03.11.2011,  09:21:50 | 0 comentarii | 812 vizualizari
Una din nerealizările lui Păducel trece masiv la casat: / Reţeaua de termoficare a oraşului
de Corneliu BRAN

Petrila şi Uricaniul sunt singurele localităţi din Valea Jiului care în momentul de faţă nu mai au o reţea stabilă de termorficare. Lipsa de bani a aleşilor locali pe problema reparaţiilor şi modernizării centralelor termice şi a reţelelor de termoficare a făcut ca, de la an la an, şi ce mai era viabil în această privinţă să se degradeze. Cu atât mai mult, cu cât ambele localităţi stau pe munţi de cărbune, la Petrila funcţionând în momentul de faţă două mine şi la Uricani una.
Norocul cetăţenilor că nu au îngheţat iarna în case au fost vechile teracote pe lemn sau cărbune de la marea majoritate a caselor din Petrila şi caloriferele şi reşourile electrice, dar şi boilerele electrice sau cazanele de fontă pentru apă caldă menajeră. Mai nou, cam de un an-doi, introducerea gazului metan a permis montarea de centrale de apartament sau de scară.
Ca să uite de trecut, de promisiunile gogonate electorale care vizau, printre altele, cam de fiecare dată, cu precădere prin anii `90, „modernizarea şi extinderea reţelei de termoficare” şi, probabil, ca să scape total de anumite griji în această privinţă (!) (după ce, vă reamintim, s-au investit bani grei în anumite centrale termice şi reţele de termoficare aferente), primarul Ilie Păducel a propus la ultima şedinţă de consiliu un proiect de hotărâre privind „scoaterea din activ şi casarea unor mijloace fixe din domeniul public al oraşului Petrila”. Este vorba, conform anexei 1 din respectivul proiect, de reţelele termice aferente: CT 2 (data achiziţiei sau intrării în gestiune 1966), CT 3 (1966), CT 4 (1966), CT 5 (1974), CT 6 (1970), CT 8 (1986), CT 9 (1988), CT 10 (1987) şi CT 11 (1992). Tot la acest capitol au fost introduse şi „grupul sanitar Lonea” (1963) şi Piaţa Agroalimentară Lonea (1963). Valoarea contabilă a acestor mijloace fixe casate este de 15.004,66 lei.
În nota de fundamentare a proiectului, devenit hotărâre după aprobare (mai puţin consilierii social-democraţi, care s-au abţinut ori au votat împotrivă), primarul Păducel argumentează: „Sistemul de termoficare din oraşul Petrila a trecut prin diverse faze, încercându-se modernizarea, apoi restrângerea în vederea minimalizării costurilor şi adaptării la cerinţele utilizatorilor şi la restricţiile economiei; iar în prezent sistemul este dezafectat. (…) Întrucât reţelele au un grad de deteriorare avansat, posibilitatea recuperării unor materiale sau fier vechi şi valorificarea acestora este redusă şi cu costuri suplimentare deoarece nu există acces, suprafeţele de teren sunt acoperite cu construcţii publice sau private se impune scoaterea din activ şi casarea acestora”.
Rămâne ca dumneavoastră, cititorii petrileni, să-l întrebaţi pe primarul Păducel: atunci de ce naiba s-au tot băgat bani pe această termoficare falimentară, mai ales prin anii `90, dacă tot se ştia că reţeaua e prost concepută, are pierderi şi dă rateuri, cum a dat încă de la început şi este cam fără viitor? Banii ăia sigur puteau fi mai bine distribuiţi cu folos. Dar, ca la noi la nimeni…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter