29.01.2015,  23:00:26 | 0 comentarii | 1934 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O plimbare pe str. Eroilor, unde a avut loc atentatul
de Marian BOBOC
S-au scurs aproape 70 de ani de când s-a întâmplat atentatul. Casa părintelui Duma mai dăinuie, la Petroşani, şi în zilele noastre. Este situată în spatele Bisericii „Sf. Nicolae”, unde slujea părintele Duma. Strada Eroilor, căci aşa se numeşte astăzi strada unde a avut loc atentatul, este străjuită de str. 1 Decembrie 1918 şi de str. Constructorul. La câţiva paşi se află Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi blocul unde a locuit sora lui Ion D. Sîrbu, Irina. O placă montată pe bloc graţie implicării lui Adrian Jurca, preşedintele sindicatului minerilor de la E.M. Livezeni, şi a subsemnatului aminteşte de urmele trecerii celebrului scriitor prin această zonă.
 
Întrucât am publicat în ZVJ povestea construirii şi inaugurării (în 1900) a Bisericii Ortodoxe „Sf. Nicolae”, dar şi a renovării acesteia (în prima decadă a epocii interbelice), nu mai adăstăm asupra acestor aspecte. De reţinut că la data când a fost ridicată spre Dumnezeu de preotul Avram Stanca (care avea să îi fie socru lui Ioan Duma şi care îşi doarme somnul de veci alături de soţia sa Ioana sub lespezile din dreapta bisericii), Biserica „Sf. Nicolae” era singurul locaş ortodox de cărămidă din Petroşani. 
Astăzi limbile celor 4 ceasuri ale bisericii sunt încremenite la ore diferite, parcă sugerând ora exactă dacă nu a 4 timpuri istorice, atunci a 4 puncte cardinale. Dacă s-ar aplica zicala valabilă pentru o anumită minoritate (ţiganul vrea să moară când toate ceasurile arată aceeaşi oră), aici viaţa ţiganilor ar fi veşnică. Dar, din păcate sau din fericire, şi pe această stradă funcţionează acelaşi ceas biologic pentru toţi trecătorii, indiferent de etnie. Din amintirile Iluţei, fata preotului Duma, aflăm câteva amănunte despre acest orologiu (de fapt, 4, căci este montat câte un cadran pe fiecare zid al turnului biserici): „Pentru ceasul bisericii a angajat un specialist neamţ, care lunar venea, ungea şi controla. Acest ceas era de o exactitate după care circulau şi trenurile. Se vedea din gară şi toată lumea îi zicea ceasul lui Duma”. Fiind vorba de un simbol al Petroşaniului, atenţionăm municipalitatea că ar trebui să se implice în repararea preţiosului ornic. Chiar dacă astăzi nu se mai vede de la gară, ci doar dinspre centru, şi chiar dacă trenurile nu mai circulă după „ceasul lui Duma”, nu neapărat că acesta este fărâmat, ci pentru că, pur şi simplu, arareori mai vezi lumini de… trenuri prin gara Petroşaniului…
Vizavi de casa unde a avut loc în 1945 atentatul, pe Str. Eroilor, se află cabinetele medicale individuale „Dr. Gheorghiu C-tin”, „Medic primar Rebrişoreanu Angela” şi „Medica ORL. Dr. Slezer Laurenţia, medic primar O.R.L.”. Chiar, câţi petroşeneni care tranzitează zona cunosc povestea atentatului şi că aici a locuit părintele Ioan Duma, vreme de zeci de ani protopop al Tractului Jiu?
După construcţia cartierului „Petroşani Nord” vederea spre biserică a fost obliterată de blocuri, astfel că doar o parte a bisericii mai poate fi văzută dinspre centru.
Chiar dacă procurorii Parchetului Haţeg nu au reuşit să-i identifice pe atentatori (de fapt, nu au vrut…), memoria colectivă a Petroşaniului a reţinut numele unuia dintre atentatori. Însă, cu toate eforturile noastre documentaristice, nu l-am găsit scris în niciun document, aşa că nu-l putem publica „doar din auzite”… Dar cercetările noastre continuă.
 
S-a întâmplat în octombrie 1945 
 
Este foarte interesant că deşi atentatul la casa protopopului Duma a emoţionat şi revoltat opinia publică a Văii Jiului, atât „Avântul”, cât şi „Zori Noi”, publicaţii care apăreau în Valea Jiului, nu l-au semnalat deloc. Să fi fost presa fudulă de urechi şi să nu fi auzit explozia? Credem că mai degrabă a fost de vină cenzură.
Iată câteva titluri din presa locală a lunii octombrie 1945: „Pentru invalizii şi orfanii de război”, „Apelul Apărării Patriotice către ţară”, „Ştiri sindicale din toată lumea şi de la noi”, „Inaugurarea anului şcolar la Şcoala Tehnică Industrială a Soc. Petroşani”, „Comisiile de control, pentru aplicarea reformei agrare”, „Cursurile minimale de perfec-ţionare”, „Marele congres preoţesc”, „Sporurile de salarii au fost acordate funcţionarilor şi pensionarilor publici”, „Consiliul de colaborare”, „De vorbă cu prizonierii români întorşi din U.R.S.S.”, „De la Universitatea muncitorească”, „Rezoluţia Conferinţei Regionale Valea Jiului a Partidului Comunist din România”, „Manifestaţie de caldă prietenie făcută minerilor din Valea Jiului în Capitală”, „Muncitorii din Arad în ajutorul minerilor din Valea Jiului”, „Minerii la înălţimea misiunii lor”, „Bunătatea omului sovietic”, „Hienele armistiţiului”, „Guvernul a alocat 5 miliarde de lei pentru ajutorarea muncitorilor din Valea Jiului”, „Generalissimul Stalin a plecat în concediu”, „Speculanţi din Lupeni deferiţi justiţiei”, „Trei vagoane de porumb confiscate în comuna Bărbăteni, jud. Hunedoara”, „Sabotorul Pop Sandin să fie mai aspru pedepsit”…

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema
Clipe de groază şi de admiraţie
 
În acest ultim episod al unuia[..]
12.02.2015, 20:38   |    0 comentarii

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter