01.07.2021,  22:17:20 | 0 comentarii | 673 vizualizari
Pentru copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate / „Salvați Copiii România” a deschis în Vâlcea și Hunedoara noi programe locale de sprijin
de Corneliu BRAN

O tragedie de lângă noi: nici mai mult nici mai puțin decât 54.000 de copii din România au un părinte plecat la muncă în străinătate, iar alți 22.600 sunt total lipsiți de îngrijirea părinților! Cum ar spune Câțu: niște români fericiți…

 

1.472 de copii afectați în județul Hunedoara

Aceste date înfiorătoare, din punct de vedere al sufletului, educației și vieții unui copil, ne-au fost puse la dispoziție joi, 1 iulie, de către Organizația „SALVAȚI COPIII ROMÂNIA”, care ne-a anunțat și ne-a rugat să facem public faptul că încă din luna aprilie s-au pus la bătaie două Programe locale în județele Vâlcea și Hunedoara, menite să preîntâmpine ecluziunea socială și abandonul școlar, în cadrul Proiectului „Servicii complexe de suport pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate” și care vor fi funcționale până în 31 decembrie 2023.

„Datele oficiale procesate la finalul anului 2020 de către Autoritatea Națională a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități ne arată că Regiunea Sud-Vest Oltenia avea 5.017 copii rămași singuri acasă, dintre care 1.856 sunt copii doar din județul Vâlcea, iar Regiunea Vest avea și mai mulți astfel de copii în această situație, 6.148, dintre care 1.472 în județul Hunedoara! Cercetările realizate de Salvați Copiii România au arătat că în urma plecării părinților la muncă în străinătate, copiii se confruntă cu dificultăți emoționale, sociale și educaționale. De asemenea, una dintre categoriile cele mai afectate de riscul de abandon școlar este, din punct de vedere statistic, cea reprezentată de copiii cu cel puțin un părinte plecat de-acasă pentru o perioadă de minim șase luni”, menționează cei de la Salvați Copiii România.

Mai mult, Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al „Salvați Copiii România”, a transmis și ziarului nostru următoarele:

Copiii rămași singuri acasă trăiesc o traumă aproape invizibilă, care are repercusiuni asupra întregii lor vieți, emoționale, educaționale și sociale. Sunt copii care trebuie să accepte absența părintelui și care au nevoie de sprijin emoțional, pentru a face față situației”.

Reamintim ce scriam la începutul acestui an, valoarea totală a Proiectului „Servicii complexe de suport pentru copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate” este de 4.414.237,38 lei, proiect cofinanțat din Fondul Social European prin POCU, cod SMIS 139635, valoarea de cofinanțare a UE fiind de 3.752.101,78 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național este de 662.135,60 lei.

 

Ce se va întâmpla?

Pentru a răspunde nevoilor copiilor, persoanelor în grija cărora au rămas şi comunităţilor locale, în cadrul proiectului vor fi derulate următoarele intervenţii:

  1. Servicii de suport educaţional şi psihologic, activități recreative şi de socializare, incluzând şi tabere pentru copii, pentru a sprijini copiii să traverseze perioada dificilă a separării de părinți.
  2. Oferirea de suport material pentru buna desfăşurare a activităţilor de suport educaţional și de consiliere (rechizite şcolare şi masă caldă pe parcursul frecventării activităţilor de tip „Şcoală după Şcoală”).
  3. Program de educaţie parentală și consiliere pentru persoanele în grija cărora au rămas copiii.
  4. Dotarea şcolilor implicate cu materiale şi echipamente sportive.
  5. Crearea de reţele locale de intervenţie pentru oferirea de servicii inter-instituționale copiilor în 7 localităţi, stimularea creării de structuri comunitare consultative.
  6. Campanie regională de informare și conștientizare cu privire la efectele negative ale plecării părinților asupra copiilor rămași acasă: producţie şi difuzare spot video, distribuire materiale de informare, sesiuni periodice de informare si conștientizare pentru elevi, cadre didactice, părinți/persoane în grija cărora au rămas copiii/părinți care intenționează să plece la muncă în străinătate/membri ai comunității, masă rotundă cu specialisti din domeniul educatiei şi asistenţei sociale.
  7. Cercetare regională pentru estimarea incidenţei fenomenului şi efectelor sociale ale acestuia.

 

Printre beneficiari - și elevi din Vulcan și Lupeni

Vor beneficia de activități directe de suport cel puțin 1.729 de persoane: cel puțin 274 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, 165 părinţi/ persoane care au copiii în grijă, 900 de copii din aceleași școli, 120 de specialişti şi 270 de membri ai comunităţii din locaţiile vizate în proiect. Totodată, campaniile de informare și conștientizare din proiect vor viza peste 400.000 de persoane.

Colaboratori la aceste programe locale de care vorbim vor fi: Școala Gimnazială Prundeni - jud. Vâlcea, Școala Gimnazială Ionești - jud. Vâlcea, Școala Gimnazială Șirineasa - jud. Vâlcea, Școala Gimnazială nr. 4 Râmnicu Vâlcea - jud. Vâlcea, Școala Gimnazială nr. 4 Vulcan - jud. Hunedoara, Școala Gimnazială nr.6, Vulcan, Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu”, Vulcan - jud. Hunedoara, Școala Gimnazială Teliucu Inferior - jud. Hunedoara, Școala Gimnazială nr. 3 Lupeni - jud. Hunedoara, plus Direcţii de asistenţă socială/ Servicii publice de asistenţă socială din localităţile mai sus menţionate.

 

Alte patru proiecte de acest gen au fost lansate similar de „Salvați Copiii România”

Trebuie subliniat că, pe lângă acest proiect, „Salvați Copiii România” a lansat alte patru proiecte similar, destinate educației și protecției copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate. Per total, în cele 5 proiecte au fost începute și vor fi dezvoltate și finalizate: 32 programe locale în 10 județe, care au ca beneficiari direcți 8.770 de persoane, din care 5.950 de copii (copii cu părinții plecați la muncă în străinătate și alți copii din aceleași școli) și 2.820 de adulți (părinți/persoane în grija cărora au rămas copiii, specialiști și membri ai comunității).

Campaniile de informare și conștientizare vor viza până la final peste 2.000.000 de persoane.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter