17.08.2016,  16:08:02 | 1 comentariu | 653 vizualizari GALERIE:     FOTO    
ZVJ, 2000!
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Dacă cineva ar încerca să numere până la 2000, probabil că la câteva sute s-ar plictisi. Ei bine, să contribui la apariţia a 2000 de ediţii, cale de 8 ani, fie că eşti redactor, fie că eşti tehnore­dactor ori corector, înseamnă într-adevăr că ai lăsat ceva în urmă şi că ai contribuit la dezvoltarea şi continuitatea unui brand jurnalistic regional, Ziarul Văii Jiului. Vineri, 12 august, dumneavoastră, cititorii noştri deştepţi şi care nu ne-aţi dezamăgit niciodată, aţi constatat citind prima pagină că ZVJ a ajuns la ediţia 2000. Poate nu e foarte mult, poate că nici ediţia 10.000 nu va fi foarte mult, dar ce este cel mai important este faptul că timp de 2000 de numere noi, cei care facem parte din acest colectiv redacţional, împreună cu directorul Cătălin Docea şi cu redactorul-şef Marian Boboc am fost alături de dumneavoastră, încercând să vă prezentăm ceea ce se întâmplă mai important în viaţa cotidiană a Văii Jiului şi a judeţului nostru, cu lucrurile bune sau mai puţin plăcute şi cu tot ceea ce înseamnă buna dumneavoastră informare. Că ne-a reuşit uneori mai bine sau alteori mai puţin bine, ceea ce e important este faptul că dumneavoastră aţi continuat să ne citiţi, să ne sunaţi sau să ne căutaţi pentru o problemă sau alta, cerându-ne, atât cât putem, să vă ajutăm, an de an crescând numărul de cititori. Ceea ce înseamnă că per ansamblu aţi fost mulţumiţi de ZVJ şi de cei care trudesc în redacţia acestui cotidian regional, fapt pentru care vă mulţumim încă o dată şi să sperăm că acest drum parcurs împreună va continua mult şi bine de-acum înainte. 
 
Lansare de carte la ceas aniversar
La ceas aniversar, colectivul Ziarului Văii Jiului s-a întâlnit vineri dimineaţa în frumoasa locaţie „La Belle Epoque” din Colonia Petroşani, deloc aleasă întâmplător chiar de Marian Boboc, care, cu această ocazie şi-a lansat o nouă carte-document la care a trudit câţiva ani, o carte care cuprinde în paginile sale tocmai o mică părti­cică din istoria Văii Jiului. Intitulată „Alfabetul publicităţii în Valea Jiului – Studii de caz. Negustori şi meseriaşi. Viaţa din spatele reclamelor”, cartea surprinde toate reclamele din ziarele vremii, peste 700 de reclame în limba română care au apărut între anii 1921-1947 în publi­caţiile de-atunci, pe lângă poveştile din spatele acestor reclame cu legătură directă a activi­tăţilor sociale şi culturale ce se desfăşurau în acele vremuri cititorul găsind şi tot felul de alte informaţii prin care poate deduce uşor cam care era viaţa în general a Văii Jiului şi preocupările comunităţii locale de la noi. Negustori şi meseriaşi, comercianţi de tot felul şi bresle de care cu siguranţă aţi uitat, meserii importante pe-atunci, azi apuse, pe toate le veţi găsi într-o carte-album de aproape 500 de pagini.
 
Prieteni destoinici ai ZVJ
Fiind vorba de un eveniment atât de important în viaţa unui cotidian, dar şi de o lansare de carte, era normal să nu lipsească din sala frumos aranjată nici asistenţa. Alături de aproape tot colectivul redacţional – unii au lipsit cu treabă nu de altceva – au venit alături, vorba lui Marian Boboc, „nu foarte mulţi prie­teni, dar de o bună calitate”, printre care i-am aminti pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, scriitorul şi consilierul local Valeriu Butulescu, de mai mulţi ani „deveanul” Lucian Morogan, preşe­dintele Asociaţiei „Rosa Multiflora” şi directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului SA, Costel Avram, omul de afaceri Sorin Apostu, liderul de sindicat Adrian Jurca, scriitorii şi colaboratorii noştri Dan Ioan Bălan şi Gilbert Danco, artistul plastic şi profesorul Robert Humel, plus alte câteva doamne pasionate de arta scrisului sau literatură şi alţii (să ne scuze dacă aici nu-i menţionăm pe toţi din lipsă de spaţiu, dar tot prietenii noştri rămân cu toţii). Alături de toţi aceştia au stat, cu emoţiile momentului, fireşti, soţia, fiica, mama şi fratele redactorului-şef Marian Boboc, veniţi de asemenea să-l susţină la acest eveniment remarcabil din viaţa ZVJ, care a cuprins, cum spuneam, şi lansarea ultimului titlu de carte din vasta sa activitate scriitori­cească (dacă vorbim doar de 27 volume-document scrise e deja foarte mult, plus volumele de poezii şi altele, demne de un adevărat membru al Uniunii Scriitorilor!).
 
Marian Boboc scoate din nou vechiul la lumină printr-o carte-document de excepţie!
Marian Boboc a încercat, după cum a şi recunoscut, să vorbească foarte puţin în deschiderea evenimentului, mărginindu-se să dea câteva informaţii interesante asistenţei, toate pigmentate cu câteva trăiri şi chestiuni amuzante bine ilustrate, ce au avut rolul să nu plictisească, cum uneori se întâmplă când oratorul o ia pe câmp deschis. N-a fost cazul, iar pentru dumneavoastră, cititorii, am reţinut o parte din gândurile exprimate, legate de noul titlu apărut la Editura „Confluenţe”. 
Demn de menţionat şi faptul că Marian Boboc n-a uitat să mulţumească încă o dată celor care l-au sprijinit în acest demers scriitoricesc de înaltă ţinută.
„În primul rând vă mulţumesc că aţi venit aici într-o zi şi la o oră poate improprie, dar pentru o sărbătoare cred că nicio oră nu este improprie. Astăzi Ziarul Văii Jiului împlineşte 2000 de ediţii, 2000 de ziare pe care le-am scos cu multă muncă şi cu multă trudă, mai reuşite, mai inspirate sau mai puţin inspirate, dar cel mai important lucru este că am fost pe tarabă şi în mediul online în fiecare zi. Credem că am reuşit, prin politica noastră culturală, de a arăta nu doar lucrurile rele ale Văii Jiului ci şi lucrurile bune, oamenii de valoare, istoria regiunii noastre, scriitorii, pictorii, artiştii plastici în general şi oamenii de cultură, toţi găsindu-şi în paginile ziarului nostru un adăpost cald. 
Din fericire, eu vorbesc mai slab decât scriu, la domnul Butulescu aici de faţă este invers şi el va încheia această manifestare.
Am vrut să sărbătorim cu totul şi cu totul altfel decât se obişnuieşte... N-am vrut să fie o chestiune festivă, am vrut să fim doar noi, cei din redacţie şi prietenii noştri – o parte dintre ei, cine şi-a dorit să vină alături de noi. După cum se vede nu avem prea mulţi prieteni, ceea ce poate să fie şi bine, poate să fie şi rău, vom vedea... dacă ne vom întâlni la numărul 3000 al ZVJ, înseamnă că nu trebuie să avem mulţi prieteni, ci prieteni puţini şi eficienţi. Unul dintre prietenii noştri este domnul Costel Avram, preşedintele Asociaţiei Rosa Multiflora, care ne-a fost alături nu numai astăzi ci la toate manifestările pe care ziarul nostru le-a pus în operă din 2008, de când apare. Am spus că azi să fie un moment deosebit, iar pentru asta ne-am gândit că e momentul să lansăm o carte, care să aibă legătura şi cu presa. Şi atunci, am avut ideea, la începutul anului, a scrierii acestei cărţi despre istoria publicităţii în Valea Jiului. Domnului primar i-am arătat printurile, am discutat, în cele din urmă a convenit să ne ajute în acest demers, pe care l-am şi pus în practică. Mulţumesc încă o dată domnului primar, consiliului local, domnului Emil Părău care nu este aici, domnului Sorin Apostu care este aici, care m-au ajutat cu discreţie şi eficienţă în aproape toate proiectele mele! (...) Vreau să vă spun şi de ce am ales acest loc pentru eveniment. Am făcut asta pentru că acest loc este singurul care apare în această carte, la Cazinoul Muncitoresc. Comerţul Petroşaniului era atunci pe centrul vechi – care azi nu mai există, fiind acolo acum Cartierul Petroşani-Nord, practic nu s-a mai păstrat nimic, din păcate, decât imagini vechi şi aceste reclame. Şi acest aspect este interesant, Petroşaniul vechi poate fi azi reconstituit şi din aceste reclame, ne dăm seama prin ele cine l-a locuit, care era viaţa pe-atunci şi ce meserii şi activităţi existau. Mai vreau să vă spun în încheiere că această carte va continua, deja am în lucru, împreună cu Lucian Morogan, un volum care va conţine alfabetul publicităţii din Deva şi împrejurimi. În momentul când va fi gata acest volum, vom uni două cărţi şi vom face o cons­trucţie editorială masivă, neîntâlnită în toată România. Cu toată modestia mea – deşi se spune că modeştii sunt oameni mai puţin dotaţi - vreau să spun că această carte este singulară în România, pentru că în ea am adunat absolut toate reclamele care au apărut, ştirile, poveştile despre publicitate, peste 700 de reclame scrise în română (să nu uităm că prima reclamă comercială a apărut în Petroşani în anul 1887, nu ştiu câte oraşe se pot mândri cu asta!). Închei fără să uit de sprijinul prietenului meu Adrian Catană care m-a ajutat să pătrund în spatele limbii maghiare şi am adus pe piaţă primele reclame”, a menţionat printre altele Marian Boboc.
 
„Când prietenii vorbesc, lumea tace...”
În cuvântul său, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a elogiat efortul colegului nostru Marian Boboc de a pune în valoare şi de a aduce la lumină istoria Văii Jiului. „O istorie care e şi greu de pus în valoare într-un fel, pentru că a fost atâta dezinformare de-a lungul timpului încât nu mai ştim exact ce-i adevărat şi ce nu-i adevărat. Însă efortul lui Marian Boboc, şi intelectual şi chiar şi fizic – să stai atâtea ore aplecat printre publicaţii vechi, arhive şi prin biblioteci nu e la îndemâna oricui –, este demn de apreciat. Cu atât mai mult cu cât efortul lui este poate singular el trebuie ajutat, astfel încât acest efort să nu fie degeaba, iar informaţiile vechi să fie aduse la cunoştinţa cât mai multor oameni, care să cunoască mai bine istoria şi trecutul zonei în care locuiesc. Eu vă felicit pentru perseverenţă şi pentru talent şi, sigur, atâta timp cât consiliul local este dornic să susţină astfel de demersuri, voi susţine de fiecare dată cu mare drag pe cel care vrea să facă ceva bun pentru zona noastră şi pentru oraşul nostru”, a specificat în cuvântul său primarul Petroşaniului. Petroşeneanul Lucian Morogan, coleg de liceu cu Marian Boboc, cu „amintiri comune” după 30 de ani de când s-au cunoscut, lucrează chiar în domeniul publicităţii. Deci a fost cel mai nimerit să aibă un cuvânt chiar în prefaţa cărţii, dar şi să spună câteva vorbe bine ţintite spre urechile asistenţei. „Legat de volumul lansat azi, aş vrea să vă povestesc o întâmplare... În urmă cu 30-35 de ani, elev de liceu fiind, traversam împreună cu Marian şi cu încă doi colegi centrul, de la liceu până spre casele noastre. Aproape de fiecare dată când ne întorceam de la liceu, Marian intra într-o librărie... le cunoştea pe doamnele de-acolo şi pleca cu câte 2-3 volume, cum se spunea atunci pe sub mână. Le băga în geantă şi pleca cu ele acasă. Ce am vrut să vă spun este că de-atunci, de acum peste 30 de ani, Marian avea preocuparea cărţilor, volumelor de tot felul... însă dacă atunci le citea, acum el este autorul celui de-al 27 volum-document pentru istoria şi cultura Văii Jiului (...). În anii `91-`92 am reuşit să scoatem împreună un prim volum de versuri a lui Marian Boboc, care se numeşte De-a Iubirea – Prima putere în pat, prima carte sponsorizată în Valea Jiului. Marian m-a trecut acolo manager de carte... m-am uitat ulterior în nomenclator, nu exista funcţia asta! Dar nu conta, a fost frumos, a fost De-a iubirea primul volum... Îmi este dragă comunicarea, publicitatea fiind domeniul meu când am aflat ce intenţii are Marian, să scrie această carte, m-am bucurat foarte mult. În fiecare reclamă publicată aici veţi găsi o poveste. Imaginaţia poate să vă ducă citind cartea unde doriţi, în orice colţ al Petroşaniului trecut, în orice atelier sau prăvălie de-atunci, într-o făbricuţă de pantofi sau mai ştiu eu ce, în febra anilor de acum peste 100 de ani sau aproape. O carte album care merită citită şi o să vedeţi că deşi e o carte mare şi groasă, n-o veţi lăsa din mână până ce nu o veţi fi parcurs. Vă mulţumesc şi felicitări lui Marian şi celor de la Ziarul Văii Jiului pentru cele 2000 de ediţii publicate!”.
Ultimul, dar nu cel de pe urmă, a luat cuvântul scriitorul Valeriu Butulescu. Din cuvântul dumnealui am reţinut un paragraf absolut savuros, aşa cum ne-a obişnuit scriitorul, inginerul şi politicianul Butulescu de atâtea ori: „ (...) Îmi aduc aminte de Cenaclul Panait Istrati. Este aici colegul Ioan Dan Bălan care la vremea aceea, în anii `80 activa... Marian a venit atunci în cenaclu şi ţin minte că era invers ca acum: el avea un păr lung, negru, eu aveam un păr scurt. Ştiu că n-am spus niciodată, dar acum vreau să-l apostrofez prieteneşte: am spus atunci că e Bobocul de aur al poeziei Văii Jiului. Nu ştiu dacă mai ţii minte treaba asta, Marian... dacă nu, ţi-am reamintit acum şi să-ţi notezi în jurnal. Eram preşedintele partidului când a venit un tânăr de la Livezeni. Mi s-a spus că e un băiat tânăr, modest, ambiţios, talentat... şi timpul a confirmat acest lucru. I-am dat girul şi mă bucur că este unul dintre oamenii de bază care contribuie acum la propăşirea istoriei şi culturii acestui oraş şi acestei zone”.
 
Concluzia redactorului-şef 
După acest moment oratoric, a urmat ce trebuia să se întâmple: Marian Boboc a dăruit câte o carte fiecărui om prezent, fireşte făcând „scurt” la mână de atâta semnat la dedicaţii.
Încheiem cu concluzia trasă de redactorul-şef, legată de cele 2000 de numere de ziar: „Nu sunt importante cele 2000 de numere, sunt importante cele care vor veni. Cele 2000 de numere sunt importante în sensul că noi, ZVJ, suntem pe actuala piaţă cel mai longeviv ziar, ceilalţi fiind la minim 800 de ediţii în spatele nostru. Dar le urăm şi lor să ajungă să bea din cupa fericirii a numărului 2000, cum bem noi azi. Să fie clar, nu-i vedem ca nişte concurenţi, îi vedem ca pe nişte colegi cu care, împreună, construim ceva pentru Valea Jiului. Poate 2000 de numere par puţin în aparenţă, însă numai cine lucrează la un ziar îşi dă seama ce înseamnă acest lucru. La Mulţi Ani, ZVJ!”.
 
Corneliu BRAN

Booking.com

Comentarii articol (1 )

#1 pro zvj18.08.2016,  05:30:26
Felicitări ! La mai mare, pe viitor.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter