21.06.2018,  18:06:43 | 1 comentariu | 1360 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petrila / Crescător de porci mistreţi
de Corneliu BRAN

Pe strada Dealului, de lângă Lacul Deforu, am dat cu ochii în curtea gospodăriei familiei Moga de mai mulţi porci mistreţi.

Mai mari sau mai mici (care alăptau de la scroafă chiar atunci), aceşti porci mistreţi sunt total diferiţi de porcii domestici obişnuiţi.
Sunt extrem de vioi, iar animalele mature au în permaneţă în vizor puii, pe care nu-i scapă din atenţie nicio clipă. Ceea ce am aflat este faptul că aceşti porci mistreţi nu mai sunt periculoşi pentru oameni ca în sălbăticie. Fiind crescuţi de oameni, s-au obişnuit cu ei, nu atacă şi sunt chiar prietenoşi cu copiii familiei.
Am purtat şi o scurtă discuţie despre aceşti porci mistreţi chiar cu unul dintre cei care-i creşte, un momârlan get-beget, Victor Claudiu Moga. Este interesant ce ne-a spus şi de aceea, mai cu seamă pentru cei care pe viitor vor să crească porci mistreţi, relatăm o parte din cele zise de crescătorul de animale petrilean: „Am tot felul de rase de porci, nu doar mistreţi. În permanenţă avem cam 30 de scroafe de fătat şi după ce-i creştem puţin îi vindem. Cu porcii mistreţi mi-a venit ideea după ce am văzut la televizor un reportaj la ştiri. Am cumpărat şase purcei şi mai am o scroafă mare şi un vier. Dar înainte de asta aveam în cap ideea, dar nu ştiam dacă să mă apuc de crescut porci mistreţi sau nu. Eu cresc porci de ani de zile, şi de tot atâta timp vin prin grădină din pădure şi se încrucişează mistreţi sălbatici cu porci de-ai mei. Afacerea merge, sunt porci de carne şi carnea lor n-are atâta colesterol ca cea de porc obişnuită. Nu atacă, nu sunt agresivi, din contră”.
Mai subliniem faptul că specialiştii nutriţionişti ne spun că această carne de porc mistreț este mult mai sănătoasă pentru organism din punct de vedere nutriţional decât carnea de porc obişnuită deoarece conţine mai puţine grăsimi şi o cantitate ridicată de săruri, vitamine şi aminoacizi. Totuşi, medicii mai atrag atenţia că această carne consumată în exces poate aduce omului o boală destul de grea: guta! 
De aceea această carne trebuie consumată mai mult ca o delicatesă, la două-trei luni câteva zile, vorbim de cei se ocupă cu vânătoarea sau de cei ce cresc în gospodării astfel de animale, că în rest, prea puţin se găseşte pe piaţă un astfel de produs şi prea puţini îl caută la marile restaurante din ţară. La vânzare, un kilogram cotlet de mistreţ fără os poate ajunge între 90-100 lei, o pulpă de mistreţ costă între 85-95 lei kilogramul, un kilogram de file de mistreţ costă între 100-115 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de muşchiuleţ de mistreţ poate ajunge pe piaţă şi până la 170-175 lei kilogramul! Tot pe piaţă, un purcel de porc misteţ de câteva săptămâni ajunge să fie între 450-550 lei, după cum ne-a spus şi crescătorul petrilean.


Comentarii articol (1 )

#1 Mircea22.06.2018,  13:05:12
Laudabila initiativa si merita felicitari acest crescator de mistreti. Daca se vrea se poate.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter