05.12.2018,  19:22:07 | 0 comentarii | 621 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petrila / „Minerit” la Galeria „aRtelier”
Booking.com
de Corneliu BRAN

Marți seara, începând cu orele 16:30 am fost martor la una dintre cele mai frumoase și interesante vernisaje ale unei expoziții organizate anul acesta în Valea Jiului.

Este vorba de expoziția de insigne intitulată simplu și sugestiv „Minerit”, organizată în Galeria aRtelier (am reprodus exact cum era scris numele galeriei pe un fluturaș de prezentare oferit de organizatori) din Petrila, situată chiar la strada principală, strada Republicii, undeva după intrarea în localitate dinspre Petroșani, la foarte mică distanță de strada Minei. Spunem toate acestea pentru ca toată lumea să afle că Petrila are o galerie de artă, întreținută de o familie pasionată de frumos, familia Stroe. Acest fapt este de admirat într-o lume tot mai agitată și mai lipsită de gusturile fine ale artei, lupta pentru supraviețuire și aspectul financiar fiind azi preocupările lumii în care azi trăim.
Înainte de vernisaj cu câteva minute am stat de vorbă cu „creierul” acestui eveniment consumat în seara Zilei de Sfânta Varvara și în seara zilei când pentru Petrila a început, acum 150 de ani, „odiseea aurului negru” extras pe aceste plaiuri. Este vorba de domnul Tiberiu Kelemen, un cunoscut colecționar pasionat de insigne și nu numai, membru ACIR cu vechi ștate, un prieten vechi al ziarului nostru.
„Am încercat și noi să punctăm cele două evenimente de astăzi: unul religios, ziua de Sfânta Varvara, și unul legat de istorie, deoarece se împlinesc 150 de ani de minerit în Valea Jiului. 
Acum trebuie să vă zic că după cum se știe mai multe exploatări miniere și-au început lucrul și înainte de 1868, dar au fost exploatări de suprafață. În decembrie 1867 s-a intrat practic în subteran prin galeria Deac, a cărei insignă o vedeți și în expoziție, după care, respectiv în 1868, a fost raportată prima producție industrială de cărbune din zonă extras din subteran. Unii contestă că Petrila ar fi primul oraș din Vale care a extras cărbune, Vulcanul obținând practic întâietatea după opinia dumnealor, dar după studierea atentă a documentațiilor eu și alții am ajuns la concluzia că totuși Petrila ar fi prima mină”, ne-a spus pentru început Tiberiu Kelemen. 
Apoi discuția s-a mutat pe planul expoziției, interlocutorul nostru povestindu-ne ce putem vedea expus, acest lucru fiind făcut ulterior și în cuvântul dumnealui către invitați.
„În expoziția de astăzi se pot vedea o parte din colecțiile personale ale unor colegi din cadrul Asociației Colecționarilor de Insigne, sau, pe scurt ACIR. Vorbim de insigne miniere, de medalii și plachete cu subiect ce ține de minerit, lămpi de mină din diverse perioade și alte obiecte conexe acestei nobile activități și acestei ramuri industriale. Dacă m-ați întrebat, insigna cea mai reprezentativă, deși n-ar fi doar una, ci mult mai multe, ar fi insigna de la 1867 a galeriei Deac, o piesă din argint făcută se pare la Budapesta, existând doar patru bucăți confecționate atunci, iar spre bucuria noastră una se află aici și se poate admira. Cele patru insigne au fost oferite atunci cu ocazia începerii lucrărilor miniere la galeria Deac. După aceea sunt foarte multe insigne străine valoroase expuse, cu preponderență cehoslovace, care au culorile internaționale ale mineritului, respectiv verde-negru. Apoi, se poate vedea un panou cu insignele administrațiilor publice locale din Valea Jiului din mai multe perioade de timp. Mă rog, se pot vedea foarte multe colecții valoroase, cu insigne și medalii destul de rare și care azi nu se mai pot vedea pe oriunde. E și o chestie de gust, ca și la orice expoziție privitorul remarcă o piesă, două, trei, plecând acasă cu impresia lăsată de imaginea vizuală, de forme și culori, sau de piesa în sine”, ne-a spus Tiberiu Kelemen.
Spre finalul discuției, colecționarul le-a mulțumit tuturor celor care l-au ajutat cu această expoziție, menționându-i totodată și pe toți cei care au expus:
„Ca amfitrioni ar trebui să-i amintesc aici pe cei din familia Stroe, Viorel și Katy, cărora le mulțumim și pe această cale pentru găzduire. Este practic a doua expoziție a noastră pe care dumnealor o găzduiesc în acest salon cochet și plăcut, prima fiind expoziția ce a avut ca subiect turismul. Organizatori suntem noi, cei din Asociația Colecționarilor de Insigne din România. Expozanți sunt familia Tudor, familia Stroe, de asemenea și dumnealor sunt colecționari, domnul Dumitru Pușcașu din Petroșani, doamna Pavel de la Vulcan, doamna Pardos și subsemnatul. Noi, cu această expoziție, am încheiat anul în materie de evenimente organizate în Valea Jiului și îmi pare rău că această manifestare de azi a fost organizată, strict, de ACIR. Asociația noastră ar fi putut să intre ca și un partener, sau co-organizator, iar expoziția să aibă organizator ori unitățile miniere, ori de CEH și de cei din minerit, atâția câți mai sunt. Noi am publicat că va avea loc acest eveniment de Sfânta Varvara și pe site și în ziar și pe nu mai știu unde, dar nimeni nu ne-a căutat și nu s-a arătat interesat se pare. Am căutat foarte multe persoane din lumea mineritului care să vină azi alături de noi, dar ne-au spus că nu au timp ori s-au scuzat frumos... Asta este, mergem înainte, și pe această cale le transmit tuturor Sărbători Fericite, că tot se apropie...”. Am plecat de la această expoziție cu un gând frumos.
Nu ne-au încântat doar micile bijuterii expuse, ci şi ceea ce s-a întâmplat înăuntru, cu intonarea Imnului Minerului la început, cu cele expuse de Tiberiu Kelemen legate de Sfânta Varvara și apariția ei pe insigne, în diverse etape, ca un simbol clar al unui sfânt ce protejează ortacul acolo, jos, în străfundurile pământului, cu imaginea fețelor răvășite ale unor participanți în momentul intonării acestui trist cântec mineresc (și vă asigurăm că n-au fost teatrale, că lacrimile din ochi se văd și toate gesturile la fel). 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter