30.03.2020,  19:20:33 | 0 comentarii | 1756 vizualizari
Ședința on-line de Consiliu Local Petroșani a adus luni, 30 martie, noi sume de bani pentru Spitalul de Urgență Petroșani
de Corneliu BRAN

Ședința ordinară de Consiliu Local Petroșani, amânată pentru 30 martie 2020, va rămâne în istoria administrației locale ca prima ședință de consiliu online.

 

Ședință statutară

Cum marea majoritate a proiectelor ZVJ deja le-a „dezbătut”, ele rămânând aceleași pe ordinea de zi ca și la ședința amânată, astăzi vom reflecta mai mult două singur puncte de pe ordinea de zi, legate de anumite sume de bani pentru Spitalul de Urgență Petroșani, care are atâta nevoie în aceste zile, nu înainte de a vă spune că toate cele 14 proiecte aflate pe ordinea de zi au fost aprobate de consilierii locali, prezenți prin intermediul camerelor și calculatoarelor sau laptopurilor, devenind astfel hotărâri de consiliu local. Prezent a fost și primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, de asemenea și juriștii din cadrul primăriei, precum și câțiva funcționari, astfel că ședința a fost statutară. Doar un singur consilier local nu a fost prezent, dar a transmis în scris înainte de ședință că votează „pentru” la toate proiectele.

 

Mai e de lucru la sonorizare

Câte ceva despre partea tehnică se cuvine a scrie pentru început. Ideea cu ședința online e bună, în sensul că aleșii locali sunt protejați de acest virus. Numai că, pentru următoarele ședințe, dacă situația asta continuă, mai trebuie lucrat la partea cu sunetul pentru că 60% din discuții s-au auzit foarte slab, sau foarte prost, cu bruiaj, de parcă eram pe vremuri la „Europa Liberă”, la radio pus pe caloriferul de lângă geam. Apoi, în anumite intervale fie se auzea muzică pe fundal, iar de auzit discuțiile nu mai prea era loc, fie se auzeau diverse comentarii ce nu aveau nicio treabă cu ședința. Mai exista din când în când și puțină microfonie, asta, probabil că cineva avea un televizor deschis pe undeva, sau ceva de genul, altfel nu se prea explică... Ca atare, probabil că la următoarele ședințe microfoanele vor trebui închise din „regie”, deci de către cei ce se ocupă din sediul primăriei și lăsate deschise doar atunci când consilierul sau primarul, ori juriștii aveau ceva de spus.

 

Bani de la Culte, Sport și Tineret redirecționați spre spital

Două chestiuni importante pentru Spitalul de Urgență, legate de bani, s-au rezolvat prin cele două proiecte ce au ținut de rectificarea de buget și de rectificarea bugetului instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din veniturile proprii ale municipiului Petroșani.

Astfel, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a făcut ce ne-a spus acum câteva zile și am scris atunci, și a alocat, din cele 3,4 miliarde lei, suma de 2,7 miliarde lei pentru Spitalul de Urgență Petroșani.

„Banii au fost luați așa cum v-am zis de la Culte, Sport și Tineret, plus un miliard de la Zilele Municipiului, care nu se vor mai ține anul acesta, și dați la S.U.P., așa cum am promis că vom face, consilierii locali fiind și ei de acord în unanimitate. Sunt zile grele pentru spital, noi toți trebuie să ajutăm această instituție și asta facem și vom face și în continuare, spitalul, medicii și cadrele sanitare fiind acum prioritatea numărul unu ca peste tot în țară”, ne-a declarat după ședință primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Banii din donații vor ajunge de asemenea la spital cât mai urgent

A doua chestiune rezolvată prin votul dat în unanimitate de consilieri, la inițiativa primarului, a fost legat de banii strânși din donații către spital prin conturile deschise, bani care vor ajunge la spital, iar această instituție să cumpere de ei materiale sanitare și echipament medical de maximă urgență în această criză pandemică.

„Donațiile acestea de bani, ca să poată ajunge la spital trebuia ca la această ședință consilierii locali să voteze proiectul. Este vorba de circa 151.000 lei aflați la Trezorerie, plus alți circa 30.000 lei aflați la contul de la BCR în lei, plus alți vreo 4.000 de euro aflați tot la BCR, dar în contul pentru valută. Acum banii vor ajunge la SUP, iar cei de-acolo trebuie să-i folosească pentru materiale sanitare și echipamente medicale de maximă urgență pentru spital”, a mai subliniat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Urmează alt miliard de lei vechi, redirecționat de la „Duster” spre echipamente medicale!

Ceea ce nu s-a rezolvat încă la această ședință este suma de aproximativ un miliard de lei, bani care ar fi trebuit inițial să ajungă, după cum tot solicită de ceva timp spitalul, la achiziționarea unui Duster pentru instituție. La începutul anului, când încă nu era această criză și când s-a stabilit bugetul local, primăria cuprinsese această sumă. Numai că, odată cu această pandemie, nici spitalul și nici primăria sau primarul nu mai vor să aloce miliardul vechi pentru așa ceva, ci, bineînțeles, pentru echipamente medicale sau ce este nevoie în această criză epidemiologică profundă, sau pandemie, cum vreți să-i spuneți.

Astfel, împreună cu consilierii (deși nu se comunica prea bine, sonorul fiind marea problemă cum spuneam - unii consilieri mai doreau la un moment dat, chiar și așa, să facă nu știm ce amendamente legate de folosirea acestor bani, riscându-se probabil să nu se mai înțeleagă om cu om… bine că până la urmă s-a renunțat la astfel de idei), primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a căzut la un consens, în sensul că s-a stabilit că în zilele următoare edilul va avea o discuție cu managerul S.U.P., dr. Alin Vasilescu, în care să-l întrebe pe acesta de ce ar avea nevoie spitalul, după care se va reveni cu o ședință de îndată.

„Banii aceștia nu se pot aproba la modul general. Adică fără să specificăm exact pentru ce sunt ei. Ca să nu avem probleme ulterior, domnul doctor Vasilescu ne va spune exact de ce are nevoie spitalul legat de COVID-19 și de această criză, după care vom face o ședință de îndată și în proiect vom trece atunci exact pentru ce sunt destinați acești bani, probabil ventilatoare, sau echipamente medicale, după care vom aproba proiectul. Ședința asta de care vorbim va fi săptămâna viitoare cel mai probabil.  De fapt, nu mă hazardez cu un termen, vom vedea după ce discut cu managerul spitalului”, ne-a spus primarul Petroșaniului la final.

 

Tehnica i-a închis graiul și l-a lăsat la… scris

La final mai trebuie subliniat faptul că președintele acestei ședințe a fost Vlad Lăutaru, propus de consilierul Claudiu Cornea, deși președinte de ședință trebuia să fie, cum s-a stabilit, pe trei luni după principiul rotației, consilierul Valeriu Butulescu. Numai că tehnica l-a lăsat fără grai pe Valeriu Butulescu, a putut vedea ședința dar nu a putut comunica, votând cu „da” sau „nu” proiectele scris pe o coală de hârtie. O situație oarecum comică, dar ținând cont de situația dată, posibilă. Cum bine spunea la sfârșit un consilier cu umor: tehnica i-a luat graiul președintelui de ședință.

Fiind vorba de o ședință unde s-a votat nominal, fiecare consilier fiind strigat să voteze de președintele de ședință, chiar dacă n-au fost decât 14 puncte pe ordinea de zi, e normal că ședința s-a întins pe durata unei ore și 43 de minute. La asta a contribuit și sunetul de proastă calitate, cum spuneam la început. Altfel, în condiții normale, probabil că n-ar fi durat mai mult de 40-50 de minute.

Una peste alta, ședința inedită, cum spuneam, a avut loc, cu toate problemele tehnice, spre disperarea unora care luau la mișto pe internet că „ăștia propagă virusul”, negândindu-se poate nicio secundă că tehnica de azi poate să facă ca astfel de ședințe să se deruleze mult și bine și pe internet, în fața calculatorului, cum firme mari din lume și din țară fac ședința operativă de dimineață, de exemplu, zilnic. Spunem asta și ca ne înțelegem că n-a fost ceva nou cum s-a organizat această ședință, dar a fost ceva inedit pentru primăriile noastre din Vale și poate chiar din județ.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter