24.05.2021,  23:48:36 | 0 comentarii | 822 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În privința măsurilor stării de alertă, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi e categoric: „Eu prefer să respect măsurile impuse, legea - într-un cuvânt”
de Corneliu BRAN

Secretarul de stat Arafat le explică petroșenenilor cum stă treaba cu nefuncționarea bazinelor didactice de înot administrate de primării, dar nu le spune oamenilor de ce aceleași tipuri de bazine acoperite, administrate de privați, pot fi redeschise.

 

Toată vina din partea unora s-a dat pe primărie și pe primar, susținându-se că „nu vor să deschidă bazinul de înot din Aeroport”, că în țară „se deschid toate bazinele astea, numai la Petroșani, nu!”. Nu plângem nimănui de milă, sau nu scuzăm pe nimeni, dar primăria nu este vinovată nici 0,1% în acest caz.

Din contră, Primăria Petroșani, prin primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, auzind toate aceste discuții și primind nenumărate plângeri telefonice sau scrise în acest sens, a făcut nu demult o petiție către DSU, arătând doleanțele zecilor de părinți care aveau copii înscriși la cursurile de înot și care de peste un an, din cauza pandemiei, n-au mai putut practica acest sănătos și frumos sport.

Răspunsul a venit destul de repede, fiind semnat chiar de șeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat, după cum ne comunică Primăria municipiului Petroșani.

„Ca urmare a numeroaselor întrebări venite din partea cetățenilor, cu privire la redeschiderea Bazinului didactic de înot din Petroșani, vă prezentăm în facsimil răspunsul primit vineri 21 mai de la secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, conform DSU deocamdată se permite desfășurarea de către sportivii profesioniști, legitimați și/ sau de performanță a activităților de pregătire fizică în bazinele acoperite și doar cu respectarea unor reguli stricte.

Din data de 1 iunie, dacă la nivel național se va atinge ținta de vaccinare, vor fi aplicate noi măsuri de relaxare a restricțiilor adoptate pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19”, transmite primăria din Petroșani.

Ca un simplu cetățean, eu din tot acest răspuns nu pot să înțeleg de ce piscinele private, închise sau descoperite, de la hoteluri și pensiuni ori baze de agrement, pot fi deschise, iar aceste bazine de înot administrate de primării nu pot fi deschise? Păi, virusul se transmite doar la bazele administrate de primării, iar în bazele administrate de privați, nu? Asta e o chestiune mai mult decât discutabilă, care seamănă cu măsurile luate anul trecut când oamenii nu erau lăsați să-și plângă morții în cimitir pe motiv că merg la mormânt să aprindă o lumânare și iau virusul! Ar fi cazul să se mai termine odată cu anumite exagerări, în condițiile în care rata de incidență a scăzut spre 1 în toată țara! Ceea ce trebuie, trebuie… sunt de acord cu vreo două-treimi dintre măsuri, care au avut și efect în scăderea pandemiei, nimic de zis, dar când se exagerează cu unele, părerea mea, trebuie spus și greșeala trebuie reparată de cei ce se ocupă și răspund de asta. În cazul bazinelor de înot administrate de primării este o exagerare, în condițiile în care, ca și la bazinele private se vine cu măsuri sanitare, ca peste tot unde se desfășoară activități. Mai mult, acești copii de la grupele de înot, oricum nu pot veni la bazin fără o adeverință de la medicul de familie că sunt sănătoși, iar la intrare se poate măsura temperatura și se pot face, de ce nu, chiar și teste rapide, cum se întâmplă în toată lumea civilizată, că ar fi vorba doar de câteva zeci de teste pe zi nu de 1.000. Haideți să nu mai fim paranoici!

La fel se poate spune și în cazul târgurilor săptămânale în aer liber! Păi, domnilor, le țineți închise când știți foarte bine că unii cetățeni din această activitate trăiesc în proporție de 50%! Da, sunt oameni săraci, cu probleme, care mai vând și ei de vreo 200-300 lei pe săptămână, ca să le ajungă banii ăia puțini din pensie pe care îi primesc lunar, că nu toți au lucrat la mină sau în posturi mai bine plătite. Cu ce e mai sigură o piață, un platou exterior de piață agroalimentară, ca un astfel de târg săptămânal, unde se intră pe o ușă și pentru care un cetățean plătește o taxă, deci se intră controlat? E greu să stea cineva la intrare și să vadă dacă se intră cu mască? E greu să se facă o verificare, din când în când în acest interval de timp (ce durează doar vreo 8-10 ore o dată pe săptămână) dacă cei ce vând și clienții poartă mască și nu stau unii în alții ca să propage virusul? Cred că nu. Din nou o măsură aberantă de închidere a unei activități, cel puțin în această perioadă când cazurile noi de infectare cu COVID-19 au scăzut drastic!

Trebuie să se știe că și în cazul târgurilor săptămânale, la Petroșani, ca și în toate localitățile din țară, măsura închiderii acestui târg săptămânal nu este a primăriei sau a primarului, nici măcar a ISU Hunedoara. Tot DSU sunt cei care blochează această activitate pe motiv de pandemie. Spun asta că e bine de știut de toată lumea, în condițiile în care unii arată cu degetul și acuză primăria de asta.

Acum două săptămâni, într-o discuție purtată cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi pe tema asta, spunându-i că în alte localități aceste târguri săptămânale mai funcționează de ceva timp, nu de multă vreme ci doar după ce a scăzut la greu incidența, dumnealui ne-a spus:

„Treaba asta cu funcționarea nu-i în regulă! Da, am auzit și eu, dar unii o fac pe riscul lor… că mai primesc amenzi, le închid apoi, după care iar le redeschid… Eu prefer să respect măsurile impuse, legea, într-un cuvânt, iar când vor da drumul în mod oficial și la această activitate, fiți siguri că imediat se va redeschide și târgul săptămânal de la Petroșani, pentru că știu că sunt destui cetățeni interesați de această activitate”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter