17.02.2020,  00:18:20 | 0 comentarii | 726 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Lupeni. Așa da! / Primarul Lucian Resmeriţă dă strălucire zonei Monumentului „Lupeni ’29”
de Corneliu BRAN

Administrația lupeneană a derulat în ultimii ani numeroase proiecte de investiții în municipiul Lupeni, investiții în infrastructura rutieră, cultură, educație, turism. Astăzi discutăm de un nou proiect ce se va derula în curând și care are ca obiectiv final reabilitarea și modernizarea zonei „Monumentului  Lupeni ’29”, un monument simbolic al localității amplasat într-o zonă care poate fi considerată un adevărat centru istoric al Lupeniului și care necesita din plin această reabilitare.

„Monumentul Lupeni ’29”, acesta este amplasat pe B-dul Tudor Vladimirescu, în apropiere de Spitalului Municipal  Lupeni. Este un obiectiv deosebit de important prin semnificația și amplasarea lui, făcând parte din colecția marelui sculptor Ion Irimescu și fiind considerat de specialiști o adevărată capodoperă în aer liber, singura de altfel din toată Valea Jiului! 
Însă, cu toate acestea, monumentul nu a fost întreținut și nici recondiționat de la instalarea lui în anul 1968, Ministerul Culturii, fără de care nu se poate face nimic, lălăind în ultimii 20 de ani cererile lupenenilor de a recondiționa acest monument. Cum este singura lucrare de o asemenea valoare din municipiul Lupeni și, repetăm, din toată Valea Jiului, prin investiția propusă de administrația locală, întregul ansamblu monumental ar reintra în atenția cetățenilor și turiștilor ce vizitează Lupeniul în drumul lor spre Straja sau spre Munții Retezat, îmbunătățind cu siguranță imaginea arhitecturală a orașului. Petrecerea timpului liber lângă momentul istoric dedicat tragediei din 1929 ar completa toate acestea, beneficiul pentru comunitate prin realizarea acestui obiectiv din 2020 al primarului localității și administrației locale fiind un act benefic din toate punctele de vedere.
Iată ce ne-a declarat duminică, 16 februarie, primarul Lucian Resmeriță în legătură cu toate acestea de mai sus: 
„Începând cu luna martie vom reabilita zona unde se află Monumentul Lupeni '29. Monumentul, se știe, face parte din colecția marelui sculptor Ion Irimescu, fiind o adevărată capodoperă în aer liber.  Întrucât trebuie să ținem la istoria noastră,  la zonele noastre considerate istorice și având în vedere că acest monument nu a fost niciodată recondiționat de la instalare, ba mai mult, nici zona în care este amplasat monumental nu a fost reabilitată tot din aceeași perioadă, va fi absolut necesar să se execute în perioada ce urmează o serie de lucrări care au ca scop în primul rând: refacerea și modernizarea ansamblului monumental, începând cu spațiile pavate, prin repararea sau înlocuirea acestora, realizarea de drenaje în jurul monumentului, refacerea spațiilor verzi și plantarea de copaci ornamentali, amplasarea de mobilier urban, respectiv bănci, coșuri de gunoi și, nu în ultimul rând, realizarea unui iluminat modern în zonă care să pună în evidență monumental și toată zona. Referitor la pavaj, vreau să mai adaug faptul că acesta va fi înlocuit cu un pavaj de piatră natural, iar gazonul existent din jurul monumentului va fi salvat prin supraînsămânțare și prin lucrări specifice.
Prin acest proiect ne dorim să realizăm creșterea calității vieții locuitorilor localității noastre prin realizarea unor spații publice de calitate pentru petrecerea timpului liber. Sper că vom reuși astfel să punem în valoare această zonă încărcată de istorie, iar această zonă să fie în timp și un loc de atracție turistică pentru cei care ne vizitează zona”.
La final să sperăm că printr-un sprijin viitor acordat de Ministerul Culturii, unul pe care Primăria Lupeni îl tot solicită de vreo două decenii și care să sperăm că va sosii în sfârșit anul acesta, ansamblul monumental va putea fi recondiționat de către o firmă specializată în domeniu, care ar urma să-i repună în valoare monumentului măreția și sclipirea de odinioară, precum s-a întâmplat nu demult cu Palatul Culturii, după alte zeci și zeci de ani de așteptare, meritul acolo fiind al altui minister, respective Ministerul Dezvoltării. 
Odată cu imaginea zonei schimbată în bine, recondiționarea monumentului lupenean ar fi vișina de pe tort! Da, ca și zona, și statuia are nevoie de o schimbare în bine, de o imagine strălucitoare, cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată unde există astfel de monumente create de sculptori importanți, iar ministerul de resort asta ar trebui să facă în primul rând în toată țara și cam și ăsta ar fi rolul său primordial: să sprijine astfel de obiective care ne aduc aminte de Istoria Țării!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter