21.07.2020,  20:57:17 | 0 comentarii | 762 vizualizari
Workshop despre elaborarea viitoarei Strategii de Dezvoltare a Vaii Jiului (III) / Rectorul Radu Sorin a prezentat pozitia mediului academic fata de infiintarea ADR Valea Jiului
de Corneliu BRAN

Dupa ce v-am prezentat in amanunt ce au avut de spus si de argumentat cei de la compania contractata de Consiliul Europei, „PricewaterhouseCoopers”, dar si primarul Uricaniului, Danut Buhaescu in interventia sa legata de Strategia de Dezvoltare a Vaii Jiului si a dezvoltarii viitoare a orasului din vestul Vaii Jiului din cadrul work-shop-ului de la Primaria orasului Uricani de saptamana trecuta, continuam sa va aratam ce spus doi dintre invitatii prezenti. Si facem asta deoarece interventiile dumnealor, ca si ale altora din sala, sunt relevante pentru a vedea cum percep si cei din mediul academic sau investitorii aceasta Strategie de Dezvoltare a Vaii Jiului, cel mai important document elaborat de 30 de ani incoace pentru zona noastra.

Universitatea Petrosani spune „DA” ideii de ADR Valea Jiului
Rectorul Radu Sorin a fost scurt si la obiect, in nota sa obisnuita de prestanta si eleganta. A sustinut ideea primarului Uricaniului pentru crearea „formei de guvernare ADR Valea Jiului”, „dupa modelul ADR Vest”, cu sediul la Universitatea din Petrosani. Totodata, a punctat faptul ca Universitatea din Petrosani poate forma viitori specialisti si oameni bine pregatiti in domeniul Turismului, Comertului si Serviciilor, inclusiv pregatiti bine practic la firme din Vale, cu care universitatea din Dealul Institutului are parteneriate.
„(…) Noi, Universitatea din Petrosani, avem parteneriate aici, incepand cu primaria din orasul Uricani si continuand cu o serie de oameni de afaceri si firme din zona, prin care noi trimitem studentii nostri sa faca aplicatii practice, colaborand din plin cu aceste firme si intreprinderi. Avem, de asemenea, o baza la Campu lui Neag. O baza pe care dorim acum sa o dezvoltam si sa o finalizam, o baza destinata romanilor de pretutindeni, dar nu numai. O baza care sa stea la fundamentarea unei specialitati, Economia Comertului, Turismului si Serviciilor, pe care o avem la universitate si care va genera si genereaza absolventi utili pentru domeniul Turismului, de care s-a tot discutat astazi si care, cu siguranta, se va dezvolta in aceasta conjunctura in toata Valea Jiului, dar mai ales in zona aceasta a Uricaniului, acesta fiind cel mai lung oras din Romania. Noi avem implementate deja niste specializari in domeniul antreprenoriatului. Universitatea Petrosani a castigat si un proiect pe POCU prin care specializam sau cautam sa formam antreprenori, care sa vina si sa propuna proiecte de afaceri reale si care sa aiba succes sigur. Si aici iarasi ne gandim ca este un loc prielnic in privinta colaborarii noastre. Universitatea este deschisa si colaboreaza de ani buni cu toate entitatile locale din Valea Jiului si atunci sigur ca poate contribui la proiectele mari care sa cuprinda toate aceste entitati, UAT-urile, pana la urma. Eu cred ca ideile care se lanseaza aici de catre intreprinzatorii locali, daca se gasesc in trei patru entitati locale, pot crea un model. Si aici cu siguranta ca se vor regasi, pe langa specificul fiecarui oras, trei-patru puncte dintre cele enumerate si prezentate de domnul primar. Sunt puncte comune, daca nu la toate, macar la patru-cinci UAT-uri din Valea Jiului, iar in aceste conditii pot fi atrase finantari, nu doar pentru turism, ci si pentru alte multe ramuri, inclusiv pe linie de invatamant, dar si pe latura sociala. Auzind propunerea domnului primar, por spune ca Universitatea din Petrosani e deschisa si cu spatii, daca se va continua ideea de a se face sediul viitoarei structuri la universitatea noastra, este neutra din punct de vedere politic - si scopul universitatii este de Educatie, de Cercetare, de Dezvoltare locala si regionala, de Consultanta daca este cazul (…)”.

Emil Parau: „Aceasta viitoare Strategie de Dezvoltare trebuie sa umple golurile la ce nu avem deloc si sa repare ceea ce merge prost, ca sa iesim din intuneric pentru totdeauna!”
Unul dintre investitorii importanti de pe raza localitatii Uricani, Emil Parau, cunoscut om de afaceri lupenean, a vorbit despre ceea ce nu este acum in turismul local, despre schimbarea mentalitatii localnicilor in privinta viitorului Vaii Jiului.
Emil Parau a avut foarte multe lucruri de transmis celor de la PwC, cerand sprijin pentru investitori si in ceea ce priveste conditiile impuse pentru proiecte de noi hoteluri cu stele mai multe, asa cum au fost discutiile si pe la workshop-ul de la Petrosani. Discursul omului de afaceri lupenean a tinut 20 de minute. Timp in care acesta a ridicat destule chestiuni importante de care viitoarea strategie de dezvoltare ar trebui sa tina cont nu doar la Uricani, ci in toate localitatile Vaii Jiului.
„Aici trebuie sa pornim de la realitate si de la nevoile si cerintele zonei. Ca azi toata lumea stie ca traim intr-o zona deosebit de frumoasa, mai putin locuitorii de aici, ca toata populatia stie ca exista probleme si zice ca ne pleaca copiii de aici deoarece nu mai au nicio sansa! Inclusiv copiii, inca de la clasa I, deja vorbesc si se gandesc cum sa plece din Vale. Iar aici, domnilor de la PwC, mi-a placut ca ati venit cu un punct important, sa se cheltuiasca bani pe Educatie. Eu as pune pe prim-plan Educatia. Deci, mentalitatea trebuie schimbata din start. Adica, sa credem noi in primul rand, cu totii, ca avem sanse aici. Ceea ce s-a facut pana acum nu ne da nicio speranta si ne face sa devenim pesimisti. De exemplu, in timp ce discutati ma gandeam cand am mai participat eu la o discutie despre strategia de dezvoltare pana in acest an: raspunsul este in anul 2000! Da, acum 20 de ani, cand ne era propus guvernator. Ni se spunea ca ce bine va fi, ca vom avea investitii, proiecte, de toate! Eram 120 de privati acolo, alaturi de primari, de tot felul de ministri… Eram incantati ca o sa facem. Mare lucru n-a fost. In primul rand, trebuia facut drumul spre Herculane. Ganditi-va ca au trecut 20 de ani si din toate promisiunile alea nu s-a facut mai nimic. Atat ca s-a inchis mineritul… ca aia nu s-a spus atunci. Ni se spunea ca, in paralel, va merge si mineritul. Hai sa stergem aceste episoade triste si mincinoase si sa pornim de la realitate. E clar, minele nu vor mai fi, dupa cum se vede treaba, e clar. Ne amagim sa mai spunem ca mineritul are viitor. Ne mintim daca credem asta. Ele mai merg un an-doi si treaba e cam clara. Ce facem cu tinerii de-aici? Parerea mea este ca lor trebuie sa le schimbam de mici mentalitatea, sa creada in Valea Jiului, sa nu mai doreasca de mici sa plece de aici. Trebuie atunci ca sa-i scoatem sa vada Valea Jiului, ca multi nu o cunosc, n-o vad cine stie pana la ce ani, poate niciodata pe toata. Eu dau in scris ca peste 60% dintre tinerii din Uricani n-au fost sa vada Parcul National Retezat… Si vorba aia, sunt la doi pasi!
Domnilor, trebuie sa stim exact ce vrem pe timp scurt, mediu si lung! Sa avem o viziune clara, pragmatica. Acum vorbim de Uricani. A inceput domnul primar cu drumul spre Herculane. Domnilor, nu ca e important acest drum, e foarte important! In primul rand, ca o sa circule lumea pe aici. Sa nu va faceti probleme ca o sa vina turistii americani sa vada Retezatul, cel mai frumos munte din tara si nu o sa aiba cine sa-i serveasca ca nu stie limba engleza… O sa-i serveasca si in semne si o sa invatam engleza, vrem nu vrem, ca si alte limbi. Cand e vorba de bani invatam si greaca, cum si altii invata tot felul de limbi cand mergem la ei… Nu asta e problema, ci cum ii aducem pe turisti, ce facem daca ii aducem, cum facem sa se simta bine si sa mai revina si mai multi anii viitori. Avem in jurul nostru frumuseti naturale unice in tara si in lume, dar nu sunt puse in valoare, cu povestile lor (…). Trebuie sa facem o poveste frumoasa a fiecarei pietre, a fiecarei pesteri, a fiecarei ape si cascade, a fiecarui loc, povesti care multe exista si vin din mosi-stramosi, lucruri placute si care atrag turisti. Ca mergem pe nu stiu unde si vedem niste pietre, ni se spune o poveste… Ori noi avem de o mie de ori mai multe locuri si mai multe povesti, avem ce prezenta, avem ce arata, mai trebuie doar sa construim viitorul! Eu sunt pentru a face un turism pe toata Valea Jiului! Si va dau un exemplu: cand ploua si avem turisti aici la Pensiunea Retezat, ii suim pe autobuz sau microbuz si ii ducem la Pestera Bolii. Ai unde sa-i duci! Si exemplele pot continua.
Din pacate, nu vad sa se puna niciunde accent pe agroturism. Vorbim de turism si e logic ca pe noi nu ne sperie concurenta. Din contra, eu as vrea ca in Campu lui Neag, de exemplu, fiecare casa sa poata caza turisti! Da, este un vis, dar pentru asta trebuie punctat intr-un proiect, ca sa-i ajutam pe oameni sa-si faca o baie, ca asta le mai trebuie. In rest, au o camera, au nu stiu ce, au sa primeasca turisti care prefera astfel de conditii turistice.
Apoi, noi nu avem in Valea Jiului un abator! Eu ca sa tai o oaie a mea si legal sa o pot baga in pensiune, pentru restaurant, trebuie sa ma duc la Homoroz sau nu stiu pe mai unde, unde ne face acte pentru treaba asta… Exact ce spunea si domnul Firiza, sunt de acord, sa se faca o fabricuta de lapte, o carmangerie, un depozit cu produse momarlanesti. Domnilor, aici avem traditii de sute si sute de ani, daca nu si mai bine. Aici se face masuratul oilor cum probabil faceau si dacii acum peste 2.000 de ani. Exista nedei traditionale, avem port momarlanesc. Mai trebuie sa avem in zona si niste stane turistice, turistul sa poata merge sa manance acolo mancare traditionala…
Dupa aceea, nu uitati in proiectele dumneavoastra ca avem cea mai buna zona speologica din Romania, sunt 314 pesteri, incepand de aici de la Uricani si pana dincolo la Cerna. Nu va dati seama ca pentru cei care vin pe acest domeniu este un vis, putem atrage cat de multi din acest domeniu sa vina in Vale si la Uricani mai ales, 12 luni din 12 pe an. Apoi, avem Parcul National Restezat, daca intri acolo pe Sforoda, dupa 10 minute de mers pe jos, mers usor, lin, vezi niste chei fantastice! Nimeni nu stie ca alea sunt sapate de om, pentru ca acolo, candva, se trageau lemnele pe vagoneti. Deci iata inca o poveste intreaga… Toate, luate, ambalate frumos, atrag turisti din lumea intreaga! Dar trebuie sa vorbim toti aceiasi limba, ne trebuie de4asemenea multi ghizi profesionisti, ne trebuie proiecte turistice prin care sa facem un turism profesionist. Avem baietii de la Salvamont si multi oameni care fac benevol munca pentru turism, cum ar fi potecile, traseele turistice spre Retezat si altele, dar mai e nevoie sa vina langa noi foarte multi. Trebuie doar sa vrem si sa credem! Ma scuzati, dar proiectul dumneavoastra legat de turism trebuie sa fie in asa fel facut astfel incat in acest proiect sa credem toti, de la cel mai mic si pana la primar si la investitori.
Si mai am ceva. Vorbim de hoteluri de patru stele. Da, asta trebuie si la Straja, asta trebuie si aici, fara discutie. Insa, ganditi-va ca toti care am investit in Valea Jiului, am investit pe banii nostri. Aici nu este nicio pensiune macar construita pe fonduri europene! Asta este foarte grav. Cu toate ca eu am investit la Campu lui Neag, un sat, dar satul apartine de orasul Uricani, deci zona urbana. Se dadeau bani europeni doar pe zona rurala! Pe langa asta, chiar daca in momentul de fata exista posibilitatea sa fac un hotel, eu trebuie sa am 55% la suta contributia mea, pentru ca noi apartinem de ADR Vest, ce include Timisoara si Arad, doua zone foarte dezvoltate. Deci, n-avem sanse in astfel de conditii. Cu cat contributia e mai mica, sansele cresc, iar turismul se dezvolta. Ori la noi e invers acum… Si de aici trebuie pornit acest proiect, contributia noastra sa fie de 10-20%. Sa fim ajutati si o sa vedeti hoteluri de patru stele si cum se dezvolta zona pe linie turistica. Nu e ceva nou, asa s-a intamplat si in Austria cand au inceput sa dezvolte statiunile de schi, asa a fost in Italia, in Germania, in Elvetia. La ei a fost 10%, chiar 5% in unele cazuri! Dar la noi vi din start cu 55%, atunci ce sa facem? Ce banca ii da lui Cristi, aici de fata, cu 55%? Cu ce garanteaza el? Asa e greu si daca nu se schimba nimic vorbim… povesti Dar eu sunt optimist si sper ca se va face ce trebuie acum, nu cum s-a tot intamplat”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter