13.05.2021,  23:59:29 | 0 comentarii | 463 vizualizari
Lupeni / Primarul despre Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului
de Corneliu BRAN

Ziarul Văii Jiului a încercat să trateze cu seriozitate și cu atenție subiectul legat de noua Strategie de Dezvoltare a Văii Jiului.

 

Fără „ghiveci”!  Separare a proiectelor aflate în curs de finanțare, de proiectele viitoare

Pe acest subiect, fiindcă e unul foarte important, am stat puțin de vorbă, joi, 13 mai, și cu primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, cel care deja s-a întâlnit de câteva ori cu acești consultanți și care, ca și noi, vede în acest document o piatră de temelie pentru Valea Jiului în următorii ani legat de proiectele europene și dezvoltarea Lupeniului și a zonei.

„Le-am spus experților de la PwC când am avut ocazia, că am speranța că într-un final documentul care va ajunge la Bruxelles pentru finanțarea de proiecte europene pentru Valea Jiului, proiecte serioase, integrate, aplicabile pentru întreaga zonă, va fi unul pragmatic, realist, cu date corecte și concrete, cu viziune pentru viitorul apropiat și mediu, cu tot ce trebuie într-un asemenea document important. Eu, ca și toți primarii și cetățenii, îmi doresc o Strategie de Dezvoltare optimă, cu pași pe care să-i urmăm concret. Pe de altă parte, îmi doresc ca proiectele viitoare ce urmează a fi finanțate să nu se intersecteze cu proiecte pentru care noi avem în vedere accesarea de bani europeni sau pentru proiecte care, deja, au fost depuse pe axele de finanțare europeană deja deschise pentru România. Cum ar veni, una-i una, alta-i alta, și să nu facem un ghiveci din care nimeni să nu mai înțeleagă nimic sau să punem în pericol proiectele depuse. Și vă pot da un exemplu în acest sens, cum le-am spus și consultanților: Lupeniul are un depus un proiect la ADR Vest în valoare de 5 milioane de euro. Este un proiect complex, amplu, important pentru oraș, ce vizează înlocuirea vechilor stâlpi de iluminat public pe 40 de străzi! Prin acest proiect vor fi executate și canalele tehnice, astfel încât vor fi eliminate definitiv firele de la suprafață, care azi sunt ancorate de acești stâlpi de iluminat existenți. Sau un alt exemplu tot pe partea aceasta de iluminat public, dar aici e vorba de un proiect depus pe Mediu. Un proiect de circa 1 milion de lei prin care se va reduce automat costul la iluminatul public, mărindu-se totodată și creșterea calității acestui serviciu adresat cetățenilor localității. Astea sunt doar două exemple și se mai pot da. Probabil și colegii mei, primari, din celelalte localități pot veni de asemenea cu alte exemple. Aceste proiecte trebuie delimitate de cele ce vor veni și pentru care se face și această Strategie de Dezvoltare, sunt proiecte pentru care s-a muncit, proiecte importante pentru orașe și comunități locale”, mai susține primarul Lucian Resmeriță.

 

Cofinanțare locală la proiectele europene, dacă se poate, dintr-o singură cifră la procent. Asta ar fi cel mai mare ajutor pentru administrațiile locale și dezvoltarea Văii Jiului

Care ne mai spune și nu ascunde faptul că Primăria municipiului Lupeni „insistă foarte mult ca partea de cofinanțare locală pe acest Program de dezvoltare destinat fostelor zone miniere, printre care și Valea Jiului, să fie una suportabilă, ținând cont de problemele bugetelor locale”.

„Asta ne dorim toți primarii, o cofinanțare locală la proiectele europene formată dintr-un procent cu o singură cifră, nu 20-30-40%, poate chiar mai mult, că atunci acele sute de milioane de euro nu vor putea fi absorbite prin aceste proiecte. Cred că este principala discuție ce trebuie purtată de negociatori la Bruxelles. Și asta le-am spus și experților și consultanților de la PwC, cum cred nu sunt singurul care le-am spus treaba asta. Vom vedea. Până atunci, așteptăm o nouă întâlnire cu cei de la PwC, așteptăm să ne prezinte draftul revizuit, cu date actualizate, cu corecțiile făcute și așa mai departe, cum și o discuție cu cetățenii și antreprenorii din Lupeni nu ar strica să se organizeze, deși știu că e mai greu cu această pandemie și cu măsurile sanitare și regulile existente. Vom vedea, până atunci cetățenii pot consulta draftul Strategiei de Dezvoltare la primărie sau pe site-ul instituției”, declară optimist primarul Lupeniului.

 

Nu mai e mult și vom vedea cum va porni și acest „nou început pentru Vale

Rămâne să vedem cum va începe și, mai ales, cum se va încheia această poveste. Până atunci, stimați cetățeni, ar fi bine să vă informați și să citiți acest draft al Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului, trimițând apoi Ministerului Fondurilor Europene, pe site-ul acestuia, observațiile dumneavoastră. Cât mai mulți, cu atât mai bine și să sperăm că cei din minister și consultanții PwC vor analiza fiecare observație a dumneavoastră în parte. Timpul nu-i trecut, dar zilele sunt tot mai puține, iar viitorul copiilor dumneavoastră în Valea Jiului depinde și de cum este elaborat acest important document. Dacă vom sta și doar ne vom mira și ne vom minuna, la colț de stradă sau pe bancă în parc, nu va ieșii nimic nici de data aceasta, cum s-a mai tot întâmplat și cu alte Strategii și așa-zise finanțări (Banca Mondială,  Banca Europeană de Investiții - BEI etc.).


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter