19.02.2020,  21:55:31 | 2 comentarii | 1860 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Măsură de ministru al Muncii doar pentru unii… restul, Dumnezeu cu mila! / Cu ghișeele și pereţii despărţitori de la casele de pensii, rămâne cum s-a stabilit: tot așa ca acum 50 de ani!
de Corneliu BRAN

• Uneori nici comportamentul unor lucrători ai caselor de pensii nu e cel adecvat, iar aici mai trebuie serios lucrat…

În ianuarie, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, dădea un ordin caselor sectoriale de pensii din Capitală, prin care urma ca actualele ghișee ale acestora să fie modernizate și în locul pereților despărțitori dintre biroul funcționarilor și pensionari să fie așezate mese și scaune, ministrul declarând atunci că nu mai dorește ca părinții și bunicii noștri să stea în picioare și cu capul plecat în fața angajaților acestor case de pensii. Din păcate pentru pensionarii din țară, acest Ordin n-a mai continuat și pentru casele de pensii din țară, de parcă oameni ce au lucrat o viață n-ar fi peste tot! Interesant. Ca atare, în toată țara, vedem și acum oameni în vârstă aplecați spre acele ghișee, într-o poziție umilitoare vizavi de funcționar, cum spunea chiar doamna ministru atunci.
La Casa Locală de Pensii Petroșani, din sediul casei de cultură din localitate, situația găsită de noi în această săptămână era tot așa ca acum treizeci, zece, doi ani sau o lună, adică tot aceleași ghișee primitive, tot aceiași delimitare cu pereți între persoanele pensionate și angajații instituției hunedorene, tot aceiași vârstnici ce trebuie să stea gârboviți în fața personalului acestei case de pensii, o poziție care într-adevăr este destul de jenantă pentru niște oameni care au lucrat o viață și au contribuit la dezvoltarea acestei societăți, inclusiv pe plan uman, ținând cont că foarte mulți au familii, cu copii, care acum au urmași și care vor fi baza noastră de mâine. 
„Măcar dacă ar fi mai multe bănci, că uneori e înghesuială mare și pe banca asta nu pot sta mai mult de 4 oameni, iar în picioare, cu orele, stau câteva zeci”, ne-a spus unul din pensionarii ce pleca de-acolo, de loc din Lupeni, care ne-a spus că are o problemă  legată de recalcularea pensiei. 
„Oh, păi credeți ce a spus ministra? Câte nu zic ei că fac și apoi nu mai fac… Asta să fie ultima problemă, că restul le-au rezolvat pe toate, nu vedeți că se plâng că nu sunt bani și că peste câțiva ani riscăm să se ducă în cap toate?! Iar acolo, la ghișeele alea nenorocite, ne-am sacrificat în fiecare an poate ore sau zile din viață. De ce? Pentru o recalculare, sau pentru un bilet de tratament la băi, sau pentru cine știe ce adeverință sau prostii din astea. Nu de puține ori am ajuns să ne umilească unele sau altele dintre aceste femei de la ghișee, nervoase și plictisite, de parcă n-ar avea și ele acasă părinți, bunici… Că dacă le întrebi ceva se uită lung și urât la tine, trebuie mereu să taci, că dacă zici ceva sau comentezi prea tare sau prea mult, când îți vine rândul se comportă cu tine ca și cu ultima zdreanță. Asta să scrii dumneata la ziar, că partea cu pereții dărâmați și cu față-n față cu pensionarul, ca la bancă, n-o să fie, cel puțin la Petroșani! Fiți, serioși, domnilor… vise de ministru…”, ne-a spus doamna Sanda Viorica, după cum s-a prezentat o pensionară din Vulcan când am întrebat-o dacă știe de acest ordin și de această nemulțumire a ministrului. Iar astfel de răspunsuri ar putea continua, oamenii fiind absolut neîncrezători la o asemenea decizie. Ceea ce ar trebui să dea de gândit celor ce conduc ministerul și apoi Casa Județeană de Pensii Hunedoara și Casa Locală de Pensii Petroșani. 
Apoi, domnilor și doamnelor, după cum se vede nu vorbim doar de ghișeele și de ordinul ministrului, ci și de atitudinea unora sau altora dintre angajați, pentru că semnale de acest gen tot avem în ultimul an. 
