21.10.2019,  21:10:23 | 0 comentarii | 2111 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Constantin Brâncuși - Apa Serv - Primăria Petrila: Un triunghi din care cei mai câștigaţi vor fi elevii
de Corneliu BRAN

Am participat luni, 21 octombrie, la una dintre cele mai interesante acțiuni legate de învățământul profesional, în cazul de față mai mult chiar, pentru că vorbim de învățământul dual, ceva puțin mai special decât cel profesional. În centrul atenției a fost operatorul regional de apă și canalizare, S.C. Apa Serv Valea Jiului, și 12 elevi din cadrul clasei de învățământ dual înființată anul acesta la Colegiul Tehnic “Constantin Brâncuși” din Petrila. Vorbim de prima clasă de acest gen din Vale și care are încă de la început un partener serios, Apa Serv, unitate unde elevii vor face practica pe toată perioada celor trei ani de studiu și de unde vor mai primi și bani la completarea bursei alocate de minister (plus, o altă sumă din partea Primăriei Petrila!). Iată de ce spuneam că vorbim de învățământul dual ca fiind ceva mai special decât învățământul profesional: aceste burse primite de copii, care-i stimulează și care le fac viața mai ușoară, lor și familiilor lor… Unde mai pui că învață ca lumea și o meserie pe care tinerii și-au ales-o de bună voie.

Pregătiri ca la carte
Începând cu orele 10:00, sala de ședințe și de evenimente a Apa Serv s-a umplut de elevi, de cadre didactice și de personal din conducerea instituției, în frunte cu directorul general Cristian Ionică. Mai mult, cei de la Apa Serv, Florin Dionisă, Daniel Preda și, firește, Ionică, s-au pregătit ca pentru o conferință cu adulți importantă. Fiecare elev a avut scris numele pe masa din fața scaunului unde urma să se așeze, iar pe masă stătea, imperial și nou-nouț, viitorul echipament de lucru al acestora, plus o mapă cu proiectul integrat derulat de Apa Serv, cu pix și de toate.
După un scurt moment de prezentare, primul care a luat cuvântul a fost directorul general Cristian Ionică: „(…) Catalogul nu îl strigăm, pentru că știm că sunt azi alături de noi 12 copii, care sunt prezenți împreună cu coordonatorii de la liceu. Începând de astăzi, practic, se materializează contractul de parteneriat dintre noi, Apa Serv, și Colegiul Tehnic Constantin Brâncuși din Petrila. De astăzi, copii, noi vă considerăm mai mult decât copiii noștri și colegii noștri, pentru că urmează o activitate de practică în cadrul cursurilor pe care le urmați voi în cadrul învățământului dual (…). Prin acest parteneriat, noi, împreună cu profesorii de la liceu, aducem o plus valoare elevilor, deci vouă, pentru că avem o responsabilitate în plus, adică cunoștințele teoretice să poată fi aplicate în practică de către voi. Aceasta înseamnă că vom contribui la dezvoltarea voastră, atât personală, cât și profesională. Mă bucur că am reușit să ajungem la momentul acesta. Aveam chiar emoții față de cine va fi tutore. Dintre colegii noștri l-am găsit pe domnul Florin Ciucur, șef Serviciu Mecano-Energetic. S-a potrivit numai bine cu ceea ce faceți voi, 9 în domeniul Electromecanic și 3 în domeniul Mecanic. El va fi tutorele vostru din partea Apa Serv, dar, cu siguranță, că veți fi urmăriți și de domnul Florin Donisă, care este șeful Departamentului Exploatare. Pentru că ne dorim ca la finalizarea celor trei ani să fiți mai buni decât sunteți acum. Adică, să puteți să folosiți cunoștințele teoretice și în practică. După prima perioadă de practică, în care vedem unde ne situăm și aflăm de la fiecare ce așteptări are, vom trage primele concluzii. Eu, personal, aștept să ne puneți multe întrebări… De ce? Pentru că fiecare clipă pe care o petreceți aici ar trebui să fie plină de întrebări, ca răspunsurile noastre să vă mulțumească pe voi și să vă desăvârșească pregătirea voastră profesională pe viitor (…). Să sperăm că dintre cei 12 elevi, 2, 3, 4, 5, poate și mai mulți se vor îndrepta după absolvire către Apa Serv. Pentru că în perioada asta de practică, pe lângă ce vor învăța, vor știi exact și ce se întâmplă la Apa Serv în cadrul unui atelier mecanic și în cadrul unui atelier electric”.

Bursă de 500 lei pe lună din trei părți
Cecilia Mitran, director al Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila, a oferit în continuare câteva informații tehnice, din care jurnaliștii prezenți să înțeleagă cum stă toată treaba mai exact cu acest parteneriat între Apa Serv și liceu-învățământul dual.
„Vreau să vă spun că demersurile noastre au început încă de anul trecut. Poate o parte dintre dumneavoastră din mass-media vă amintiți de întâlnirea cu consulul german de la Petrila, unde ne-am exprimat dorința să înființăm o clasă de învățământ dual. Am reușit lucrul acesta și am fost singura unitate școlară din Valea Jiului și printre puținele din județ care am realizat pentru acest an școlar o clasă de învățământ dual, cu trei specializări: Mecanică, Electromecanică și Construcții. Vreau să vă spun că este o surpriză extraordinar de plăcută, această implicare a conducerii Apa Serv și, în mod special, a domnului director general Cristian Ionică, în desăvârșirea demersului nostru. Clasele de învățământ dual sunt niște clase de învățământ profesional mai deosebit. În primul rând, elevii beneficiază de o bursă mai mare – că și asta interesează pe lângă plus valoarea pe care o vor primi în perioada de practică. Pe lângă bursa de la minister, de 200 lei pe lună, agentul economic vine cu alți 200 lei pe lună și Primăria orașului Petrila cu încă 100 lei. Deci, ei vor beneficia lunar de o bursă de 500 lei, lucru care cu siguranță este mulțumitor pentru un elev. Vreau să vă spun că dacă toți agenții economici ar înțelege acest lucru și s-ar implica și nu s-ar limita doar la a se plânge că n-au forță de muncă bine pregătită, că n-au muncitori specializați, cu siguranță, lucrurile ar merge mai bine. În cazul de față, acest trio format din administrație locală-școală-agent economic, formează cu siguranță pentru viitor meseriași în adevăratul sens al cuvântului, oameni pregătiți pentru o viitoare meserie. Elevii de la școala profesională, în mod categoric unii dintre ei nu se vor limita în a finaliza școala profesională și atât… Poate, unii se vor  mulțumi cu o meserie, nu zic nu, dar alții vor vedea posibilitatea de a continua apoi liceul, iar alții, sunt convinsă că dintre cei de-aici va fi așa, vor opta să urmeze facultatea. Deci, vom vedea ingineri pricepuți sau alți specialiști în viitor. Perioada de practică este pentru anul I de cinci săptămâni, două acum și trei săptămâni în iunie, iar în anii II și III vor mai avea câte 9 săptămâni, respectiv 10 săptămâni de practică la agentul economic, în cazul de față Apa Serv”, a informat Cecilia Mitran.

O machetă prin care vor învăța cum arată și cum se comportă o stație de epurare
După plecarea cu mic, cu mare din sala de ședințe a Apa Serv de la etajul II. Odată ajunși la Atelierul Electromecanic, după ce fiecare elev a luat loc pe scaun, inginerul Florin Donisă a ținut să-i informeze cu ce se vor ocupa în mod curent în prima sesiune de practică din anul I, în afară de aprofundarea cunoștințelor generale în privința mașinilor și instalațiilor de lucru și sculelor cu care un mecanic lucrează zi de zi: „În prima fază, aș dori ca, până la sfârșitul perioadei de practică, să facem împreună o machetă complet funcțională cu o stație de epurare. Prin acest lucru o să fiți și motivați că va fi ceva ieșit din mâinile voastre, o să înțelegeți toate etapele care au fost necesar a fi făcute pentru realizarea acestui obiectiv și, de ce nu, tehnologia unei stații de epurare (…). 

Ca să ne atingem acest obiectiv, o să parcurgeți toate elementele și pașii pe care-i aveți deja prinși în programa de învățământ. O să fie o machetă de aproximativ 1,5 metri/ 70 cm, o machetă care încă nu știm exact din ce material va fi realizată, că trebuie să fie materiale ce se pretează la astfel de machete. Nu suntem aici să facem metaloplastie, sau să facem design de nu știu ce formă, suntem să facem ceva ce poate fi accesat de oricine, iar voi să învățați ceea ce trebuie pentru această meserie. Cu sprijinul altor persoane, care sunt mai pricepute la detalii legate de design și așa mai departe, vom face treaba asta. O treabă frumoasă și practică, în momentul în care vom apăsa pe niște butoane, să vedem cum circulă apa, cum se aprind becuri și așa mai departe, să facem deci ceva fain. Vreau să fiți motivați, să ziceți ceva de genul, eu vreau să fac azi ceva. Vreau să văd din partea voastră preocupare, ambiție. Vreau să văd că zilnic acumulați cunoștințe practice, astfel încât la sfârșit să fiți pregătiți pentru această meserie pe care v-ați ales-o. Voi puteți fi viitorul Apa Serv, dar asta presupune să aprofundați cunoștințe și să doriți să faceți meseria asta cu plăcere. Noi vă vom ajuta, vom fi alături de voi și vom încerca, împreună, să facem tot ce trebuie și tot ce ne propunem (…)”.

Apa Serv și-a asigurat din timp (electro)mecanicii
După o asemenea lecție de pedagogie, alte cuvinte sunt de prisos. Am plecat de la acțiune cu gândul că în aceste condiții, dacă le iese treaba cu acești copii, Apa Serv are asigurat viitorul apropiat în privința viitorilor mecanici și electromecanici. Cum spunea și directoarea Mitran: dacă toți agenții de producție și de servicii sau turism ar gândi la fel, nu s-ar mai plânge că nu găsesc pe piață forță de muncă calificată. Este un început și în Valea Jiului, iar proverbul „cum îți așterni, așa dormi” este unul sugestiv, credem, pentru toți cei care doresc să dezvolte afaceri, în diverse domenii, în viitor.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter