29.10.2011,  14:00:20 | 0 comentarii | 1391 vizualizari
Ioan Dan Bălan la 60 de ani


de Dumitru VELEA

La vârsta maturităţii

Ioan Dan Bălan, născut la 30 mai 1951, în Hlipiceni, jud. Botoşani, absol­vent al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Timişoara, profesor la Petrila, este un scriitor ajuns la vârsta maturităţii, deja cu un univers propriu de creaţie, decelabil din cele trei direcţii de manifestare: poezie, proză şi culegere şi prelucrare de folclor. Toate au ca materie omul, al adâncului şi al muntelui din Valea Jiului, iar ca substanţă, muntele cu tot ceea ce implică acesta, de la real la sacru şi imaginar. Venit din “Å¢ara de Sus”, din Bucovina, cu o percepţie de candoare spirituală, în Valea Jiului se scufundă în dramatismul şi tragismul de zi cu zi al oamenilor din adâncuri, ca apoi să se ridice, încărcat de acesta în aerul tare de sacralitate al muntelui. El schimbă biblioteca şi cărţile cu muntele şi oamenii săi, “duhul momârlanilor” devenindu-i bibliotecă. 

Universul său de creaţie se constituie pe două dimensiuni compensatoare, generate de o “fractură ontologică”, de care vorbea Ion D. Sîrbu, privindu-l pe miner, încă din seminarile sale la Lucian Blaga. 

În creaţia de început, ciclul de proze scurte Întâlnirea (volum colectiv de debut În căutarea timpului prezent, Ed. Facla, Timişoara, 1989) şi poemele din volumul Cumpăna minei (Ed. Călăuza, Deva, 1994), se apleacă asupra ortacului din subteran, asupra omului alunecat în tragism, unde viaţa se învecinează cu moartea şi deseori omul se jertfeşte. Compensarea consistă în triumful ideii de om din confruntarea om – munte. 

A doua dimensiune compensatoare este intimă omului cu “Valea” şi “plângerile” ei la picioare şi “Muntele” cu “Omul său de Piatră”, etern în “duh” deasupra capului. Ioan Dan Bălan constrânge “Muntele” să-i vorbească cu personaje şi poveşti, cu legende şi eresuri. Volume de proză şi poezie, de legende şi publicistică (Omul de Piatră, Ed. Imago, Sibiu, 1998; Trecerea (La Omul de Piatră), Ed. Monada, Petrila, 2000; Fulgeron, Scrisori din munţi, vol.1, 2, Ed. Monada, Petrila, 2001, 2004; Duhul momârlanilor, Ed. Confluenţe Petrila, 2007; Legende din Valea Jiului, 1,2, Ed. Imago, Sibiu, 1997,1998; Legende româneşti, Ed. Monada, Petrila, 2001; Minunea de la Straja, Ed. Confluenţe, Petrila, 2008 ş.a.) vin să dea seamă despre această “mare trecere” spre “Omul de piatră”, adevărată entitate poematică, generatoare, în cele din urmă, a universului creat de Ioan Dan Bălan. 

Iar acest univers este străbătut de o amplă substanţă lirică: erosul, în sens larg al cuvântului, adică al legăturilor peste fracturi. Este peste tot o iubire a fiinţei care se reface, îşi capătă “întregul”. Ioan Dan Bălan iubeşte cu patimă: de la aproapele său (minerul sau momârlanul) la femeia iubită, în cele din urmă la divinitatea care îi dă harul. Explorează lumea, se întoarce în sine şi apoi se revarsă ca o furtună peste munte, cuprinzându-i înălţimile, ridicând din sine un munte propriu. O serie de volume de versuri şi proză stau mărturie (de la Acolade, Ed. Helicon, Timişoara, 1999, la Haruri, Ed. Măiastra, Tg. Jiu, 2008). 

 
 
Despre efortul şi gestul unui poet
 
De la jumătatea vârstei viaţa curge amintindu-şi izvorul. Poate să fie o înţelegere sau o binecuvântare, o încercare sau o smerenie. Mai toate călătoriile, îndeosebi cele cu sens, devin o reîntoarcere. Dar la 60 de ani, câtă reflexie!
Ioan Dan Bălan, de un deceniu şi ceva, s-a îndreptat spre munte. De pe munte a curs peste popoare Cartea Legământului. El urcă muntele, conştient de prezenţa semnelor şi de pericolul cutremurător al prezenţei duhului, dar şi încrezător că pe acest drum duhul muntelui este o prezenţă care cuvântă şi binecuvântă. Urcă cu bucurie şi iubire pentru cei care-i întâlneşte vieţuind la un loc cu pietrele şi brazii, cu animalele privitoare şi păsările cântătoare; cu uimire şi apropiere de tot ceea ce înseamnă făptură a lui Dumnezeu. Urcă spre a se recupera pe sine, cel sfâşiat, spre a se lua în stăpânire ca întreg.
De mult timp Ioan Dan Bălan cutreieră munţii din jurul Văii Jiului. Găseşte săpat în piatră şi-n inima oamenilor de munte semne, legende şi frânturi de poveşti din marea poveste a omului. Le desci-frează ceva din tâlc, le reconstituie punând şi de la sine, ştiut fiind că părţile pierdute şi nevăzute sunt risipite în inima omului şi în lumina cât i s-a dat, şi astfel întregite le comunică celorlalţi, care nu mai au timp sau nu mai pot să le audă de zgomotul din vale, ca Scrisori din munţi, ca semne de la Omul de Piatră, ca legende şi minuni, de la legenda Minuneaua la minunea de la Straja cu descrierea Drumului Crucii. Gestul său pentru ceilalţi este compensativ.
Ioan Dan Bălan cutreieră muntele şi-i caută duhul, deschis ca o carte, şi, sfâşiat de un fulger nevăzut, învaţă să citească la lumina lui. Este primejdios să citeşti când acea carte este în tine, cu munte cu tot! 
 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter