, 2008 și 2010, familiile marginalizate social beneficiază de mai multe facilități: plata de la bugetul local a 3 mc apă/ persoană/lună, plata de la bugetul local a apei calde menajere și canalizare apă caldă menajeră în limita a 3 mc/ familie, 70% kWh/ familie/ lună și 80% din cantitatea de apă potabilă la serviciul de canalizare apă uzată menajeră.

32 de beneficiari
În momentul de față au fost întocmite tabele pentru doar 32 de beneficiari, urmând a se face plata către S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., după cum suntem anunțați în raportul serviciului de specialitate. Semn clar că numărul familiilor marginalizate social este într-o descreștere semnificativă la Petroșani, știindu-se faptul că în urmă nu cu foarte mulți ani existau sute de astfel de familii.
Dacă de facilitățile pentru apă și canal mai beneficiază 32 de persoane, suma totală pe trimestrul II fiind de 3.066,81 lei, la energia electrică au fost întocmite tabele pentru doar 4 beneficiari (183 lei dați de la bugetul local pe tot trimestrul II), urmând a se face plățile și către Enel Energie S.A.! Da, ați citit bine, doar patru familii, din vreo 250-300 câte erau acum 5-6 ani!
Dar să vedem și câte familii beneficiază în momentul de față de venitul minim garantat (VMG - cum i se mai spune pe scurt). 

Petroșaniul nu mai este demult „localitatea asistaților sociali”
În conformitate cu prevederile Legii 416/2001, au fost înregistrate în trimestrul al doilea al anului doar 170 de familii sau de persoane singure, fiind înregistrate 17 cereri noi. Am aflat că este nivelul cel mai scăzut de când a intrat în vigoare această lege, ceea ce denotă foarte clar, cum spuneam și în primăvară, că Petroșaniul nu mai este demult un oraș al asistaților sociali. La o populație de zeci de mii de cetățeni, credem că 170 de familii sau de persoane singure cu probleme sociale ample nu înseamnă un număr mare. 
Tot în baza Legii 416 au fost acordate în trimestrul II al anului 18 ajutoare de urgență în valoare totală de 7.850 lei, fiind întocmite tot atâtea anchete sociale și dispoziții din partea celor de la asistență socială.

35 porții la cantina socială
Totodată, la cantina socială a municipiului mai există doar 35 de porții oferite. Nu că primăria n-ar vrea să ofere mai multe, dar atâtea persoane se mai încadrează la această formă de ajutor. Ar mai fi vreo câteva zeci de persoane în plus, dar acestea preferă să nu trimită din familie pe nimeni la cele câteva zeci de ore pe lună ca să facă munca în folosul comunității, conform unei hotărâri a consiliului local. Suma alocată cantinei sociale pentru cele 35 de porții, pe trimestrul II a anului, a fost de 35.905,30 lei (o medie de 513 lei/ lună).
Aflăm, de asemenea, din Raport, că în trimestrul II al acestui an, din fondurile consiliului local a fost înmormântată o persoană fără aparținători și asistați social.

Crește numărul persoanelor cu handicap 
De la asistența socială cei mai mulți bani merg către asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav și către indemnizații pentru persoanele cu handicap grav sau reprezentanții legali ai acestora. Bani pe care guvernul i-a lăsat în seama primăriilor, în condițiile în care la începutul anului n-a onorat promisiunea de a acoperi acest gol, promisiunea extinzându-se acum „până la rectificare”. Primarii speră ca așa să fie. 
Ca să vă faceți cu toții o simplă idee, pe trimestrul II, primăria a plătit prin serviciul de asistență socială, suma de 2.425.741, din 2.473.346,11, cât a fost suma totală la acest capitol! Suma arată a fi în creștere, după cum a menționat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi la o conferință de presă din primăvara acestui an. 
În condițiile în care vorbim de Valea Jiului cu atât mai mult situația se îngroașă, știindu-se faptul că regiunea noastră este încă monoindustrială și fără posibilități din partea primăriilor de a atrage mari resurse financiare la bugetele locale pentru a se putea face apoi toate aceste plăți pe întreg anul. Dacă la rectificare guvernul nu va lua în calcul acest aspect, este riscul ca în ultimul trimestru al anului să fie mari probleme cu aceste plăți către persoanele cu handicap și însoțitorii dumnealor, dându-se practic o lovitură categoriei de oameni care suferă cel mai mult într-o societate și care nu au nicio vină că sunt bolnavi și situația lor este așa cum este.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter