15.10.2018,  18:20:45 | 0 comentarii | 858 vizualizari GALERIE:     FOTO    
SIMPRO 2018, nr. 8 / Cea mai reuşită ediţie 
de Corneliu BRAN

La cea de-a VIII-a ediţie a SIMPRO Petroşani, un simpozion de înaltă ţinută, marca „Universitatea din Petroşani şi INCD-INSEMEX”, a existat un număr record de lucrări ştiinţifice şi de cercetare. Au luat cuvântul în deschiderea simpozionului de vineri, 12 octombrie, mai mulți invitaţi şi, fireşte, reprezentantul gazdelor, rectorul Radu Sorin. 

Rectorul Radu Sorin
Rectorul Universităţii din Petroşani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, a avut cuvântul de deschidere al simpozionului, nu înainte ca prorectorul Roland Moraru să citească lista cu invitaţi, în română şi engleză, şi să le adreseze celor prezenţi un călduros „Bine aţi venit!”.
„(...) Ca de fiecare dată, ne bucurăm că numărul lucrărilor şi numărul participanţilor la acest simpozion creşte de la ediţie la ediţie, element care arată importanţa cercetării ştiinţifice în sistemul universitar şi nu numai. Universităţile au ca obiectiv creşterea calităţii, atractivităţii şi al durabilităţii activităţilor lor. De aceea este foarte important că în tendinţa de a atinge aceste obiective, cercetarea ştiinţifică joacă probabil cel mai important rol. Trebuie să dezvoltăm la studenţii noştri de la licenţă, dar mai ales la cei de la masterat şi doctorat, capacitatea de a gândi liber, de a se exprima în termeni ştiinţifici, creativitatea lor fiind esenţială atunci când este vorba de angajabilitate. Angajatorii noştri sunt cei care apreciază poate mai puţin cunoştinţele dobândite pe parcursul anilor de şcoală, dar apreciază creativitatea, apreciază seriozitatea, şi onestitatea. Aceste caractere noi le formăm împreună cu transmiterea de cunoştinţe de specialitate şi aceste elemente sunt definitorii pentru universitate. De asemenea, rezultatele cercetărilor ştiinţifice căutăm să le regăsim în cursurile pe care dorim să le îmbunătăţim an de an. Este deosebit de important ca evoluţia activităţii didactice să se bazeze pe activitatea desfăşurată în laboratoarele de cercetare. Nu trebuie să neglijăm şi nu neglijăm deloc parteneriatele cu universităţile din ţară şi din străinătate, parteneriatele cu institutele de cercetare, ştiinţifice, şi aici avem cel mai bun exemplu institutul naţional INSEMEX Petroşani, fără de care activitatea noastră de cercetare şi activitatea didactică nu s-ar desfăşura într-un mod coerent şi într-un sistem în care să promovăm ştiinţa, cultura şi tehnica (...). Vă mulţumesc tuturor pentru participare. Sunt convins că astăzi  toţi vom avea de învăţat, aşa cum învăţăm şi de la studenţi, chiar dacă avem impresia că numai dumnealor învaţă de la noi şi vom încheia această zi mai bogaţi în suflet şi în minte. Vă urez succes şi vă mulţumesc!”, a spus rectorul Radu Sorin.

Directorul general Artur Găman
Directorul general al INCD-INSEMEX, Artur Găman, a vorbit de importanţa acestui simpozion ştiinţific naţional şi internaţional, considerându-l un pas înainte în dezvoltarea societăţii din această regiune carboniferă şi nu numai: „(...) În numele meu personal, al colegilor, al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare INSEMEX, în calitate de principal co-organizator al acestei manifestări, sunt onorat că am prilejul să vă adresez câteva cuvinte, pe această cale dorind să vă mulţumesc tuturor pentru interesul pe care-l manifestaţi pentru acest eveniment deosebit de important pentru mediul academic şi de cercetare din Valea Jiului şi nu numai. Vă rog să-mi permiteţi să apreciez organizarea SIMPRO, a VIII-a ediţie, ca fiind deosebit de utilă, actuală şi de mare viitor. Îmi face o deosebită onoare şi plăcere să constat anvergura, deosebita curiozitate şi profesionalismul cu care a fost gândită această ediţie a simpozionului, ediţie ce tratează provocările şi oportunităţile pentru dezvoltarea durabilă prin calitate şi inovare în inginerie şi în managementul cercetării, o temă de actualitate faţă de care şi-au manifestat interesul personalităţi ale mediului academic şi de cercetare din străinătate, precum şi din principalele centre universitare şi de cercetare la nivel naţional. Având în vedere experienţa în organizarea unor astfel de manifestări ştiinţifice, acumulată pe parcursul celor şapte ediţii anterioare, precum şi concluziile celei de-a VII-a ediţii organizate în 2016, consider că organizarea în acest an a celei de-a VIII-a ediţii, în condiţiile unei largi participări naţionale şi internaţionale şi a unui număr de peste 200 de articole ştiinţifice reunite în volumul de lucrări a simpozionului, conduce la identificarea unor noi direcţii de cercetare şi de aplicare pe scară largă a noi ideologii şi tehnici de cercetare. Se vor crea astfel premizele pentru promovarea de noi proiecte de cercetare pentru diversificarea modalităţilor, pe plan naţional şi internaţional, cu integrarea cercetării româneşti din domeniu în reţelele cercetării europene şi internaţionale. Sunt convins că întâlnirea multidisciplinară dintre universitari, cercetători şi specialişti, prilejuită de simpozionul ce se deschide astăzi va fi încă un pas înainte pentru dezvoltarea durabilă a societăţii prin calitate, inovare, inginerie şi cercetare”.

Amicul polonez... care vine de 12 ani în România
Un amic mai vechi al României şi al românilor în general este dr.habil.ing.prof. Janusz K. Grabara, din cadrul Universităţii Tehnologice din Polonia. Asta s-a văzut şi s-a subliniat imediat ce distinsul invitat la simpozion a luat cuvântul, primele două fraze fiind rostite în limba română:
„Distinşi invitaţi, domnule rector, stimaţi profesori, dragi prieteni din România şi participanţi. România este o ţară frumoasă, cu oameni frumoşi, deştepţi şi deschişi”. Apoi a continuat în limba engleză: „Aş vrea să vă spun că prima mea vizită în România a fost acum 12 ani, iar de-atunci am mai fost de multe ori, aproape an de an. Iubesc România, îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici, să intru în contact cu oamenii de aici, să creez conexiuni şi legături de prietenie (...). Nu mai ţin cuvântul prea mult pentru că sunt foarte emoţionat, mă bucur că sunt aici şi încă o dată vă doresc succes la acest simpozion tuturor celor prezenţi”.

Un prieten de pe meleaguri sibiene
„Prietenul Universităţii din Petroşani”, aşa cum a fost prezentat în sală de prorectorul Roland Moraru, a venit de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. I-a reprezentat totodată şi pe cei din Academia Oamenilor de Ştiinţă din România precum şi pe cei din Academia Ardeleană, unde este preşedinte. Este vorba de prof.univ.dr.ing. Lucian-Ionel Cioca. Iată câteva fragmente din discursul dumnealui.
„(...) Sunt bucuros că mă aflu astăzi din nou în mijlocul dumneavoastră, mai ales că în ultima perioadă ne-aţi obişnuit cu o serie întreagă de activităţi care mai de care mai reuşite. Suntem astăzi la debutul unei conferinţe care şi-a câştigat pe merit o tradiţie foarte importantă, fiind la a VIII-a ediţie. Numărul mare de participanţi ne arată că această conferinţă era aşteptată şi de aceea eu salut participanţii din ţară, participanţii din străinătate şi toţi cei care şi-au adus aportul la această organizare. Prezenţa mea aici nu este deloc întâmplătoare. În primul rând, mă simt apropiat de acest domeniu de expertiză împreună cu dumneavoastră. În al doilea rând, consider că este o obligaţie personală a mea, fiind membru al Asociaţiei Absolvenţilor Universităţii din Petroşani, în care în această lună eu sărbătoresc 20 de ani de colaborare cu această universitate şi mă simt acasă ori de câte ori mă invitaţi aici. Suntem pe tărâmul unei activităţi foarte importante, cum a subliniat în spech-ul domniei sale rectorul Universităţii din Petroşani, această îmbinare între învăţământul superior şi cercetarea ştiinţifică. Domnia sa spunea că fără ajutorul cercetătorilor de la INSEMEX nu s-ar putea desfăşura activităţi didactice profunde şi aşa mai departe. Toţi ştim că unul din criteriile ARCIS este ca această cercetare ştiinţifică să se regăsească în activitatea didactică la clasă, fapt ce face ca atunci să se închidă acest ciclu al cercetării, dezvoltării şi inovării. Doresc să remarc o simetrie: faptul că două instituţii reprezentative la nivel naţional şi internaţional, Universitatea din Petroşani şi INSEMEX Petroşani şi-au dat mâna să organizeze acest simpozion este un lucru îmbucurător, iar simetria provine din faptul că două academii de ramură, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi Academia de Ştiinţe din România (ce bine ar fi fost dacă și Academia Română gira acest eveniment – n.r.), girează această manifestare ştiinţifică. Eu cred că aceste două academii fac acest lucru datorită faptului că recunosc managementul performant al acestor două instituţii din Petroşani, că recunosc rezultatele ştiinţifice ale membrilor celor două instituţii, a specialiştilor care şi-au dat mâna la această colaborare. După cum ştiţi, România are o strategie de dezvoltare aprobată pe perioada 2014-2020, unde sunt definite trei obiective mari, importante. Eu sunt convins că prin această conferinţă noi încercăm să atingem aceste obiective. De aceea, salut şi încurajez această colaborare dintre cercetătorii străini şi cercetătorii români şi sunt convins că ei ne pot ajuta să rezolvăm anumite speţe cu care ţara  noastră se confruntă (...)”.

Preşedintele Consiliului Judeţean,
Mircea Bobora, a fost mult mai scurt decât de obicei: „(...) Aş începe mica mea cuvântare cu titlul Provocări şi Oportunităţi pentru Dezvoltare Durabilă prin Calitate şi Inovare în Ingineria Managementului şi Cercetării. Recunoaşteţi cred tema simpozionului. Iar cuvintele cheie sunt din această tematică, dezvoltare durabilă, dat fiind un scop în sine al întregii activităţi menite să crească calitatea nu atât numai a învăţământului, ci şi a aspectului educaţional – în ceea ce ne spunea şi domnul rector, făcând aprecieri la încercarea de a stimula oamenii pentru inovare. Simpozionul se desfăşoară în anul în care Universitatea din Petroşani sărbătoreşte 70 de ani de la înfiinţare. Avem onoarea să fim parte a acestui eveniment excepţional SIMPRO 2018, un simpozion multidisciplinar cu participare internaţională şi naţională care a ajuns la ediţia a VIII-a. Şcoala superioară de aici şi INCD-INSEMEX sunt doi piloni de bază ale acestei regiuni carbonifere. Cele două instituţii partenere sunt un exemplu de dezvoltare durabilă ce menţionam anterior, care-mi vin în minte acum, ambele fiind şi unul din punctele de plecare ale dezvoltării acestei zone. O comunitate nu se poate dezvolta decât prin educaţie de calitate, la care se adaugă o permanentă preocupare pentru cercetare şi inovare (...)”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter