18.08.2020,  23:51:13 | 0 comentarii | 729 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Apa Serv Valea Jiului – o nouă investiție în derulare în valoare de 18 milioane lei / Stația de Tratare a Apei Taia din Petrila va deveni aidoma celei din Jieț, adică una dintre cele mai moderne și echipate stații de tratare din țară!
de Corneliu BRAN

O investiție importantă care ține de etapa a doua a proiectului integrat implementat de Apa Serv Valea Jiului cu fonduri europene se derulează în prezent pe teritoriul Petrilei. Este vorba de reabilitarea și modernizarea Stației de Tratare Taia, o stație care a fost pusă în funcțiune acum 45 de ani și care necesita o astfel de reabilitare totală din toate punctele de vedere. Investiția, în valoare totală de aproximativ 18 milioane lei, are ca termen de execuție 36 de luni. Lucrările au început în aprilie, în momentul de față firma din Tulcea care a câștigat licitația de lucrări trage tare ca să respecte graficul de lucrări stabilit pentru anul 2020.

 

Stația Taia va deveni o stație super funcțională - 24 de ore din 24

Marți, 18 septembrie, la Stația de Tratare Taia, directorul general al operatorului regional de apă și canalizare, inginerul Cristian Ionică, a susținut o conferință de presă în aer liber. Ulterior, aceeași gazdă a jurnaliștilor le-a fost și ghid, prezentându-le tot fluxul tehnologic al bătrânei stații de tratare și povestindu-le ce lucrări urmează a se face.

„Suntem la Stația Taia, a doua cea mai veche stație din sistemul cu alimentare cu apă din Valea Jiului, ea având o vechime de 45 de ani, fiind construită în 1975. Această stație a fost parțial reabilitată în anul 2000. Când spun parțial, mă gândesc că, practic, s-a schimbat aici numai partea de tehnologie de decantare. De 45 de ani stația a funcționat permanent. Doar acum a intrat într-o reabilitare totală. Ceea ce înseamnă reabilitarea tuturor obiectivelor vechi care țin de stație. În plus, vor fi cel puțin opt obiective noi care vor asigura funcționarea ei 24 de ore din 24, fără nicio oră de oprire, exact ca celelalte stații reabilitate. Știm că apa brută care alimentează Stația Taia este o apă care își schimbă foarte des turbiditatea, avem cele mai mari probleme la Stația Taia vizavi de opriri, noi gestionând greu apa pe care o avem în rezervoarele de înmagazinare din Petrila și din Petroșani, asta deoarece apa din Taia ajunge în Lonea, Petrila și zona de nord a municipiului Petroșani. Contractul a fost semnat în luna a șasea din 2019, timpul de execuție este de trei ani. Practic, în anul 2022 lucrările vor fi finalizate, ele începând efectiv în primăvara acestui an”, a menționat pentru început Cristian Ionică.

 

Totul despre noutățile de la uzina de apă Taia

Apoi, în a doua parte, directorul de la ape ne-a vorbit de noutățile ce urmează a fi implementate stației în acest set de lucrări de reabilitare totală. Fiindcă informațiile în acest sens au fost foarte multe și ne-au fost prezentate și pe fluxul tehnologic, redăm aici doar câteva:

„După cum spuneam, ca și noutăți în cadrul uzinei de apă Taia va fi decantorul lameral, va fi tot ce înseamnă stația de reactivi, tot ce înseamnă stația de filtre. Vom avea, de asemenea, două baterii de filtre cu nisip și filtre cu cărbune activ. Se va schimba, totodată, toată tehnologia de dezinfecție a apei, această dezinfecție urmând să fie făcută atât cu clor gazos cât și cu ultraviolete (…). Tot ce înseamnă monitorizarea stației și tot ce înseamnă echipamente hidromecanice vor fi de asemenea schimbate și se va putea vedea funcționarea lor în cadrul dispeceratului central de la Petroșani.

Am dat toate aceste amănunte deoarece vreau să se înțeleagă că în toată perioada asta de doi ani, cât a mai rămas până se finalizează reabilitarea acestei stații, vor fi momente în care stația va trebui să fie oprită pentru a putea să se execute lucrările, dar prin opririle stației să nu se înțeleagă că populația nu va avea apă. Apa va fi asigurată din rezervoarele de înmagazinare din Petrila și din Petroșani. Ceea ce înseamnă că chiar dacă de aici încolo doi ani de zile stația va fi într-o reabilitare totală, populația nu va simți lipsa apei potabile! S-ar putea ivi întreruperi de apă doar dacă apare, să zicem, o lucrare făcută de către constructor care se intersectează cu o ploaie torențială sau  mai știu eu ce avarie sau problemă în amonte de captare”.

 

Concluzia: bine că se face!

După toate aceste declarații, împreună cu directorul Cristian Ionică am mers cu toții pe tot fluxul stației. Ionică ne-a explicat ce lucrări vor fi efectuate în fiecare sector al acelui obiectiv, turul complet și explicațiile primite creându-ne o privire de ansamblu a tot ceea ce va urma.

Ca o concluzie, această investiție, la ce am văzut prin această stație și comparând-o cu cea de la Jieț (una dintre cele mai moderne din țară în acest moment după reabilitarea din etapa I a proiectului), era ultra necesară și dacă putea fi făcută „ieri”, era excelent… Este foarte bine că se face și această stație și asta va face ca peste doi ani toată Petrila și nordul Petroșaniului să aibă probabil cea mai bună și de calitate apă din țară la robinetele din casele oamenilor.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter