06.11.2016,  21:17:05 | 0 comentarii | 966 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Cultul eroilor. La Petroşani


de Corneliu BRAN
„Neamul este etern prin cultul eroilor!” spunea Nicolae Iorga. Sub acest auspiciu, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, subfiliala Petroşani, Asociaţia Militarilor în Retragere şi a Veteranilor de Război Valea Jiului, împreună cu Primăria municipiului Petroşani au organizat sâmbătă, 5 noiembrie 2016, la Cimitirul Eroilor Petroşani o slujbă de comemorare a soldaţilor-eroi căzuţi pe front în luptele Primului Război Mondial. Evenimentul n-a fost ales întâmplător, ţinându-se cont că anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la intrarea României în această conflagraţie mondială nemiloasă, care s-a soldat cu multe pierderi de vieţi omeneşti.
 
Asistenţa
Începând cu orele 13:00, în Cimitirul Eroilor Petroşani, care în noiembrie a împlinit şi el 99 de ani de la înfiinţare, s-au auzit acordurile Imnului de Stat al României „Deşteaptă-te, române!”. Preţ de câteva minute, aliniaţi ca la carte şi în poziţie de drepţi, membrii Cultului Eroilor „Regina Maria” din cadrul subfilialei Petroşani, în frunte cu ofiţerii Ioan Leviţchi, Sorel Duşa şi ceilalţi, îmbrăcaţi în hainele militare de paradă, precum şi membrii Asociaţiei Militarilor în Retragere şi a Veteranilor de Război în frunte cu preşedintele Constantin Fulga, n-au mişcat în front pe timpul intonării Imnului de Stat. 
Lângă ei am observat şi mai mulţi membri ai asociaţiilor organizatoare îmbrăcaţi în civil, în frunte cu consilierul local Costel Postolache, cu Ovidiu Rizopol de la „Petro Aqua” Petroşani. În mijlocul lor a stat, ca invitat special, primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi. L-am zărit şi pe viceprimarul municipiului Petroşani, Florin Nicolae, alături de preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Valea Jiului, subofiţerul în rezervă Vasile Murgilă.
De asemenea, au mai fost prezenţi pensionari din cadrul Ligii Sindicatelor Pensionarilor Minieri Valea Jiului, ingineri minieri, reprezentanţi ai Crucii Roşii, filiala Petroşani şi din cadrul altor asociaţii şi ONG-uri locale, precum şi zeci de invitaţi şi cetăţeni  
 
Alocuţiuni
Au urmat două alocuţiuni, prin care atât colonelul în rezervă Ioan Leviţchi, cât şi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi au evocat importanţa evenimentului şi au trecut în revistă câteva din acţiunile dedicate bravei Armate Române de-a lungul acestui an. Ambii vorbitori au subliniat şi faptul că nu trebuie să lăsăm niciodată ca uitarea faţă de aceşti eroi să se depună şi că generaţia actuală trebuie să predea ştafeta generaţiilor care vin, astfel încât această flacără vie, patriotică, să nu se stingă niciodată.
„Fie că este vorba de ridicarea unui catarg, de dezvelirea unei plăci comemorative în Pasul Merişor, sau de activitatea Primăriei Vulcan şi a domnului Emil Părău în Munţii Vâlcan, ocazie cu care s-a ridicat o cruce şi au fost dezvelite busturile a doi comandanţi care au luptat în acele locuri, sau de activitatea noastră pe Defileul Jiului cu ocazia Zilei Armatei de pe 25 octombrie – ocazie cu care am comemorat şi 100 de ani de la data în care a fost rănit generalul Dragalina, aceste acţiuni sunt prilejuri de a da mâna cu istoria acestui neam românesc. Am venit astăzi aici să aducem un omagiu tuturor acestor eroi, indiferent de naţionalitatea lor”, a menţionat în discursul său colonelul în rezervă Ioan Leviţchi.
„Se împlinesc 100 de ani de la momentul în care România a intrat în Primul Război Mondial, iar timpul a demonstrat că atunci a fost un moment crucial pentru ţara noastră, fapt care a făcut ca după război, în perioada interbelică, România să aibă cele mai mari realizări în toate domeniile. Este de datoria noastră, a celor care suntem prezenţi azi, să acordăm un omagiu din suflet faţă de cei care şi-au jertfit viaţa pentru această ţară şi pentru acest popor. Dacă noi astăzi suntem în graniţele pe care le ştim cu toţii, acest fapt se datorează în primul rând lor şi sacrificiului suprem pe care ei l-au făcut pentru această ţară şi pentru conducătorii lor de la acea vreme, care i-au coordonat şi i-au condus spre acele bătălii grele şi crâncene. Dar în primul rând trebuie subliniată dragostea lor de ţară şi apartenenţa la un Stat, România, un Stat demn şi care astăzi, repet, există în primul rând datorită sacrificiului pe care ei l-au făcut”, s-a adresat celor prezenţi primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
 
Slujba de pomenire 
Un sobor de preoţi - format din Preacucernicul Părinte Protopop Petrache Creţu şi preoţii din cadrul Parohiei Ortodoxe Petroşani 1, parohul Mihai Muntean şi Pavel Simulescu - a oficiat o slujbă de pomenire. Din predica părintelui Petrache Creţu am reţinut un fragment plin de substanţă, care merită redat: „Am venit cu bucuria în suflet, pentru că vreau să vă spun că nu trebuie să treacă vremea peste noi, să nu se aşeze vremea uitării, poate cea mai grea dintre toate încercările unui neam, mai ales la această perioadă de timp pe care noi o trăim. Uitarea de Dumnezeu, uitarea părinţilor, în sensul de nerecunoştinţă, uitarea de binefăcători şi de toţi aceia cărora le suntem datori, uitarea de eroii neamului românesc şi de iubirea de ţară sunt grele încercări prin care trecem, unii reuşind să treacă peste ele şi să facă ceea ce trebuie, alţii, din păcate destul de mulţi, mai puţin. Aţi înserat din câte am văzut pe acest pliant pe care l-am primit o mare zicere a marelui Nicolae Iorga, un reper pentru fiecare dintre noi, istoric, scriitor şi om politic, dar înainte de toate un mare Român: Neamul este etern prin cultul eroilor! Ce cuvinte mari, frumoase, spuse atât de simplu de un om minunat! Aşa este, eroii neamului trebuie să fie în conştiinţa acestui popor, ca şi Dumnezeu, etern, de-a pururi! Avem obligaţia asta şi trebuie să-i convingem şi pe toţi ceilalţi”.
 
Pe fiecare cruce - o lumânare şi un brâu tricolor
În cimitirul Eroilor Petroşani sunt îngropaţi 137 de soldaţi căzuţi pe frontul de luptă din zonă, din care identificaţi 117, iar 20 sunt neidentificaţi. Dintre cei identificaţi, 31 sunt soldaţi români, 3 sârbi, 35 germani, 36 maghiar, 6 austrieci şi alţi şase neidentificaţi din ce armată au făcut parte, deşi figurează cu numele.
Sâmbătă, graţie muncii depuse de către organizatorii evenimentului, toate mormintele erau curăţate. Lângă fiecare cruce ardea o lumânare, iar fiecare cruce avea un brâu tricolor pe ea! Felicitări pentru toate acestea iniţiatorilor evenimentului.
 
Batalionul 9 de Vânători de Munte, fala Armatei Române pe vremuri, a împlinit 100 de ani de la înfiinţare!
E momentul potrivit să amintim că de istoria Vânătorilor de Munte şi a armatei române în Valea Jiului după 1990 s-a ocupat în cărţile sale, cu dăruire, pasiune şi sacrificiu, Ion Aldescu, fostul comandant al Cercului Militar Vulcan.  
La 3 noiembrie 1916 s-a înfiinţat la noi primul Batalion de Vânători de Munte, Batalionul 9, cel care a participat cu succes în Primul Război Mondial. În acest an, 2016, ao fost sărbătoriţi cu această ocazie de sâmbătă şi 100 de ani de la înfiinţarea primului batalion de acest gen, fiind prezentat şi „Drapelul de luptă” original! 
Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă „Valea Jiului” le-a conferit totodată şi câte o diplomă celor prezenţi, dintre ofiţerii sau cadrele militare în rezervă ce au făcut parte din cadrul armelor de vânători de munte şi infanterie.
Către finalul acţiunii şi după depunerea coroanei de flori s-a ţinut un moment de reculegere, dându-i-se şi onorul cuvenit drapelului de luptă, conform protocolului militar obişnuit în astfel de ocazii. 
Acţiunea s-a încheiat cu câteva poze de grup făcute în faţa monumentului din cimitir.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter