23.10.2019,  18:38:28 | 0 comentarii | 1884 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Chiar în scara unde locuiesc, / Angajaţii unei firme de montat tâmplărie PVC fac pe o parte și strică pe alta…
de Corneliu BRAN

Pentru a nu spune cumva că vrem să-i facem antireclamă sau altceva, dar și să îi mai dăm patronului firmei timp să-și trimită încă o dată unul-doi angajați să-și remedieze greșelile și POATE chiar să și ceară scuze celor care au comandat lucrarea și au plătit totul până la ultimul leu, înainte de lucrare, cum s-a cerut de către cei de la firmă (se pare că știau dumnealor ce știau, banii înainte, că apoi, Dumnezeu cu mila…), astăzi vom spune doar povestea unei lucrări făcute, se pare, în „grabă” de către o firmă cu „ștaif” care se ocupă cu montarea tâmplăriei PVC cu geam termoizolant din Petroșani. Deocamdată, spunem că firma are sediul undeva prin Colonia de jos a Petroșaniului…  

Povestea sună cam așa: dorind să scape la iarnă de curentul rece de pe scară, asta după ce acum un an au montat și la intrare o ușă termopan, locatarii unei scări de bloc, printre care și subsemnatul, au fost dispuși să pună mână de la mână pentru a schimba tâmplăria veche a geamurilor de la etaje, cu tâmplărie PVC. cu geam termoizolant. Toate bune și frumoase, s-au strâns într-un final și banii de la toți locatarii scării, o operațiune care în ziua de azi nu este deloc ușoară, ținându-se cont că problemele de tot felul aduc și probleme financiare multor familii, unul dintre locatari s-a dus și a făcut comanda, a plătit și așa mai departe. Treaba asta se întâmpla pe 26 septembrie. După câteva săptămâni, au sosit și lucrătorii firmei respective și s-au apucat de treabă. O precizare importantă, poate pentru OPC, dacă va fi cazul: contractul de execuție și montaj s-a încheiat la data respectivă și trebuia finalizat în termen de 15 zile lucrătoare, ceea ce nu s-a întâmplat, termenul de finalizare fiind depășit. Lucrările s-au desfășurat în trei etape, cuprinzând date diferite după începerea lucrărilor, aceasta în urma solicitărilor locatarilor, că altfel riscam să rămânem și fără pervazuri, unul dintre lucrători spunând că nu știa că am plătit și pentru asta. 
Nefiind acasă în intervalul orar cât s-a muncit, la sosirea în scara unde locuiesc am avut pur și simplu un șoc… Într-adevăr, geamurile noi erau montate, dar cu unele deteriorări din start în ceea ce privesc anumite „chestiuni” din plastic. Cărora, sincer, nici nu m-am obosit să le învăț denumirea tehnică, pentru că nu-i treaba mea. Deteriorări ce se observau foarte ușor cu ochiul liber și fără să fii un profesionist în domeniu. Apoi, pe toată scara - o mizerie lăsată de nedescris. Asta cu mizeria este chiar culmea, că nu mai suntem ca acum 30 de ani, când muncitorii lăsau vraiște tot. Nu, acum, în 2019 orice firmă serioasă de servicii sau de construcții își pune angajații să facă curățenie la locul de muncă. Fie că lucrează în vârf de munte, pe la vreo cabană, fie că lucrează într-un bloc de locuințe sau la o casă. Și, nu în ultimul rând, pereți deteriorați…  Am înțeles de la unul dintre vecini că s-a lucrat cu răngi, pentru scoaterea ramelor vechi și că nu s-a ținut cont că se distrug pereții. Din nou, un lucru de neacceptat în anul de grație 2019 la o firmă ce se respectă. Pe deasupra, pervazuri din zidărie sunt deteriorate, mai cu seamă la etajele IV, III și I. Dacă mai adăugăm și faptul că procesul-verbal nu a fost dat la semnat la cel care a contractat lucrarea, iar pe același document nu s-a semnat defel de către unul (măcar unul!) dintre cei ce au efectuat lucrarea, ne putem da seama cam ce zor a fost, să nu-i zicem degringoladă!
Ei bine, aproape toate acestea, mai puțin partea cu procesul-verbal, i le-am spus personal și telefonic directorului acestei firme, la un mod mai mult decât politicos, director la care m-am prezentat și pe care, pur și simplu, l-am rugat, dacă are timp, să vină să vadă cum au lucrat angajații dumnealui, asta ca să nu spună că inventăm. Mai mult, cel ce a contractat lucrarea din partea locatarilor scării, i-a trimis directorului, electronic, și câteva poze. Ulterior, șeful firmei a spus că pozele nu sunt relevante, că sunt mărite și se exagerează. De parcă ar conta că sunt mărite s-au micșorate… Vorba aceea: o poză face uneori cât o mie de cuvinte, iar ideea nu e că e mare sau mică poza, ci să se vadă cum s-a lucrat, ce s-a deteriorat și așa mai departe, iar cei în cauză să repare ce nu s-a făcut bine. Și nu doar atât, i-am mai spus domnului respectiv că nu credeam că o firmă serioasă, ca aceasta, poate să lase o asemenea mizerie de nedescris, să nu facă la final nimic și i-am atras atenția să stea de vorbă cu acei angajați, pentru că pe viitor, unde vor merge, vor face tot așa dacă nimeni nu le spune nimic. Personal, știu că toate aceste firme au probleme în găsirea de lucrători specializați și că atunci când au câțiva de care se folosesc mult și bine la lucrări, șefii mai închid ochii și mai acceptă unele și altele ca nu cumva angajatul să plece la „concurență”. Toate ca toate, dar nici chiar așa! S-a exagerat... În fine, i-am spus că așteptăm să trimită unul-doi angajați ca să remedieze ce n-a fost bine făcut.
În toată discuția, directorul n-a spus mare lucru. Doar a ascultat mai mult, cu o singură excepție când mi-a mulțumit pentru sfat, acela cu mizeria și lucrătorii, de care v-am spus mai sus.
Au trecut de-atunci cinci zile. În a cincea zi, au fost trimiși, într-adevăr, de domnul director doi lucrători să schimbe „chestiile” de plastic. Atât și nimic mai mult! Restul, totul a rămas ca în tren… O indiferență totală pe această temă, de parcă n-ar exista! Bine că au fost buni banii, înainte, domnule director…, că apoi, ce să vă mai pese, nu-i așa? Calitatea muncii nu contează, doar totul făcut rapid, banii jos, apoi dă-i și rupe, Ioane, repede, repede, că vin alții la rând… eventual „mai reparăm pe ici pe acolo, ulterior, dar pereții stricați nu”. Ei bine, vă informăm cu respect că lucrurile nu pot fi lăsate așa, că totuși România nu-i sat fără câini și are instituții abilitate, care pot îndrepta, chiar fără voia dumneavoastră, lucrurile. OPC, de exemplu… Unde vecinul care a contractat lucrarea în numele locatarilor este decis să meargă să facă plângere, dacă în câteva zile nu se remediază ce s-a stricat și care înainte era bun. Eu am înțeles de la vecin că i-a spus de curând cineva din firmă că lucrătorii dumneavoastră nu se ocupă de pereți, ci doar de montat. Dar asta nu se poate, că e o bătaie de joc la adresa unei scări întregi! Uite, că va trebui să faceți o „excepție”, și am pus treaba asta între ghilimele doar pentru simplu fapt că nu vorbim de o excepție, ci de o intrare în normalitate. Dacă alții au fost de acord să le stricați pereții cu ranga, montând niște geamuri,fără să refaceți nimic după lucrare, câțiva locatari de pe scara unde stau, la care mă alătur și eu, nu sunt de acord cu treaba asta, în condițiile în care s-a plătit corect cât s-a cerut și fără obiecțiuni sau alte negocieri.
Ca atare, ca să închei subiectul, după ce v-am rugat telefonic, la cel mai de bun-simţ mod, să trimiteți un băiat să repare, acum vă mai rugăm o dată, în mod public, să faceți treaba asta și pentru pereții deteriorați. Să sperăm că de data aceasta se înțelege, cu subiect și predicat, că n-ați remediat nici 90% din problemele create (chiar și dacă lăsăm partea cu scuzele și lăsatul mizeriei, tot mai rămân pereții ăia nenorociți). Aviz altor petroșeneni când se apucă de o astfel de lucrare, sau altele, gen montare de centrală termică, ori alte lucrări pe scară sau în apartament. Toți cetățenii trebuie să știe că orice firmă vine să facă o lucrare, are obligația să lase după lucrare exact cum au găsit! Asta seamănă leit cu ceea ce se spune despre firme când lucrează pe locurile publice: să aducă terenul, zona, la starea inițială. Așa e și cu aceste lucrări de la blocuri și case... De unde și până unde sloganul „noi montăm, noi nu zidim”? Păi, montezi, domnule, dar nu strici ce-i bun. Iar dacă totuși se întâmplă, repari! Așa-i peste tot în lumea civilizată, n-am inventat noi treaba asta…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter