08.10.2018,  18:46:20 | 0 comentarii | 840 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / „Cimitirul momârlanilor” – între curăţenie și nesimţirea unora
de Corneliu BRAN

Fiindcă nu mai e mult până la Luminaţie, ne-am deplasat la cimitirul de lângă serele din Aeroport, sau „Cimitirul momârlanilor” cum îi mai spun localnicii. Un cimitir care în ultimii ani s-a tot extins şi care nu se află în administrarea primăriei, aşa cum este cazul Cimitirului Central, ci de două parohii. La acest cimitir nu se plăteşte o taxă anuală sau pe mai mulţi ani, toate locurile de morminte fiind cumpărate sau concesionate. Aşadar, fiecare familie ce are un loc de veci în acest cimitir, are obligaţia să-şi cureţe mormântul şi zona din jurul acestuia.

Unii, cei mai mulţi, da, alţii ba...
Cei mai mulţi îşi curăţă locul cumpărat sau concesionat chiar şi de două-trei ori pe an. Mai sunt și unii care nu fac curăţenie nici măcar la doi-trei ani, astfel că cimitirul are o imagine de ansamblu cel puţin ciudată, ca să nu folosim un alt termen... Din cauza nesimțiților care nu-şi îngrijesc locul se formează ideea că cimitirul nu e întreţinut. Ceea ce nu e chiar aşa, dacă ţinem cont că sute de morminte sunt îngrijite. Dar ca într-o pădure, unde uscăturile ies în faţă chiar dacă copacii arată bine, aşa şi aici. Unii, nu foarte mulţi dar destui, sunt de-a dreptul nesimţiţi, ţinând cont că au acolo îngropaţi părinţii, bunicii sau unul din soţi, ori chiar copiii din nefericire, dar nu merg să-şi facă curăţenie decât o dată la nu ştiu câţi ani, ba chiar mai şi murdăresc în acst timp în plus, lăsând în urmă pet-uri şi ambalaje... mizerie cât cuprinde. 
Dar poate că treaba cea mai urâtă este chiar intrarea în acest cimitir. La intrare, porţile de fier nu mai există, iar de la un cetăţean aflat în zonă am înţeles că „nişte ordinari le-au furat demult ca să le ducă la fier vechi”. Tot lângă intrare, de sub nişte anexe construite în apropiere trece o apă murdară, roşie de rugină, puturoasă cât cuprinde, izul întinzându-se până departe, un loc unde ţânţărimea se poate „aproviziona” şi înmulţi cât cuprinde.
În fine, un morman de frunze, vegetaţie, precum şi de alte mizerii adunate din cimitir de către cei ce au făcut curăţenie „străjuieşte” de multe zile, după cum ne-au spus oamenii cu care ne-am întâlnit, destul de mulţi ţinând cont că era o zi frumoasă de toamnă şi foarte mulţi au profitat de ea ca să meargă în cimitir şi să-şi cureţe locul, cu câteva săptămâni înainte de 1 noiembrie. Să sperăm că măcar până la Luminaţie, când cimitirul va fi plin de petroşeneni veniţi să-şi plângă pe cei dragi, mormanul respectiv va dispărea. De altfel, acest lucru ne-a fost confirmat şi de directorul executiv din primărie, Daniel Vişan, cel care în prima zi a acestei săptămâni ne-a spus că deşi nu aparţine de primărie, sistematic, toamna şi primăvara, ori când este cazul, angajaţii primăriei iau mizeria strânsă la poarta cimitirului, ba chiar şi mormane adunate în cimitir, asta ca să nu se împrăştie de vânt şi să nu existe un aspect urât în zonă. Acest lucru e lăudabil, cum lăudabile sunt şi eforturile celor care-şi îngrijesc anual locurile de veci, dar nu este suficient, atâta vreme cât unii n-au nicio treabă cu zonele cumpărate sau concesionate, lăsându-le de izbelişte, imaginea arată ca a unui loc neîngrijit. Poate că n-ar strica a fi luate măsuri în acest sens de către cele două parohii care au în folosinţă acest loc, eventual chiar prin plata unei taxe de curăţenie anuală, care ar putea aduce ordinea în acest cimitir, tot mai extins de la an la an şi tot mai folosit de comunitate. Deşi, cei care au „şoricul” gros şi nici de ruşine nu ştiu şi care „n-au timp deloc” să dea cu mătura măcar cinci minute şi cu sapa alte câteva minute, într-un an calendaristic, probabil că ar fi tot aceia care n-ar plăti nici această taxă, astfel că tot bunii gospodari ar fi cei care i-ar duce-n cârcă şi pe ceilalţi. Încurcate sunt căile Domnului, încurcate sunt şi iţele din acest caz, deşi totul ţine până la urmă de bunul simţ şi de cei şapte ani de acasă. Totuşi, o soluţie, în timp, va trebui să fie găsită, deoarece e clar că aşa nu se mai poate!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter