13.09.2016,  19:03:22 | 0 comentarii | 873 vizualizari
De la conferinţa de presă a vicepremierului Dîncu
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Revenim cu răspunsuri la întrebări adresate vice prim-ministrului Vasile Dîncu.
 
Despre birourile de „Integrare Europeană” de la primării
„Nici nu ştiu dacă în Valea Jiului există. Cred că n-au fost bani pentru a înfiinţa astfel de birouri, cred că nu toate primăriile au astfel de birouri de care spuneţi. Din Valea Jiului există destul de multe proiecte aprobate şi pe fonduri europene, dar problema este următoarea şi în general în toată România: pentru exerciţiul financiar 2014-2020 s-au diversificat programele foarte mult şi s-au modificat foarte multe elemente, atât de metodologie, cât şi elemente structurale. Noi am încercat de exemplu la POR şi la POCA, la două unităţi de implementare şi de management să simplificăm ghidurile. Media ghidurilor era de 600 de pagini, acum media este undeva la 250 de pagini. Am încercat să le facem mai lizibile, să eliminăm bruxeleza şi s-o traducem într-o românească aproximativă de dezvoltare, ca să înţeleagă oamenii. Aceste unităţi care există vor trebui revigorate în noul exerciţiu financiar. Pe programul POCA noi avem câteva programe pentru pregătirea capacităţii administrative. Eu m-am gândit să lăsăm aproape jumătate din zona POCA la programele de capacitate administrativă pentru zona teritoriului (...). Încă există o mentalitate în zona celor care se ocupă cu fonduri europene, care spun că nu dau consultanţă şi îi resping pe solicitanţi, pentru că, nu-i aşa, e mai uşor să respingi decât să dai consultanţă. Am invitat şi conducerea judeţului să se uite atent la proiecte şi la unitatea de implementare. Ba chiar şi s-o consolideze - că asta îşi face toţi bani pentru că plăteşti 5-6 oameni şi aduci sute de milioane de euro într-un judeţ, având o unitate de elită! - la nivelul judeţului, pentru că unele proiecte au fost considerate neeligibile (...). O să venim şi cu sesiuni în teritoriu în care o să prezentăm programele, ghidurile, o să avem şi o sesiune regională, un fel de caravană pentru POR şi alte programe pe care le avem noi la minister, sau de la alte ministere (...). În acest moment atragerea de fonduri europene este diminuată şi pentru faptul că nu există un grad de expertiză şi nici un departament consolidat în zonele primăriilor, mai ales în zonele sărace. N-au posibilităţi să-i trimită pe aceşti oameni la cursuri, chiar la Bruxelles, ca să se şcolească în această birocraţie. De aceea, ideea unui UAT pentru această zonă e foarte importantă şi de aceea vor fi oameni care vor face asistenţă şi vor pregăti şi pe alţii de pe plan local. Aducem oameni cu experienţă şi nu mai inventăm posturi, dar nu pe principiul de dinainte”.
 
Umbra fostului guvernator. În Valea Jiului…
„Strategia de-acum e legată de fondurile europene şi de programele de finanţare. Experienţa cu guvernatorii din anumite zone ale ţării cred că s-a dovedit a fi ineficientă şi nu cred că putem vorbi acum de similitudini în abordare. Acolo era mai mult o gândire politică, aici vorbim de o gândire efectiv de consultanţă pentru aceste zone. Am experienţa guvernatorului Văii Jiului... Mi-a fost coleg de guvern, să zicem aşa, avea şi el un scaun acolo... Din păcate, avea două probleme, nu era problema de capacitatea omului de a face asta, numai că, în primul rând, nu avea sprijin local. Dacă ar fi avut un sprijin local din partea tuturor partidelor, nu doar dintr-un singur loc, atunci ar fi putut să vină cu dosare consistente acolo. Pe de altă parte, nu exista în acel moment, nici la nivel central, decât ideea că dăm ceva în teritoriu. Nu era ideea de descentralizare a resurselor, nu era ideea de dezvoltare planificată şi echilibrată a României. Era o politică oligarhică centrată pe altă zonă şi, din păcate, au fost mai multe iniţiative formale. Acum există mai multe resurse, resursele noastre şi resursele care vin de la UE şi cred că mai există şi voinţa politică ca să spun aşa (...) Indiferent de partid şi de unde vin, acum la toate proiectele aprobate nu s-a ţinut cont de culoarea politică (...)”.
 
Termoficarea 
Referitor la problemele termoficării, vicepremierul Dâncu a declarat: „Eu cred că am pus acum două săptămâni această problemă, într-o şedinţă de guvern şi am discutat-o cu ministrul Borc şi cu ministrul Energiei şi cred că atunci când dânşii o să vină în Valea Jiului, în scurt timp, vor avea o soluţie. Şi spun asta pentru că aici e o problemă financiară, în primul rând, legată de Paroşeni şi o să vedem ce soluţie se poate găsi acestei probleme deloc foarte simplă”. Şi Ionel Dancă, consilierul Primului-ministru, a precizat: „Aş vrea să întăresc cele spuse de domnul vice prim-ministru. Din discuţiile pe care le-am avut şi noi la Cancelaria Primului-ministru, cu ministrul Energiei şi cu vice prim-ministru Costin Borc, avem elemente care să ne permită să spunem, fără niciun fel de dubii, că nu se închide nici Paroşeniul, nici Mintia, nu se închide nici Vulcanul, nici Livezeniul, şi Complexul Energetic Hunedoara nu va intra în faliment, nu va dispărea! Din acest punct de vedere nu există niciun dubiu şi vreau să vă asigur, din partea ministrului Energiei şi din partea ministrului Economiei că acestea sunt garanţiile asumate de guvern, o spun cu toată responsabilitatea!”.

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter