16.06.2016, 15:19:28 | 0 comentarii | 1705 vizualizari
GALERIE:
![]()
La Aninoasa / O nouă perspectivă
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Asociaţia Euroclasstraining”, primarul Nicolae Dunca şi administraţia locală se pregătesc să pună bazele unui proiect cu finanţare europeană nemaiauzit prin Vale, prin care să se rezolve multe probleme ale comunităţii cartierului respectiv!
După Uricani, pentru ECT urmează Aninoasa!
Înainte de alegerile locale vă prezentam un material de la Uricani, unde administraţia publică locală şi primarul Dănuţ Buhăescu, împreună cu Asociaţia „Euroclasstraining” (ECT) doresc să implementeze un proiect integrat cu finanţare europeană, cu componente sociale, absolut benefic pentru greu încercatul orăşel din vestul Văii Jiului.
Cum acel proiect şi tot ce ţine de el pentru a fi implementat la Uricani se află într-o stare avansată şi practic din acest moment cam nimic nu i-ar mai putea sta în cale, finanţarea existând practic, şefii ECT, la recomandarea profesorului Romeo Mânzală de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi a europarlamentarului Gaita (cum s-a întâmplat şi la Uricani de altfel), şi la insistenţele aninoseanului Anghel, care a fost prezent şi la conferinţa de la Uricani, au făcut un nou pas spre Valea Jiului, încercând să ajute printr-un alt proiect şi cea mai greu încercată localitate din Valea Jiului, Aninoasa. „Am putut face acest lucru, la recomandarea celor doi colaboratori ai noştri care ştiau situaţia grea din Aninoasa, deoarece acest proiect, Incluziunea Socio-Profesională a Persoanelor Rome, Non-Rome şi a Persoanelor cu Dizabilităţi din Zonele Marginalizate, vine ca o mănuşă pentru această zonă defavorizată unde trăiesc sute de oameni, în nişte condiţii pe care cu greu le-aş putea descrie. Azi am fost cu domnul primar în acest cartier din Aninoasa şi vreau să implementez acest proiect în această localitate, fireşte, dacă consiliul local va fi de acord. Putem face multe prin acest proiect pentru acea comunitate greu încercată, dar şi pentru ridicarea standardului acestei urbe”, a menţionat, pentru ZVJ, preşedintele ECT, Eugen Irimia, înainte de startul acţiunii de prezentare a proiectului, din ziua de joi, 16 iunie.
Sală plină, aninoseni interesaţi de proiect...
Fapt ce s-a întâmplat în sala de şedinţe a clădirii PAPI, începând cu orele 11:00, la care au participat mai mulţi membri din administraţia publică locală, începând cu primarul nou ales, Nicolae Dunca, şi cu o parte importantă din noii consilieri locali, continuând cu funcţionari şi şefi de birouri şi servicii din primărie, dar şi câţiva reprezentanţi ai şcolilor din localitate. Pe lângă toţi aceştia, din partea ECT au fost prezenţi preşedintele Eugen Irimia şi juristul Ilie Ciocan.
Primarul Dunca ar fi extrem de fericit dacă consilierii locali l-ar susţine pentru acest proiect
„Încercăm azi să punem bazele unui parteneriat în viitorul apropiat cu Asociaţia Euroclasstraining în vederea implementării unor proiecte cu ajutorul fondurilor europene în mai multe zone din oraş şi pentru mai multe problematici cu care administraţia şi cetăţenii se confruntă. Astăzi e o primă prezentare de proiect. Prima zonă la care ne-am gândit este o zonă compactă şi cu numeroase probleme sociale, vorbesc de zona de la primărie în amonte, pe vale în sus cum i se spune, cu mulţi copii de romi şi nu numai, care reprezintă risc de abandon şcolar, unde trăiesc peste 600 de persoane care vor putea beneficia de acest proiect. În cadrul proiectului putem reabilita şi cele aproximativ 40 de clădiri, iar copiii care frecventează şcoala vor putea beneficia şi de masă la o cantină şi de burse. Am fost cu domnul Irimia şi cu juristul asociaţiei, domnul Ciocan, să vadă cum se prezintă situaţia şi după ce au văzut domnul Irimia a zis că şi dacă ar vrea să implementeze în altă parte acest proiect ar renunţa şi ar face aici, deoarece situaţia acestor oameni e într-adevăr foarte grea şi trebuie ajutaţi. Proiectul mai conţine şi o componentă prin care circa 25 de cetăţeni ar putea beneficia de o sumă importantă pentru deschiderea unei afaceri, care va trebui să se deruleze minim trei ani. Prin acest lucru mulţi dintre cei din familiile dumnealor îşi vor putea găsi de lucru în Aninoasa, iar, în timp, aceste afaceri se vor putea dezvolta. Cred că acest proiect este binevenit şi după prima şedinţă de consiliul local, deci la următoarea, vom veni cu un proiect de hotărâre pentru a cere acordul de principiu consilierilor locali, ca după aceea să semnăm contractul, să se întocmească proiectul şi să fie trimis apoi spre aprobare la finanţare. Un al doilea proiect cu finanţare europeană pe care dorim să-l obţinem cu ajutorul acestei asociaţii vizează reabilitarea celor două şcoli gimnaziale, din Iscroni şi Aninoasa. Vrem să le aducem la standarde europene, astfel încât elevii şi dascălii să beneficieze, aşa cum e normal, de cele mai bune condiţii de studiu. Printre dorinţele noastre, şi să vedem dacă domnul Irimia ne poate ajuta, ar fi şi înfiinţarea unei microfabrici sociale şi pentru tineret, astfel încât tinerii noştri să poată veni înapoi de unde au plecat – şi nu puţini. Locurile de muncă pentru tineri se află în vederile noastre şi la acest capitol suntem dispuşi să atragem investitori, să le creăm toate condiţiile, cât ne permite legea, astfel încât şi Aninoasa să redevină un oraş viu, un oraş normal, aşa cum era odată”, ne-a declarat primarul Nicolae Dunca.
25.000 de euro pentru înfiinţare de afacere, nu pentru cumpărături!
După discursul primarului, care a mulţumit celor de la ECT că au ajuns la Aninoasa şi doresc să colaboreze cu administraţia locală în acest proiect şi în altele, pentru îmbunătăţirea standardului de viaţă a aninosenilor, a urmat preşedintele Irimia, care a început cu prezentarea asociaţiei, proiectului pentru care a ajuns la Aninoasa, din care am reţinut: „(...) Cererile de finanţare vor avea abordare integrată, pe tipuri de activităţi în domeniul educaţiei, activităţi şi subactivităţi în domeniul ocupaţiei forţei de muncă – unde vom face cursurile de calificare dar vom deschide şi firme. Se va da şi o subvenţie de 25.000 euro persoanelor din grupul ţintă să-şi înfiinţeze o întreprindere, ei vor primi aceşti bani gratis dar vor trebui să înfiinţeze acea întreprindere, care va trebui să funcţioneze obligatoriu minim 3 ani. Activităţi pe domeniul dezvoltării, furnizări de servicii medicale, medico-sociale, activităţi în domeniul îmbunătăţirii domeniului de locuit – se vor reabilita locuinţele de-acolo, activităţi în domeniul de acordare de asistenţă juridică şi pentru reglementări de acte - noi am întâlnit multe zone unde predomină populaţia romă, care au copii de 14-15 ani, care n-au certificat de naştere, buletin ş.a.”.
În legătură cu cei 25.000 euro, profesorul Irimia ne-a spus: „A nu se crede că cei care vor primi cei 25.000 euro îşi vor cumpăra maşină sau mai ştiu eu ce. Sunt destui care de-abia aşteaptă să facă asta... că 25.000 de euro sunt bani, mai ales aici în zonă. Dar de ce nu s-ar gândi să înfiinţeze ceva cu aceşti bani? Aici în zonă nu aveţi o brutărie. Cu 25.000 euro eu vă spun că se deschide lejer o brutărie pentru o zonă din acest oraş... Ei nu-şi vor putea face de cap, primăria, noi şi şcoala vom supraveghea atent. Noi vom căuta să dăm banii toţi odată, dar nu oricum, ci pe un plan de afaceri clar şi pe un precontract dinainte stabilit, pentru utilaje, pentru alte lucruri clare, după care banii vor fi redirecţionaţi către aceste chestiuni. Totul va fi controlat, staţi liniştiţi... Bugetul acestui proiect este de 6 milioane de euro, pentru întreaga ţară sunt prevăzuţi, pentru axa 4.2. vreo 200 de milioane de euro. Cam 20-25 de cetăţeni ar putea să-şi deschidă la Aninoasa nişte microîntreprinderi! Or, patru oameni minim angajaţi, înseamnă 100 de locuri de muncă. E ceva, cred, pentru Aninoasa. Angajatul va fi plătit tot din acei bani şi se porneşte de la salariul minim pe economie. Că vorbim de oameni cu 8 clase, care vor fi formaţi profesional, dar la atâtea clase nu putem porni de la salarii de 50 de milioane lei. Evident, se porneşte de la salariul minim pe economie, iar în timp, afacerea poate progresa, pot creşte şi salariile. Ei se pot apoi şi asocia. Dau un exemplu: sunt mai mulţi care primesc cei 25 de mii de euro şi se axează toţi pe o brutărie! Cum? Simplu... Unul face moara, altul brutăria, altul magazinul şi patiseria. Vedeţi, poate fi un circuit din ăsta, un mic consorţiu. După trei ani pot să facă ce vor cu afacerea, până atunci vor fi monitorizaţi, supravegheaţi”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|