Firește că există și oameni necuviincioși, care drăcuie și zbiară în momentul când li se spune ceea ce nu doresc să afle, de faptul că nu beneficiază de mărire de pensie, cum ne spunea chiar șeful de serviciu de la Petroșani, doamna Natașa Popescu, dând exemplul destul de recent al unui pensionar lupenean care a făcut „ravagii” când a aflat că nu i se poate mări pensia după recalculare, le-a drăcuit și le-a făcut în fel și chip, omul făcând o criză de isterie și e rușinos când se întâmplă așa ceva, mai ales când omului i se explică la modul cel mai frumos cu putință și cu toții ne delimităm de astfel de cetățeni, indiferent de vârsta onorabilă pe care aceștia o au… Dar astea sunt cazuri izolate și trebuie tratate de funcționari cu tact și responsabilitate, că doar n-o să urle și funcționarul ca și omul, sau să sară la bătaie, ar fi culmea! Dar vă asigurăm că există o serie de pensionari încă nemulțumiți de atitudinea unor doamne de la această casă de pensii, cum i-am spus și doamnei Natașa Popescu, și credem că ar fi bine să se verifice și să se ia măsuri ca acest comportament să nu se mai întâmple! Un singur funcționar arogant și jignitor ajunge, acesta strică munca tuturor și toată imaginea instituției! Doamnele care-și fac conștiincios treaba și vorbesc amabil și înțelegător cu bătrânii, fiind totodată și bune profesioniste nu au de ce să se supere că scriem acum de toate astea, dar când există oameni care încă se plâng, nu-i normal așa ceva! Să sperăm că nu va trebui ca presa să identifice „mărul stricat”, asta trebuie să o facă colectivul casei de pensii locale și șefii de la casa județeană, cum i-am spus și doamnei Natașa Popescu. Dar dacă va trebui, vom face și chestiunea asta, și vom da cu nume și prenume, concret ce s-a întâmplat, precum și probe legate de comportament față de unii sau alții din părinții sau bunicii noștri. Să sperăm că nu va fi cazul și se înțelege printre rânduri ce vrem să spunem.
Revenind la ghișee, firește că dacă ministrul n-a mai apăsat pe pedală și pentru restul caselor de pensii din toată țara, directorii și cei care conduc aceste instituții n-au mai făcut nimic și nici nu o vor face decât atunci când va veni o reglementare clară de la minister, un ordin cu dată limită concretă. Mare mirare să mai vină însă așa ceva, că așa-i la noi, o măsură bună nu este continuată, iar pensionarii vor sta la Petroșani ca și la Dej, Brăila sau Suceava tot așa ca și acum 30, 40, 50 de ani. La noi când e vorba de civilizație, de schimbare greu se mai mișcă lucrurile și cam nimeni nu face nimic doar că așa ar trebui să fie și așa e normal și civilizat, ci doar atunci când este obligat…
Ne spunea doamna Natașa Popescu să-l căutăm pe domnul director al casei județene de pensii „dimineață la birou, la Deva, că tocmai ce a plecat de aici de la noi…”, în legătură cu aceste ghișee și pereții despărțitori. N-o mai facem… Știți de ce? E pierdere de timp, din moment ce până acum domnul director nici n-a informat personalul de la Petroșani că ar dori această schimbare, cândva, dar să mai facă vreun demers concret. Știm asta de la aceiași doamnă, care ne-a spus că până acum n-a fost nicio informare sau vreo discuție în acest sens. Deci ce rost mai are să discutăm, dacă după o lună și jumătate nu e nici măcar ideea dar fapta? Poate când o veni ordinul de sus de la minister, dacă o mai veni vreodată… Până atunci, dragi pensionari, multă răbdare la rând în picioare și să aveți parte măcar de un funcționar cât mai blând și operativ. Poate, totuși, măcar vreo două-trei bănci de stat s-or mai găsi, astfel încât măcar cei mai în vârstă și cei mai bolnavi să nu stea în picioare când la rând sunt poate zeci de persoane. Ar fi un semn că cineva acolo sus, de la Deva, chiar îi stimează pe acești oameni și ar fi și bun un exemplu și pentru funcționarii din subordine în ceea ce înseamnă respectul față de aceste persoane care au muncit o viață și care fac posibil ca aceste instituții să existe și să dea astfel de mâncare și tuturor angajaților ce se ocupă de pensii. Că, exact cum bine ne spunea un bătrân, „fără pensionari nici ei, cei de-acolo, n-ar avea slujbe…”. Corect. Și cam asta ar trebui să gândească în primul rând toți cei care uneori tind să umilească o persoană în vârstă și tot asta ar trebui să le spună și superiorii la ședințe sau în discuțiile legate de acest aspect. Altfel totul e degeaba…


Comentarii articol (2 )

#1 Ioan20.02.2020,  13:25:22
Da că acum 50 de ani sunt multe județe din țară din cauza lipsei de investitori.
#2 Ioan20.02.2020,  13:28:03
Lipsa de oportunități pe piata munci in valea Jiului sărăcie multa.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter