25.04.2021,  19:17:15 | 0 comentarii | 845 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, despre necesitatea deschiderii cât mai multor centre de zi pentru copiii din familiile vulnerabile, precum „Salvați Copiii” - filiala Petrila
de Corneliu BRAN

Unul dintre obiectivele vizitei de lucru a ministrului Muncii și Protecției Sociale în Valea Jiului de săptămâna trecută a fost prezența la sediul Organizației „Salvați Copiii” din Petrila.

 

Ministrul Turcan și delegația ce l-a însoțit au vizitat Centrul de Zi de la „Salvați Copiii” Petrila

Acolo, alături de prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian, de președintele PNL Hunedoara, deputatul Vetuța Stănescu, de reprezentanții de la vârful organizației, ministrul Muncii și Protecției Sociale a vizitat Centrul de Zi – Petrila, redeschis pentru comunitatea locală din Valea Jiului. Un centru de zi unde copiii vor avea de-acum, după amplele lucrări de renovare, posibilități să se pregătească în condiții moderne și de confort pentru școală, dar și să servească o masă caldă. A nu se uita faptul că încă de la început, de acum 18 ani, obiectivul acestui centru de zi al Organizației „Salvați Copiii” Petrila a fost acela de a oferi sprijin copiilor proveniți din familii aflate în dificultate, ori copii aflați în risc de abandon școlar din Valea Jiului. Iar din ce le-au spus gazdele celor din delegația ministerială, rezultatele în aceste aproape două decenii de activitate a centrului nu au întârziat să apară, semn că munca cu copiii aceștia a fost deosebit de eficientă: peste 330 de premianți la școală, 70 de absolvenți cu studii medii și 16 absolvenți de studii superioare din rândul copiilor proveniți din familii aflate în dificultate.

 

Ministrul Muncii și Protecției Sociale consideră că trebuie deschise cât mai multe astfel de centre în țară

La conferința de presă organizată ulterior acestei vizite la Petroșani, în „Sala de Marmură” a primăriei, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan a ținut să concluzioneze această acțiune de la Petrila, unde ministrul și cei din delegație au fost prezenți, subliniind importanța creării unor astfel de centre de zi, precum cel de la Petrila, pe tot cuprinsul țării, astfel încât copiii din familiile vulnerabile să poată fi ajutați clar și concret de Statul Român:

„(…) Practic în România sărăcia este mare. Vorbim atât de sărăcie pentru copiii din medii vulnerabile, cât și de sărăcie în muncă - și suntem la dublul mediei europene de sărăcie în muncă. De asemenea, avem și o valoare a forței de muncă de trei ori mai mică decât în Uniunea Europeană. În același timp, numărul persoanelor vulnerabile în România este unul care să ne oblige să punem pe radarul Statului problema asistenței sociale. Și problema copiilor din familii cu probleme de sărăcie, de boală, de lipsă de locuri de muncă reprezintă una dintre cele mai serioase probleme pe care trebuie să o rezolvăm.

O soluție pentru a scoate copiii din situația de sărăcie extremă este aceea ca ei, pe parcursul zilei, să poată să urmeze cursuri în centre de zi, unde să primească educație, supraveghere, dragoste, mâncare, iar ei la rândul lor să poată să împartă din experiențele trăite și membrilor familiilor vulnerabile din care provin.

Astfel de centre am spus că dorim să multiplicăm la nivelul întregii țări și de altfel în Planul Național de Redresare și Reziliență vom avea o sumă consistentă pentru extinderea rețelei de infrastructură socială, inclusiv de crearea acestor centre de zi pentru copiii proveniți din familiile vulnerabile (…)”.

 

Locurile de muncă pentru familiile vulnerabile, soluţia rapidă și viabilă pentru ieșirea din sărăcie

Nu putem fi decât de acord cu ce a spus ministrul, numai să se facă mai repede aceste centre, dacă s-ar putea, în condițiile în care vorbim deja de foarte mulți copii ai României care trăiesc în condiții foarte grele și care din această cauză abandonează școala și, astfel, orice formă de educație școlară ar putea primi. Nici nu vrem să mai ne gândim că unul din patru copii ai țării sunt în această situație, de la 1 la 7 cât era proporția, iată, ajungându-se la 1 la 4 în doar vreo două decenii, iar creșterea numărului de familii vulnerabile, deci și de copii proveniți din acestea, este tot mai mare de la an la an, mai cu seamă după ce această pandemie a distrus foarte multe afaceri și locuri de muncă.

Într-adevăr, este un capitol unde guvernanții trebuie să apese pedala de accelerație. De fapt trebuia de acum minim 10 ani, dar au fost doar povești cam tot timpul. Am spus-o și i-am spus și ministrului la Petroșani acum, că și în Valea Jiului, precum și în multe zone din țară, situația e disperată atâta vreme cât jumătate din populația aptă de muncă NU are un loc de muncă. Au spus-o chiar și consultanții de la PwC în analiza lor din draftul noii Strategii de Dezvoltare a Văii Jiului, nu o spunem doar noi sau altcineva din zonă care ar putea fi catalogat drept părtinitor. Aici e cheia și rapid trebuie rezolvare: noi locuri de muncă cu salarii decente și ieșirea, astfel, din sărăcie a multora din aceste familii vulnerabile! Altfel, vorbele sunt de prisos și oricâte centre de zi s-ar deschide, familiile tot sărace vor rămâne în lipsa unor locuri de muncă, iar rezolvarea problemei ar fi nici pe sfert.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter