23.10.2019,  01:12:00 | 1 comentariu | 407 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Bune și rele din gară
de Corneliu BRAN

Despre gara din Petroșani scriam la începutul verii că în sfârșit arată corespunzător. Clădirea centrală, una istorică,  a fost reabilitată total cu fonduri consistente alocate de către Regionala CFR Timișoara, deloc puține. Peroanele și intrarea în gară sunt acum așa cum ar fi trebuit să fie demult. La circa două luni de la acel reportaj, am vrut să vedem dacă s-au finalizat lucrările. În mare parte, se pare că da. Din păcate, nu am reușit să intrăm în interiorul clădirii centrale, unde la final de august lucrările erau gata în proporție de 80%. Pe exterior însă se observă că au fost luate schelele din spatele clădirii, semn că totul s-a terminat, iar canalizarea clădirii a fost deja cuplată la canalizarea orașului, din moment ce acel șanț longitudinal a fost astupat.

Cei din gară întrețin ca la carte peroanele, dar și călătorii!
Am dat o roată clădirii și am văzut că și pe partea laterală a fost schimbat un geam termopan de la o ușă, pe care în vară l-am găsit crăpat, probabil el spărgându-se la montaj. Ce am remarcat a fost faptul că comerciantul care deține un chioșc vizavi de clădirea centrală, a luat modelul pozitiv al clădirii alăturate, și în spatele chioșcului există acum un țarc, unde stau frumos navetele cu sticle și alte ambalaje. Iată un semn că se poate.
După asfaltarea integrală a tuturor peroanelor, lucru finalizat încă de la începutul verii trecute, cei de la Gara CFR Petroșani le întrețin așa cum trebuie. În primul, rând au fost montate coșuri de gunoi cât cuprinde, iar curățenia de pe peroane și asfaltul bun îi determină pe cei ce așteaptă trenurile să fie mult mai atenți decât înainte. Nu se mai sparg semințe, iar cojile lor nu mai sunt aruncate pe jos, chiștoacele de țigări sunt aruncate unde trebuie, iar peste tot de-a lungul peronului central și a celorlalte de la linii nu se vede nici măcar o hârtiuță. Iată că se poate și vă rog să mă credeți senzația din gară a fost că parcă nu mă aflu în Gara Petroșani, ci printr-o gară din altă țară! Cum au trecut luni de zile de la ultimele retușuri la peroane și la intrarea în gară și totul pare perfect, se pare că, în sfârșit, s-a intrat și la această stație CFR în normalitate.

Bila neagră - cișmeaua 
La atâtea investiții, se putea reabilita și cișmeaua. Arată urât și strică toată imaginea gării și credem că s-ar putea interveni. Văzând că am făcut poză, cineva ne-a spus că cișmeaua e nefuncțională, deoarece, dacă ar fi funcțională, nu s-ar mai vinde atâtea sucuri și beri! Oare așa să fie? Totuși și pe vremuri se vindeau bere și sucuri în gară, dar nimeni nu punea problema așa. Oricum, e ciudat că nimeni nu se gândește din conducerea gării de ani de zile să repare cișmeaua și să-i dea un aspect mai plăcut, în condițiile în care toată lucrarea n-ar fi un capăt de țară din punct de vedere financiar. Dar mai este timp… Să sperăm că nu vreo 30 de ani, cum s-a stat cu gara.

Destule toalete
Comenta cineva la materialul anterior că nu s-au reparat toaletele din exterior. Nici nu o să se mai repare, deoarece odată ce va fi funcțională, clădirea centrală va avea destule toalete, echipate cu tot ce trebuie și în linii moderne, atât lângă cele două săli de așteptare, cât și pe un coridor și un altul în zona caselor de bilete. Deci, vor fi toalete suficiente pentru capacitatea unei gări mici, cum e cea din Petroșani.

Stația de taxiuri există… dar lipsește cu desăvârșire
O altă problemă pe care am observat-o demult și care încă n-a fost soluționată ține de administrația publică locală. Este vorba de parcarea pentru taxiuri din spatele gării. Acolo, în afară de un indicator pe care scrie „Taxi” și pe care anul trecut îl găsisem cu fața spre dâmbul de-acolo, înspre clădirea ce adăpostea sediul „Termoficării”, firmă aflată acum în faliment, nu mai este amenajat nimic. Nu există o parcare de taxiuri, efectivă, cu linii trasate și așa mai departe, cum există în orice stație de taxiuri din lumea asta. Pe trotuarul de lângă gară există montați niște stâlpișori, astfel încât taxiurile să nu mai poată parca acolo, deoarece încurcau circulația când venea un tren și era mai aglomerat. Lucru corect. Dar corect ar fi să se amenajeze cum trebuie și stația de taxi și să se asfalteze și drumul, inclusiv să se toarne asfalt peste acea piatră montată pe drum. 
Pentru la anul ar fi ceva speranțe să se facă aceste lucrări, care ar desăvârși și ar lumina cum trebuie toată imaginea zonei, acum, după ce clădirea gării a fost și ea reabilitată. Cum s-ar zice, cine ar veni din alte părți cu trenul, n-ar mai avea motiv să spună: „Mamă, unde am ajuns, că pe-aici din start e dezastru…”.
Ciprian Preda, directorul executiv interimar al DADPP, din cadrul Primăriei municipiului Petroșani, ne-a spus că la anul atât drumul care duce spre gară, cât și stația de taxiuri vor fi reabilitate:
„Drumul respectiv va primi asfalt integral. Vom putea turna și pe piatra aceea asfalt, dar acolo trebuie, clar, două straturi. Iar în legătură cu stația de taxiuri de-acolo, încă nu știm exact dacă terenul de-acolo aparține de noi sau de gară. Dar, s-a pus în discuție să facem acolo o mică stație de taxiuri, cu delimitare clară și cu tot ce trebuie, domnul primar dorind să rezolve la anul și această problemă”.

„Gară avem acum, dar trenuri vor mai fi?”
În concluzie, cu unele mici retușuri și investiții nu foarte mari, toată zona gării se va putea schimba cu 180 de grade în bine. Deja schimbarea în bine se observă dar e încă loc de mai bine. Peste un an, dacă se vor termina toate acestea ce le-am spus, Gara CFR Petroșani va fi cu adevărat o mică „poartă de intrare în Valea Jiului”, una civilizată și destul de cochetă. Cineva ne întreba, după reportajul din vară, că avem acum gară, „dar, oare, trenuri de călători vor mai fi, că parcă se răresc de la an la an?”. La această întrebare doar viitorul și CFR-ul vor putea răspunde. Deși, dacă ar fi să spunem noi, dacă CFR ar stopa ruta ar fi probabil cel mai criminal mod de a sabota o regiune cum e Valea Jiului. Asta ne face să credem că vor mai fi și trenuri atâta vreme cât Valea există.


Comentarii articol (1 )

#1 Petre23.10.2019,  06:19:05
Este trist ca cismeaua nu functioneaza , sunt batrani cu venituri mici care nu isi pot permite sa cumpere un suc sau o apa iar pe timp de canicula sufera de sete in Gara .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter