15.09.2016,  17:46:51 | 1 comentariu | 1040 vizualizari
Mircea Bobora faţă cu deponeul


de Corneliu BRAN
Aflat în Valea Jiului, Mircea Bobora, vicepreşedintele consiliului judeţean, a fost întrebat de jurnalişti de chestiuni despre problema deşeurilor menajere.
 
Deponeul de la Petroşani
Referitor la deponeul temporar de la Petroşani, care urmează să ţină spatele problemei până ce deponeul din nordul judeţului îşi va intra pe rol şi va scăpa de toate barierele birocratice şi de tălpile legislaţiei stufoase, oficialul de la Deva a declarat: „Cred că mâine (joi, 15 septembrie – n.r.) avem depunerea ultimelor documente legate de acest deponeu de la Petroşani, cele care vizează cele trei foraje care s-au solicitat în plus faţă de proiectul tehnic iniţial. Astfel, după acest fapt, deponeul din Petroşani devine funcţional în această săptămână”.
 
Termen personal de rezolvare: 31 martie 2017
Bobora a ţinut să-şi exprime şi câteva idei personale legate de „problema deşeurilor în judeţul Hunedoara”, readucând aminte faptul că, personal, şi-a autopropus ca termen 31 martie 2017, dată până la care deponeul de la Bârcea să fie funcţional, dând astfel de înţeles că dacă nu se întâmplă asta îşi va părăsi scaunul de vicepreşedinte la judeţ!
„Problema deşeurilor, a deponeurilor în judeţul Hunedoara, este una majoră, pentru că deponeul din Petroşani e o soluţie alternativă de moment. O soluţie găsită în disperare de cauză. Sistemul de management integrat al deşeurilor, cu deponeul principal de la Bârcea, este soluţia viabilă şi punerea acestui deponeu în operare este ceea ce ne dorim să se întâmple cât mai repede.
Continuând exemplul de bune practici de astăzi, în săptămâna viitoare eu o să încerc să solicit prezenţa dumneavoastră, a presei, într-una din zilele pe care o voi anunţa din vreme, la o discuţie legată de sistemul de management integrat al deşeurilor, pentru că am certitudinea că foarte multă vreme nu a înţeles ce se întâmplă cu acest sistem de management integrat. Vă rog să mă credeţi că acest sistem de management integrat este o adevărată industrie. Acolo se lucrează şi pentru ceea ce înseamnă profitabilitatea acestui deponeu şi profitabilitatea pe orizontală şi pentru alte companii. Nu vă ascund faptul că în alte ţări spre care ne uităm cu dorinţa de a le atinge nivelul de dezvoltare, între 70-90% din deşeurile colectate sunt incinerate! Sunt folosite în aşa fel, încât ele să fie purtătoare de plus valoare pe orizontală în altă locaţie. Şi, nu în ultimul rând, pentru a genera spaţiu, ca durata în timp a acestui deponeu să fie cât mai mare. La întrebarea când estimez că se va da drumul acestui deponeu răspund: eu m-am angajat că în 31 martie 2017 e data limită pentru mine ca poziţie şi ca eforturi în ceea ce înseamnă activitatea mea, să pornim acest deponeu. Vă garantez că voi face tot ce îmi stă în putinţă ca la finele trimestrului I din anul următor deponeul să fie funcţionabil”.
 
Tariful creşte mult sau puţin? 
Referitor la tariful gunoiului menajer şi la faptul că primarii din Valea Jiului cer acelaşi „tratament” pentru locuitorii de aici, ca şi pentru cei din nordul judeţului, când deponeul va fi funcţional, din răspunsul oferit de oficialul devean am priceput, printre rânduri, faptul că preţul nu va fi unul foarte mic! Expresia „costă foarte mult” aprinzându-ne beculeţul tuturor jurnaliştilor prezenţi, deşi după aceea vicepreşedintele a dat-o oarecum la întors în momentul când i s-a spus că din răspuns se înţelege că „tariful nu va fi unul mic...”: „Să ştiţi, lucrurile ar trebui să le discutăm mai detaliat şi nu cred că e timpul acum. Dar vă promit că, dacă mă provocaţi la o întâlnire de genul ăsta, putem dezbate atunci aspectul ăsta. În niciun caz n-o să auziţi de la mine lucruri care vor fi cantonate în zona moştenirii grele, ci vă voi spune lucruri care vor încerca să fluidizeze aspectele şi să le facă pertinente. Numai că, şi subliniez un singur lucru, activitatea de colectare şi depunere a deşeurilor peste tot pe planeta Pământ costă! Şi costă foarte mult! Din păcate, noi, activitatea de conştientizare a oamenilor, de explicitare către oameni, către populaţie, a faptului că această activitate costă nu am făcut-o! Nu am făcut-o din anumite motive pe care nu vreau să le spun, dar nu vreau să intru în detalii, deşi am motivaţia pentru ce nu s-a făcut... Dar noi va trebui să începem acest gen de activitate, de conştientizare a oamenilor (...).
Nu scumpire... Să înţelegeţi din asta că vom face toate eforturile ca Valea Jiului să nu fie dezavantajată de tarifele de depunere a deşeurilor pe deponeu. În sensul că vom găsi soluţii înţelegându-ne cu primarii, care sunt coloana vertebrală a administraţiei publice locale. Deci, vom încerca să găsim soluţii cu primarii, în aşa fel încât populaţia Văii Jiului să nu fie dezavantajată. (...)”.
 
Avram îi bate obrazul lui Jurca
Cu ce se confruntă azi Bobora se confrunta în urmă cu mulţi ani, pe când era vicepreşedinte al consiliului judeţean, Costel Avram, actualul director general al Apa Serv. Fiind prezent la Dănuţoni, în calitate de gazdă şi de iniţiator al campaniei, n-am scăpat prilejul să-l întrebăm cum vede treaba aceasta a sistemului de management integrat al deşeurilor menajere şi dacă crede că vicepreşedintele Bobora va rezolva această problemă până la 31 martie 2017. Surprinzător, Costel Avram n-a uitat episodul Petrila cu deponeul ecologic ce n-a fost aprobat de consilierii locali, printre ei fiind şi actualul primar Jurca, pe care l-a nominalizat explicit: „Da, ciclul se repetă oarecum, dar pe vremea aceea nu era problema aşa gravă cum e azi. Spuneam atunci că o să mai vorbim noi peste 5-10 ani ce probleme vor fi şi îmi aduc aminte de cei care au făcut în aşa fel ca în Valea Jiului să nu fie acel deponeu. Or acum tot unii dintre aceia trebuie să ia măsuri pentru a rezolva problema... De exemplu, primarul Jurca de la Petrila este unul dintre consilierii care atunci au crezut că va fi mai bine să nu facă acel deponeu pentru care exista cadru legal şi finanţare. Acum, ca primar, se confruntă cu o problemă gravă... Vedeţi, e ca un bumerang. De aceea e bine să analizezi profund când votezi proiecte importante. Eu sper că vicepreşedintele Mircea Bobora, cu conducerea consiliului judeţean, va rezolva această problemă într-un termen foarte scurt. Domnul Bobora nu va ajunge să plece din funcţie, pentru că va rezolva problema mai repede de 31 martie 2017. Sunt convins”.

Comentarii articol (1 )



Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter