29.08.2016,  19:13:59 | 26 comentarii | 1524 vizualizari
Cazul „Constantin Rusu”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Constantin Rusu, un pensionar din Petroşani care prezintă un handicap grav şi care locuieşte în chirie într-un bloc turn cu zece etaje pe strada 1 Decembrie 1918, tinde să devină un alt caz nerezolvat de autorităţile locale, în materie de locuinţe sociale şi pentru persoanele cu handicap grav. 
 
Răspuns negativ
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a declarat cu înţelegere: „Nu că n-am vrea să-l ajutăm, dar nu putem, din moment ce alte câteva sute de cazuri, tot persoane cu handicap grav, ori familii cu venituri mici şi cu mulţi copii”,
Problema lui Rusu - obţinerea unui apartament din fondul locativ de stat, unde să locuiască împreună cu însoţitorul, conform Legii 448 din 2006 (republicată), în condiţiile în care proprietarul unde locuieşte a scos apartamentul la vânzare şi poate fi evacuat oricând din momentul ce acesta va fi vândut - nu va putea fi soluţionată decât în momentul în care se vor mai construi locuinţe sociale, un proiect pe care administraţia locală îl are în vedere pentru următorii ani.
De altfel, şi din ultima adresă primită de pensionar de la primărie, înregistrată cu nr. 16227 în 25 august 2016, răspunsul a fost cam acelaşi, după ce Comisia de Repartizare a Locuinţelor din Fondul Locativ a dezbătut cazul pe data de 24 august: (...) Nu sunteţi pe lista de priorităţi privind repartizarea de locuinţe sociale din fondul locativ al municipiului Petroşani (...). În momentul de faţă NU există locuinţe libere din Fondul Locativ de Stat şi NU există fonduri alocate de la bugetul local pentru construirea de locuinţe sociale pentru persoane cu handicap (...). Pe lista de priorităţi există 493 de poziţii, din care 472 de poziţii au rămas momentan nesoluţionate”. Unul din semnatarii acestei adrese este chiar directorul executiv al Primăriei Petroşani Daniel Vişan.
 
Rusu cere în instanţă respectarea Legii 448 
După ce a făcut informări la prefectură şi evident la primărie, Constantin Rusu susţine că s-a gândit să acţioneze în judecată Primăria municipiului Petroşani pentru nerespectarea cerinţelor Legii 448 din 2006 (republicată): „Legea susţine clar, la articolele 20-22, aliniatele 1 şi 2 că dreptul la locuinţă pentru persoanele cu handicap grav trebuie pus în vigoare, mai mult, cum e cazul meu trebuie să am dreptul şi la o cameră pentru însoţitor. La articolul 7 din aceeaşi lege se specifică tot la fel de clar că promovarea şi respectarea persoanelor cu handicap grav revin autorităţilor administraţiei publice locale, deci nimănui altcuiva. Ţinând cont de faptul că adresele şi cererile mele datează de foarte multă vreme (chiar ani), dar şi de ultima adresă primită, i-am dat în judecată, acţiunea în constatare definind încălcarea drepturilor mele la viaţă privată, locuinţă şi demnitate. Degeaba îmi dau asemenea răspunsuri care nu mă încălzesc cu nimic, mă gândesc cu groază, vine iarna, unde voi sta dacă voi fi scos afară? Pentru că apartamentul închiriat de mine este scos la vânzare şi oricând poate fi vândut, din acest punct de vedere proprietarul neavând nicio vină. Destul de rău că au o aşa listă lungă de priorităţi neonorată, dar, întreb şi eu, de ce au ajuns într-o asemenea situaţie?”. Domnul Rusu are şi nu are dreptate. Are, pentru că situaţia sa poate deveni disperată (deocamdată nu e). Nu are, pentru că criza de locuinţe (cu chirie de la stat) este o stare de fapt în mai toate localităţile României, nu doar în Petroşani 
 
Soluţia pe termen lung
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a spus că în următorii ani locuinţele sociale şi ANL vor fi construite prin proiecte bine definite: „Domnul Rusu poate să urmeze şi calea instanţelor, are acest drept, dar pe mine mă interesează să rezolv problema aceasta prin construirea unui nou bloc de locuinţe sociale pe strada Tudor Vladimirescu, acolo unde am construit 120 de astfel de locuinţe şi o vom mai face. De asemenea, pentru tineri avem în vedere două-trei blocuri ANL în următoarea perioadă. Ştiu, situaţia grea a multor astfel de cetăţeni, domnul Rusu are din fericire o pensie destul de mare, dar există multe astfel de cazuri unde cetăţeanul trăieşte la limita existenţei, poate cu trei-patru copii şi aşa mai departe. Pentru toţi aceşti oameni ne gândim ca pe viitor să încercăm tot posibilul să-i ajutăm prin aceste noi clădiri de care vorbesc. Altă soluţie nu prea mai există...”.
Să sperăm că în cele din urmă se va găsi totuşi o soluţie, iar dl. Rusu, care are o pensie îndestulătoare, nu va ajunge pe drumuri.
 
Corneliu BRAN

Comentarii articol (26 )

#1 rusu constantin30.08.2016,  08:41:01
Primarul ridzi minte prin omisiune. Pensia subsemnatului nu acopera costurile unei chirii+utilitatile. Persoanele cu handicap nu constituie cazuri sociale. Primarul ridzi flutura de ani de zile o tidula cu sute de nume dar fara ca sa aloce de la bugetul local banii necesari pentru construirea de loc. soc. Ca in povestea cu drobul de sare.El trebuie sa citeasca cu atentie legea 448/2006 republicata sa se informeze la juristii primariei si sa se convinga ca pers.cu handicap nu sunt cazuri sociale.
#2 rusu constantin30.08.2016,  08:49:08
Legea nu conditioneaza in nici un mod inchirierea locuintei sociale unei pers. cu handicap. Din contra. Obliga primaria sa acorde prioritate in astfel de solicitari. Nealocand bani din bugetul local pentru acest capitol el dovedeste cu prisosinta ca problematica privind protectia impotriva discriminarii si abuzului pers. cu handicap nu- l intereseaza. Ignoranta nestiinta si incompetenta nu sunt scuzabile. Raspunderea civila delictuala este prevazuta in codul civil.
#3 rusu constantin30.08.2016,  08:58:51
Faptul ca primarul ridzi s-a trezit ca problema este grava este un fapt imbucurator dar nu suficient. Incalcarea drepturilor pers.cu handicap cat si a interesului acestora este sanctionata de legiuitor. Amestecand ca intr- un ghiveci cazurile sociale cu cazurile pers.cu handicap primarul crede ca se motiveaza. CINE SE SCUZA SE ACUZA. Sa calci in picioare principiile ( art3) si obligatiile ce le ai de fapt si de drept denota inconstienta crasa. Necunoasterea legii nu este un motiv.
#4 rusu constantin30.08.2016,  09:08:35
Membrii celebrei comitii de repartizare a locuintelor trebuie trimisi la plimbare. Habar nu au care este diferenta dintre un caz social si drepturile pers.cu handicap. Cate locuinte zac in paragina fara ca sa fie reparate si alocate spre inchiriere ???? Membrii comisiei au intrebat primarul de ce nu aloca fonduri la acest capitol ???? Cate dintre numele de pe fituica care( cacofonie voita) o tot flutura ridzi prin fata ziaristilor mai sunt de actualitate..???? Pe primar il doare in fundulea de cazurile si necazurile pers. cu handicap.
#5 rusu constantin30.08.2016,  09:16:47
Faptul ca ridzi continua sa trateze problema cu nonsalanta...trimitandu- ne in viitor dovedeste cinism si lipsa de raspundere. Aparatul primarului functioneaza cu sincope...dese grave si cu consecinte deosebite. Nu ne jucam cu drepturile pers.cu handicap cu drepturile fundamentale ale omului cu prevederile Constitutiei cu Conventiile la care Romania a oferit garantia promovarii respectarii si protectiei acestor drepturi. Primarul ridzi nu este mai presus de lege si sa nu uite ca este alesul comunitatii.
#6 rusu constantin30.08.2016,  09:27:48
Pe aceasta cale invit persoanele cu dizabilitati indiferent de gradul de handicap sa se adreseze primariei Petrosani cu cerere scrisa in temeiul art.59, alin.(1) lit. d) din legea 448/2006 republicata pentru obtinerea unei locuinte sociale la un etaj inferior indiferent de cuantumul veniturilor banesti. Cu deosebit respect va invit sa comentati in limita bunului simt obiectiv si temeinic. Problematica drepturilor persoanelor cu handicap este una serioasa si se impune cu stringenta decenta.
#7 rusu constantin30.08.2016,  09:36:40
Articolul contine cateva inadvertente. Nu locuiesc cu chirie ci prin actul de caritate al unui fost ortac sunt tolerat in apartament doar pana la aflarea unui cumparator. Ridzi trebuie sa priceapa ca nu sunt subiect al caritatii ci al dreptului meu consfintit de legile Romaniei. Cuantumul pensiei nu este cel pe care il sugereaza unii. Problema de fond este : cine isi permite ca persoanele cu dizabilitati sa fie de batjocura autoritatii administrative locale si cine prinde taurul de coarne ? Sunt dezamagit.
#8 rusu constantin30.08.2016,  09:46:52
Procedura actuala de inscriere pe asa zisele liste de prioritati concura in mod determinant la amanarea ...la pastele cailor a solutionarii cererilor de inchiriere... Te inscrii in 2015 astepti pana in octombrie 2017 pentru ca sa afli...nu avem locuinte. Amesteci cazurile sociale cu cele ale pers.cu dizabilitati mai adaugi si tinerii cu varsta pana la 35 ani apoi cu lista umflata strigi ca ....nu ai alocat fonduri. Despre ce anume vorbim ?
#9 Gelu30.08.2016,  09:57:59
Pensia „îndestulătoare” a domnului Rusu este meritul dumnealui pentru munca prestată în minerit si nicidecum nu este o scuză a Primăriei Petroșani, prin primarul Ridzi, de a nu rezolva acest caz destul de grav. Este ridicolă o asemenea scuză pentru un primar de talia domnului Ridzi.
#10 rusu constantin30.08.2016,  10:11:25
Problema de fond este ca primarul ridzi incalca drepturile persoanelor cu handicap. Faptul ca de ani de zile primarul vantura o lista cu sute de nume de pers.care solicita locuinte sociale este dovada indubitabila ca problema lipsei loc. a fost si este tratata cu....sictir. Nealocarea de la bugetul local a unor sume de bani pentru acest capitol este evidenta si imputabila primarului ridzi. Rea-intentie sau ignoranta? In alta ordine de idei constat cu amaraciune ca primarul ridzi isi permite sa minta prin omisiune.Pensia mea actuala nu-mi permite sa achit costurile unei chirii+ utilitati.RUSINEEE! LEGEA 448/2006 republicata nu conditioneaza inchirierea unei loc.de catre o pers.cu handicap in raport de cuantumul pensiei.Cites
#11 rusu constantin30.08.2016,  10:30:24
Cineva imi comunica telefonic: - au acordat locuinte sociale unor persoane care nu- si pot plati chiriile de ani buni. Locuintele au fost distruse unele parasite iar din cele mai multe au fost furate usile geamurile tevile cablurile de curent electric... Sunt peste o suta de astfel de cazuri pe care ridzi se face a nu le vedea. Rromii se constituie intr- o grupare demna de tinut seama la caz de....alegeri... Asta in timp ce unora li se refuza dreptul legal la locuinta pe motiv de....pensie mare.
#12 rusu constantin30.08.2016,  10:56:57
Aflam din "stiri pe surse" ca primarul ridzi este urmarit penal de dna intr- un dosar pentru abuz in serviciu si deturnare de fonduri in urma sesizarii unei consiliere... In dosar apare numele lui Gardean Udrea..ar fi vorba de Parang telescaun proiecte supraevaluate ....mismasuri de primar... El nu stie...nu a auzit...dar cauza exista fiind declinata Parchetului de pe langa tribunalul Hunedoara. S-ar parea ca se pune problema unui abonament pe relatia Petrosani- Deva si retur...vom trai si vom vedea.
#13 rusu constantin30.08.2016,  11:08:25
Dintr-o sursa ce doreste sa-si pastreze anonimatul ( din primarie) aflu ca ridzi impreuna cu Neagoe si Visan pun la cale un mic matrapazlac. Suntem cu ochii pe voi. Nu ar fi primul si nici ultimul caz de masluire a unor asa zise concursuri pentru ocuparea unui post. Sursa este credibila intrucat mi s-a confirmat in alte cazuri ca au primit locuinte sociale persoane care au intervenit prin intermediul unor...." personalitati locale". Te asigur primare de toata atentia mea.ATENTIE LA NEATENTIE !
#14 rusu constantin30.08.2016,  11:23:35
Criza de locuinte din Petrosani se datoreaza in mod clar nechibzuintei gospodaririi banilor obstei pe fondul unor interese particulare sau de grup. Pot face dovada ca edilul acorda importanta zero persoanelor cu dizabilitati ignora drepturile si interesele acestora prin fel de fel de tertipuri ordinare practicate cu tupeu....ca sa nu zic...cu nesimtire. Cat despre profesionalismul unor functionari din aparatul primarului pot afirma: infatuare-necunoasterea legilor-ton rastit- deranjati de intrebarile petentului...
#15 rusu constantin30.08.2016,  11:31:09
La primaria lui ridzi functionarii sunt inlocuiti la plecarea in c.o. de alti functionari care te anunta sec: seful este in concediu. Cand revine am sa-l anunt.Aaaa! Dv. sunteti cel ce cereti casa? Ei, dar o aveti mare.... Ce am mare doamna? Pensia domnule, pensia e mare domnule. Nu incapeti pe lista... Cat despre raspunsurile scrise...ma apuca voma. Intrebi de mere si ei iti povestesc despre pere.BRAVOS DOAMNELOR SI DOMNILOR !
#16 rusu constantin30.08.2016,  11:41:05
Referitor la titlul articolului. Nu se pune problema unui caz....rusu constantin. Sa ne invatam sa respectam drepturile fundamentale ale omului si sa nu ne ascundem dupa cires. Ce se intampla la nivelul primariei Petrosani nu este scuzabil prin faptul ca la nivelul tarii exista o criza de locuinte. Paradoxal. Asta in timp ce populatia scade numeric de la an la an. Il rog pe primarul ridzi sa faca publica statistica cu privire la nr.de locuinte aflate in fondul de stat, nr. de pers. cu handicap grav, vechimea cererilor, si sumele alocate la acest capitol din bugetul primariei decand s- a asezat pe scaun si pana azi. PARIU CA NU RASPUNDE PUBLIC ?
#17 marin30.08.2016,  14:07:49
Domnule Rusu, nu am înțeles, de ce problema este, sau nu, rezolvabilă în funcție de mărimea pensiei?
#18 rusu constantin30.08.2016,  16:35:47
Pentru " marin" : cuantumul pensiei este o gaselnita a unor functionarasi care vad imens si simt monstruos. Legiuitorul a prevazut cu totul alte criterii...grad de handicap...dizabilitati grave...prezenta insotitorului...gravitatea bolilor de care mai sufera... Ei au obligatia sa constate la fata locului prezenta tuturor elementelor care pot lamuri necesitatea urgenta a luarii masurilor de protectie a drepturilor si interesului pers.cu handicap.
#19 marin30.08.2016,  19:41:07
pentru rusu constantin, interesant este faptul că problema se referea la cu totul altceva și nicidecum la cuantumul pensiei, iar dl primar rezolvă problema prin soluția: „dl.Rusu, are o pensie îndestulătoare, nu va ajunge pe drumuri”. Asta da rezolvare!
#20 rusu constantin31.08.2016,  08:20:31
Multumesc frumos " gelu". Cred cu tarie ca putem sa obligam functionarasii care se nutresc din banii nostrii sa fie gospodari chibzuiti si cu respect pentru drepturile fundamentale ale omului. Nu mor caii cand vor cainii si nici cainii cand vor stapanii. Toate lucrurile au un capat. Este inimaginabil si inadmisibil cum intelege primarul sa aplice si sa respecte legile. Avem un dosar la...parchet...ceva abuz in serviciu...nitica deturnare de fonduri...gardean...bercea...siminica...
#21 rusu constantin31.08.2016,  08:31:06
pentru " marin". Primarul trimite problema intr- o zona de ironie proasta. Cu lucrurile serioase nu se fac glumite. Inconstienta te poate costa amarnic pentru tot restul vietii. Gaselnita cu pensia mea(1000 lei adica 10 milioane vechi), este un tertip ordinar si care il poate afecta la...imagine. Cum poti sa mai ai incredere in aceasta institutie cand batjocura,umilirea,discriminarea,indolenta si ....ironiile demne de tampiti sunt practice dese si relevante????
#22 rusu constantin31.08.2016,  13:26:31
Ridzi minte si cand respira. Are in vedere construirea de blocuri cu apartamente pentru cazurile sociale in urmatorii 2-3 ani. Sigur se vor construi 3,14 blocuri dupa anul 2020. In planul strategic de dezvoltare socio-economica 2014-2020 singura suma de 2450000 lei va fi alocata (??!!) pentru... cresterea calitatii serviciilor destinate persoanelor cu dizabilitati prin asigurarea de servicii de...informare si consiliere... Primare care esti. Chiar nu mai ai pic de rusine ? Minti si te folosesti de presa pentru manipulare si dezinformare ?
#23 rusu constantin31.08.2016,  13:37:06
Stiti care este paradoxul? Secretarul primariei Petrosani, zic Neagoe, este absolvent al facultatii de drept deci cunoscator in ale legii. Primarele care este are si el la mapa facultatea de drept. Ambii...amandoi...au jurat...JUR SA RESPECT CONSTITUTIA SI LEGILE TARII SI SA FAC CU BUNA CREDINTA TOT CEEA CE-MI STA IN PUTEREA SI PRICEPEREA MEA PENTRU BINELE LOCUITORILOR MUNICIPIULUI PETROSANI ! ASA SA- MI AJUTE DUMNEZEU ! Asa sa va ajute...fiecare pasare pre limba ei piere. Si oportunisti si mincinosi...
#24 teodor01.09.2016,  11:40:25
Azi am citit acest articol. Am rămas surprins de solutia primarului privind un caz care poate avea consecinte neplacute. Dacă primarul, ales cu un procent nereprezentativ (sub 50%), nu a aflat ce inseamna buna-credinta, cuvânt rostit la juramântul depus la investire, să deschida dexul. Nimic mai mult.
#25 rusu constantin02.09.2016,  10:41:38
Primarul ridzi va construi un bloc pe str.tudor vladimirescu in urmatorii ani. Corect ar fi....dupa 2020 ca pana atunci nu am alocat bani pentru asa ceva...a se vedea planul...2014-2020. Mintim prin omisiune ...meteahna mai veche a primarului care este...Exista suspiciuni temeinice privind ....deturnarea unor fonduri... Povestile cu cresterea calitatii la diverse servicii...la transparenta...la imagini si pliante...la informare... public...relatii cu diverse ong-uri...suna a manipulare si dezinformare


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter