20.10.2019,  21:20:59 | 0 comentarii | 2123 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Statuia Sfintei Varvara – pregătită să urce pe soclu 
de Corneliu BRAN

O statuie de 2,20 metri înălțime, ce o simbolizează pe Ocrotitoarea Petroșaniului și a minerilor, Sfânta Mare Muceniță Varvara, realizată de sculptor clujean Kolozsi Tibor, va sta din 4 decembrie pe un soclu de 6 metri înălțime, pe zona verde a sensului giratoriu din apropiere de Biserica Romano-Catolică „Sfânta Varvara”. 

Forinți&lei
Statuia din piatră de Vișta a fost realizată în urma unei bune colaborări dintre primăria și parohia romano-catolică Petroșani și cu ajutorul consistent al unui proiect câștigat de această parohie și finanțat de Guvernul Ungariei (prin Secretariatul de Stat Maghiar pentru Culte).
Vineri, 18 octombrie, în jurul prânzului,  reprezentanți ai bisericii și primăriei și artistul plastic s-au aflat în curtea Bisericii Sfânta Varvara, pentru a sta de vorbă cu presa locală despre acest subiect. Jurnaliștii au văzut statuia pentru prima dată. Prin imaginile surprinse la fața locului, și cititorii ZVJ pot vedea cum arată statuia. Vă prezentăm mai jos declarațiile primarului municipiului, a preotului paroh și a sculptorului.

Parohul Bisericii Romano-Catolice „Sf. Varvara” 
„Ne aflăm în fața Bisericii Romano-Catolice Sfânta Varvara, unde avem bucuria de a o primi pe Sfânta Varvara, o statuie sculptată de sculptorul clujean Kolozsi Tibor în Cluj, prezent azi alături de noi. Statuia va fi amplasată aici, în fața bisericii, în sensul giratoriu. După cum știm, va fi singura statuie monumentală din Petroșani, pentru forul public, după cum am putea spune. Acum doi ani am discutat cu domnul primar despre această posibilitate de a ridica o statuie aici și au venit de-atunci, în ajutor, prietenii noștri din Ungaria, prin guvernul ungar. Cu un proiect am reușit să câștigăm fonduri pentru realizarea acestei statui. După înțelegeri cu Primăria municipiului Petroșani și Consiliul Local Petroșani, administrația locală a acordat, de asemenea bani pentru realizarea soclului. Deci, după cum se poate observa, este o colaborare între mai multe părți, între primărie și biserica romano-catolică din localitate. Este un semn din spusele părintelui Papa Francisc, care, când a fost București, dar și la Șumuleu sau Iași, a venit cu acest îndemn, pe care-l putem citi și acolo sus, pe Sfânta Biserică: să mergem împreună! Da, este important să mergem împreună, primăria, parohia, să mergem împreună, români, maghiari, toți cei care locuim în Petroșani! Așa avem un viitor și așa viața poate să fie mai frumoasă, mai trăibilă și în Petroșani. Ideea acestui proiect s-a născut din momentul în care Sfânta Varvara a fost declarată patroana orașului nostru. Știm că prima biserică care a fost construită în Petroșani este această biserică (oare bisericile de lemn ale Petroșaniului nu au fost ridicate înaintea bisericii romano-catolice?), patroana bisericii noastre fiind tot Sfânta Varvara. Și atunci era ceva ce vine de la sine… Patroana orașului, patroana bisericii romano-catolice din oraș, patroana bisericii ortodoxe din Aeroport… atunci merita această statuie. O statuie binevenită pe care să o vadă oamenii când vin în oraș, dar și locuitorii Petroșaniului. Să avem și statuia sfintei, dar să o avem pe Sfânta Varvara și în inima noastră!”, a declarat jurnaliștilor prezenți preotul Szasz Janos, parohul Bisericii Romano-Catolice „Sfânta Varvara” din municipiul Petroșani.

Primarul Petroșaniului,
Tiberiu Iacob-Ridzi, a menționat următoarele: „Așa cum a spus și părintele Szasz, a fost o colaborare foarte bună între primărie-consiliul local și Parohia romano-catolică din localitate. Sfânta Varvara este Ocrotitoarea spirituală a municipiului Petroșani, este și Ocrotitoarea minerilor și a celor care lucrează în condiții foarte grele, a fost practic o îmbinare foarte frumoasă între aceste simboluri. Există și Biserica Sfânta Varvara din Aeroport. Vor fi prezenți și cei de-acolo la momentul  la care se va dezveli în mod oficial această statuie. Cred că este foarte important ca într-o comunitate ca a noastră, unde există mai multe etnii, care trăiesc împreună de sute de ani, să arătăm, dacă putem, tuturor că această conviețuire în pace și într-o bună colaborare a fost posibilă, în primul rând, datorită credinței în Dumnezeu, apoi a muncii grele pe care oamenii aceștia au purtat-o de-a lungul vieții în subteranele minelor noastre și a faptului că a existat întotdeauna înțelegere și toleranță, oamenii de-aici punând mai presus de orice aceste valori fundamentale creștine, decât alte lucruri. Statuia va fi iluminată și va fi astfel vizibilă și noaptea. Noi sperăm să fie gata și soclul în maximum o lună de zile. Împreună cu părintele, aici de față, ne-am propus să dezvelim statuia într-un cadru oficial chiar pe 4 decembrie, când este Ziua Sfintei Varvara, conform calendarului creștin”.

Turnul și spada de pe statuie - două simboluri edificatoare 
Sculptorul clujean Kolozsi Tibor a livrat presei câteva explicații referitoare la simbolistica statuii: „De obicei pe statuile Sfintei Varvara apare întotdeauna turnul, care face referire la legenda sfintei, ea fiind închisă în turn pe o perioadă mai îndelungată (…). Turnul apare întotdeauna ca simbol cu trei ferestre și mai apare spada, deoarece Sfânta Varvara a fost ucisă cu spada. În unele reprezentări apare și Crucea, sau frunza de palmier, fiecare cu conotațiile de rigoare. Eu am ales aceste simboluri, turnul și spada, ca să fie mai explicit și cât mai plastică iconografia pe care am pus-o în practică”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter