08.11.2011,  09:46:15 | 0 comentarii | 1255 vizualizari
Cazul Ilie Jurca (III)


de Corneliu BRAN

Nicolae Codrean acuză “insistenţele” lui Păducel, Vărgatu şi Vochiţoiu…

“Scrisoarea” de care vorbeşte Ilie Jurca în partea a doua a materialului nostru, primită de la şeful Ocolului Silvic Petrila, Nicolae Codrean, după ce pe fir a intrat şi Poliţia Petrila, este de fapt o adresă oficială, trimisă în 17 ianuarie 2007, semnată de şeful ocolului silvic de-atunci. Prin această adresă, Nicolae Codrean îl înştiinţa pe “reclamantul” Ilie Jurca de măsurile luate împotriva dânsului, dar îl şi acuza destul de grav de faptul că petrileanul, proprietar de pădure, făcuse presiuni, împreună cu, atenţie (!) primarul Ilie Păducel, secretarul primăriei, juristul Vărgatu şi… Haralambie Vochiţoiu!
Dar să vedem ce scrie inginerul Nicolae Codrean în adresa respectivă, repetăm, un document oficial, semnat şi înregistrat la nr. 186 (cum de nimeni nu s-a sesizat atunci?):
“… Punerea în posesie a proprietăţii familiei Jurca s-a făcut prin înţelegerea dintre pădurarul Evenciuc Ilie şi dumneavoastră, la insistenţele domnului Vochiţoiu, a primarului, secretarului şi domnului Negoi I., pe amplasamentul VI. Cimpii, care nu are nicio legătură cu extrasele CF şi nr. topo pe care le deţineţi şi pe care se specifica un cu totul alt amplasament.
După măsurătorile efectuate de experţii topografici (ICAS Piteşti, Topopet Petroşani şi doamna Adriana Garbocea), vi s-a restituit diferenţa de suprafaţă pe care aţi solicitat-o.
Menţionăm că această suprafaţă s-a restituit în urma măsurătorilor efectuate de expertul d-voastră (doamna Garbocea A.).
Toate măsurătorile efectuate de aceşti experţi s-au făcut pe limitele şi bornele actuale existente în teren (vezi săgeata roşie dintre u.a. 113 şi 112) şi vă trimitem şi dumneavoastră o copie din fiecare.
În ceea ce priveşte furturile pe care le invocaţi, făcute de domnul Cic Nicolae, adresaţi-vă organelor menţionate de dumneavoastră în reclamaţia depusă.
În urma tuturor reclamaţiilor şi denigrărilor personalului Ocolului Silvic Petrila, această subunitate va lua următoarele măsuri în perioada următoare:
1. După topirea zăpezii se va trece la inventarierea tuturor cioatelor din u.a.112;
2. Din discuţiile purtate cu consilierii juridici ai D.S.Deva, în etapa imediat următoare se vor face demersurile necesare către Comisia locală şi cea judeţeană, pentru anularea titlului de proprietate şi restituirea suprafeţei pe vechiul amplasament;
3. Prin expirarea contractului de pază şi prestări servicii la 31.12.2006, subunitatea noastră nu va mai încheia un alt contract cu dumneavoastră, contract pe care-l puteţi încheia cu o altă structură silvică, aşa cum precizează legea.
Vă mulţumim!”.
Nu ştim de ce mulţumeşte domnul Codrean (să fie, oare, ironic?!), dar ştim că din cele de mai sus rezultă mai multe acuzaţii grave pe care, mai devreme sau mai târziu, Nicolae Codrean şi cei menţionaţi vor trebui să le explice în faţa unor autorităţi de control. Iar dacă domnul Codrean nu vine cu probe care
să-i susţină afirmaţiile scrise, repetăm, pe o ADRESÄ‚ OFICIALÄ‚, SEMNATÄ‚ CHIAR DE DÂNSUL, atunci domnia sa va avea o mare problemă…
Chiar dacă l-am luat ca din oală, contactându-l telefonic, Nicolae Codrean ne-a “tradus” acest caz încâlcit prin câteva fraze construite dibaci, pe moment, direct pe subiect şi fără să se învârtă în afara lui:
“Domnul Ilie Jurca a primit la Legea 247/2005 suprafaţa de pădure, dar nu pe vechiul amplasament, ci pe un alt amplasament. A apărut între timp o altă lege, la care dânsul a mai avut o dife­renţă de pădure de primit, numai că legea cu pricina specifica foarte clar că bucata de pădure respectivă se va restitui dar pe vechiul amplasament. Eu i-am spus asta, dar dânsul nu a acceptat acel vechi amplasament, cerându-mi tot acolo unde primise pădurea la Legea 247. Eu nu am putut să fac aşa ceva, nu am putut să încalc legea şi am propus comisiei locale să dăm diferenţa de pădure moştenită, dar pe vechiul amplasament, aşa cum specificau prevederile legii… Până la urmă, au acceptat să semneze contractul cu noi…
Ce spune domnul Ilie Jurca acum sunt mai mult poveşti. Experţii erau aduşi de dânşii, eu nici măcar nu-i cunoşteam, deci nu aveam cum să îi influenţez în vreun fel. Acum sunt tot felul de experţi care măsoară cu GPS-uri, nu ca pe vremuri, rudimentar. Aşa au măsurat şi experţii aduşi de ei, după care, când au văzut că nu le iese treaba, ne-au acuzat că suntem pe o mână cu ei…
Da, le-am anulat apoi contractul de pază şi servicii, deoarece după ce dânşii au semnat acest contract, au făcut plângere la poliţie că suprafaţa primită nu este a dânşilor! În aceste condiţii, le-am anulat contractul deoarece nu mai era valabil, din moment ce dânşii contestau suprafaţa respectivă. De fapt, ei au făcut treaba aceasta numai pentru a putea exploata masă lemnoasă, ca să aibă acte în regulă. Iar apoi, când s-au văzut în regulă, m-au reclamat la poliţie, şi nu doar pe mine ci pe mulţi alţi brigadieri şi pădurari de la Ocolul Silvic Petrila. Cum zice dânsul că are documente şi noi avem documente de la minister, de la Direcţia Silvică Deva… Au la poliţie, nici nu mai ştiu, două sau trei declaraţii în acest sens...
…Îl acuză pe domnul Cic, dar dânsul licitează masă lemnoasă ca oricare agent de exploatare de lemn, în formă legală. Iar masa lemnoasă se licitează la Deva…
…Dar haideţi să v-o spun pe aia dreaptă: nu au acceptat vechiul amplasament deoarece acesta era în Gura Lolăii, iar acolo nu erau copaci de 100 de ani vechime! Dânşii doreau pădurea de pe noul amplasament, unde pădurea era de peste 100 de ani vechime, deci masa lemnoasă se putea exploata foarte profitabil. De fapt, asta era şi este problema dânşilor!”.

“Cucul nu va mai cânta, că nu va mai avea copac pe care să stea…”
Finalul materialului nostru este aproape. Din câte se vede cineva va trebui să răspundă de aceste inexactităţi şi nemulţumiri. Dar moştenirea e moştenire şi trebuie să ajungă în po­sesia celor în drept, exact cât este prevăzută, nici cu un metru mai puţin! Și nimeni nu are dreptul să intre pe o proprietate privată, indiferent de ce face sau cine este, mai ales când proprietarul are un titlu de proprietate valabil, care nu poate fi anulat aşa oricum, nici măcar de o comisie locală sau de un şef de ocol silvic. Poate doar de justiţie, dar în anumite cazuri excepţionale, nu aşa cum îi vine oricui. Din moment ce titlul de proprietate a fost acordat respectivului, atunci… la revedere!
Numai că finalul acestui caz încâlcit nu este nici pe departe acesta. Probabil doar instanţa de judecată şi organele de control abilitate ale statului vor putea face lumină. Din moment ce suprafaţa de pădure a lui Ilie Jurca, înscrisă în titlurile de proprietate, a intrat la apă, micşorându-şi perimetrul, este clar că pentru acest fapt există vinovaţi, dar mai trebuie stabilit şi cine anume. Iar cioatele rămase în zona respectivă stau oricând mărturie. “Rezultatul” acţiunii de tăiere este simplu de dovedit, mai greu e cu măsurătorile şi cu toate celelalte.
Până când perdeaua de fum se va ridica în acest caz va mai dura probabil ceva vreme. Iar până atunci, să ne amintim de vorbele unui petrilean realist şi trist în acelaşi timp, care spunea acum multe luni, pe un post de televiziune centrală, ceva trist dar perfect adevărat: “Pădurile din împrejurul Petrilei sunt bărbierite acum fără milă, cu licitaţie sau fără, legal sau ilegal, nici nu mai contează! Gaterele şi banii fac legea la Petrila, sunt peste 80 de gatere, mari, mici, în multe curţi sau locuri, mascate sau nu… Când mergeţi pe drum, de jos vedeţi o pădure falnică, frumoasă de-ţi vine s-o mănânci, dar asta este o mască pentru fraierii care merg pe munte încălţaţi în pantofi cu toc şi îmbrăcaţi la costum. Dar dacă urci mai sus, pe jos, îmbrăcat ca un turist adevărat, în anumite zone vezi numai cioate şi luminiş, zeci, poate sute de hectare! Aşa că, peste 10-20 de ani, generaţiile care vin vor avea în faţă nişte munţi golaşi, iar pe dealurile din Petrila şi Lonea cucul nu va mai cânta, că nu va mai avea copac pe care să stea!”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter