30.07.2015, 22:59:20 | 0 comentarii | 1462 vizualizari
GALERIE:
FOTO
Din buricul Londrei / Câte ceva despre fabrica de mezeluri „Maestro”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Fabrica de mezeluri şi preparate din carne din Londra reprezintă o investiţie făcută de omul de afaceri român, George Beţianu, cu care v-am făcut cunoştinţă săptămâna aceasta.
100% produse naturale
Fabrica de preparate din carne scoate săptămânal pe piaţa londoneză produsele ”Maestro”. Zilnic produce, de luni până vineri, câteva sute de kilograme de mezeluri şi alte specialităţi din carne, afumate (100% pe cale naturală). Toată carnea brută (de porc, de vită, de oaie, de mânzat) e achiziţionată de la ferme din Anglia, aceasta după ce au existat probleme de credibilitate legate de importurile de carne brută din România, urmare a scandalului „carnea de cal”.
Ursu a lăsat Tâmpa pentru Londra
Ghidul nostru prin fabrica de carne a fost braşoveanul Dan Ursu, cel care se ocupă de coordonarea activităţii în fabrică.
„Eu, cum s-ar zice, dau ora exactă. Sunt cel care urmăreşte parametrii de la aceste utilaje şi maşinării. În plus, mă ocup şi de afumarea cărnii, o operaţiune foarte importantă care dă gust şi savoare unor preparate foarte căutate de românii noştri, făcute ca la noi în Ardeal, dar cu carne din Anglia”, ne spune. Dan Ursu, care este şi bucătar de meserie, s-a ocupat de toate bunătăţile care au fost oferite românilor prezenţi la întâlnirea de sâmbătă.
Bunătăţi, bunătăţi…
Fiind o zi de sâmbătă, deci o zi liberă, n-am găsit lucrători în fabrică. În schimb, am găsit câteva săli cu diverse maşinării interesante, toate din inox sau metal inoxidant, unele imense, altele de mai mici dimensiuni, precum şi câteva spaţii de depozitare, frigorifice, pline cu tot felul de bunătăţi, care în ziua de luni urmau să plece spre magazinele de desfacere: crenvurşti de mai multe feluri, salamuri de mai multe sortimente şi dimensiuni, costiţe afumate, diverse sortimente de pastramă din carne de porc, vită sau oaie, cârnaţi de diferite soiuri şi dimensiuni şi altele, practic sute şi sute de kilograme de marfă stivuită frumos, la rece, pe căruciorele din inox sau agăţate pe nişte bare, tot din inox.
Procesul tehnologic al produselor „Maestro”
Dan Ursu ne-a prezenta, în câteva fraze, procesul tehnologic din fabrică: „Toate produsele sunt 100% naturale şi sunt tratate termic într-o celulă, unde se monitorizează cu un termometru de mare precizie. Toate produsele sunt sigure şi proaspete. Prima dată carnea se toacă prin această imensă maşină de tocat. Apoi, în funcţie de produs, carnea se amestecă în acel dispozitiv cu condimentele din reţetă, cantitatea acestora calculându-se exact în funcţie de cantitate şi variind de la produs la produs. După aceea, dacă vorbim de mezeluri, se umplu membranele naturale, speciale, cu carnea amestecată cu condimentele şi se depun într-o celulă, unde se monitorizează atent, un timp x, parametrii de temperatură şi umiditate, la finalul operaţiunii ajungându-se la produsul finit. Dacă vorbim şi de procesul de afumare, vedeţi, în această sală unde ne aflăm, celula de afumare. Pentru afumat se foloseşte rumeguş de răşină naturală specială, uscată, nimic nefiind artificial introdus. După ce am stabilit toţi parametrii şi timpul alocat afumării, în funcţie de sortiment, produsul finit se introduce în această celulă de afumare, care face mai multe operaţiuni propriu-zise: zvântare – afumare – fierbere - afumare (din nou). După această ultimă operaţiune, practic procesul tehnologic este finalizat, urmând ca produsele să fie depozitate în acele camere frigorifice, pe categorii, în funcţie de sortimente”.
Două concluzii: una tristă, alta fericită...
Cam aşa arată o fabrică de mezeluri, nici prea mare, nici prea mică, pe care, din păcate, n-am avut şansa să o vedem şi în Valea Jiului. E discutabil de ce în 25 de ani în Valea Jiului s-au închis abatoare, fabrică de lapte, iar la loc nu s-a mai pus nimic. Pe de altă parte, merită aplaudat acest român care a reuşit să deschidă o afacere în buricul Londrei.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|