18.07.2019,  18:01:23 | 0 comentarii | 543 vizualizari
Grație primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, / Petroșenenii au înţeles și chestiunea gunoiului nemenajer
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

După ce primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a apăsat pe accelerator, situația deșeurilor nemenajere provenite din construcții începe să se redreseze la Petroșani. Iată cum implicarea unui edil poate îndrepta o stare de fapt. 

Amănunte mai multe ne-a furnizat Artur Ambruș, coordonatorul activităților de Mediu din cadrul Poliției Locale Petroșani: „Dacă vă mai aduceți aminte, anul trecut domnul primar, la sesizarea presei și în mod special a Ziarului Văii Jiului, ne-a spus că trebuie luate anumite măsuri în acest sens. Prima care va trebui a fi pusă în aplicare să fie cea cu plăcuțele avertizoare, care să fie montate la toate spațiile amenajate, prin care cetățenii să fie anunțați că pentru gunoiul nemenajer rezultat din construcții trebuie să se plătească o taxă la primărie, acestea neavând nimic de a face cu gunoiul menajer pentru care se plătește acea taxă lunară. O altă măsură luată atunci de domnul primar a fost să se intensifice controalele pe teren și acolo unde există nereguli în această privință, care se repetă, să se facă urmăriri și să se prindă poluatorii. Astfel, la un an de zile de-atunci, timp în care s-au efectuat controale săptămânal și au fost date foarte multe avertismente și destule amenzi, cetățenii au început să accepte această regulă, astfel că acum, primăvara și vara aceasta, există zilnic cel puțin două, dacă nu trei chitanțe tăiate pentru gunoiul nemenajer. Oamenii care fac lucrări știu de acum, în mare parte, că trebuie să meargă la casieria de la etajul II de la primărie, să plătească 80 lei pe metrul cub de molozul și materialele provenite din construcții, deci să nu mai riște să fie amendați cu amenzi cuprinse între 500 și 1.000 lei, după cum sunt amenzile crescute acum, conform hotărârii de consiliu local votate cu puțină vreme în urmă”.
Gunoiul nemenajer este ridicat sistematic, direct de către DADPP, în funcție de chitanțele plătite. 
„Ne bucurăm că în mare parte lumea a înțeles diferența între gunoiul menajer și nemenajer și aici pe lângă măsurile luate un rol important l-a avut și presa locală, Ziarul Văii Jiului fiind din acest punct de vedere mereu pe fază la acest capitol, ajutându-ne foarte mult și pe noi. Da, recunosc, un rol important l-a avut și Ziarul Văii Jiului, numai dumneavoastră de câte ori ați scris cu profesionalismul care vă caracterizează”.
E bine când și presa ajută la astfel de chestiuni civice, în fond toată lumea își dorește un oraș curat, civilizat, frumos, iar unul dintre rolurile presei locale este și acesta. Dar parcă e și mai bine și mai în regulă când autoritățile locale țin cont de ce se scrie și iau măsuri imediate. La Petroșani, cel puțin, acest lucru se întâmplă și efectele se văd aproape întotdeauna. Dăm doar câteva exemple: câini vagabonzi tot mai puțini, gunoi nemenajer asemenea, străzi și trotuare reparate, curățenie, plantări de flori și copaci, cosirea maidanelor, locurile de joacă din ce în ce mai amenajate și exemplele ar putea continua. Față de Vulcan, de exemplu, unde primăria se supără pe cel ce scrie, primarul condamnându-l nu de puține ori pe colegul nostru Ghiță Olteanu că „de ce scrie toate tâmpeniile la ziar”, nerezolvând decât rar situațiile la care colegul nostru face referire, anormale, la Petroșani regula dată de primar este „să se rezolve situația, nu să se dea nimeni lovit” sau să atace pe cel ce a scris… Știm asta și din culise, mulți din primărie zicându-ne treaba asta. Asta este diferența dintre cei doi primari și cele două primării, fără supărare… Al nostru e mai tare…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter