16.09.2021,  18:38:31 | 0 comentarii | 408 vizualizari
Și la Deva, / Zilele Artei Bizantine 2021
de Corneliu BRAN

Prin intermediul Episcopiei Devei și Hunedoarei și cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Gurie, a fost adus la cunoștința protopopiatelor ortodoxe hunedorene și prin acestea preoților, slujitorilor și enoriașilor că „Zilele Artei Bizantine” vor cuprinde anul acesta și evenimente deosebite în județul nostru, mai exact în ultima zi, pe data de 27 septembrie la Deva.

 

Vă prezentăm mai jos informarea și invitația făcută de Episcopia Devei și Hunedoarei prin intermediul coordonatorului sectorului cultural pr. Radu Trifon și a secretarului eparhial pr. Sergiu Succurro, care prevede și Programul acestui eveniment național de înaltă ținută:

„În conjunctura etosului nostru creștin, valorile promovate prin Zilele Artei Bizantine au fost principii de bază ale viețuirii de zi cu zi a părinților noștri, motiv pentru care avem datoria și cinstea de a le aduce în atenția oamenilor ca mod de trăire. Acest eveniment este ideat și materializat sub îndrumarea domnului lect.univ.dr. Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, coordonator al grupului de muzică, artă și cultură bizantină Sfântul Ioan Damaschin din Cluj-Napoca, împreună cu care își propune să arate ethosul bizantin în lumea secolului XXI. Evenimentul, început în 2005, a adus în fiecare an în atenție teme de interes din tradiția bizantină, dintre care amintim arta icoanei, arhitectura, muzica, educația, filosofia, vestimentația și altele, oferind publicului posibilitatea de a învăța prin conferințe, cursuri și ateliere de lucru susținute de invitați de seamă din domeniile prezentate.  Școala de cultură și civilizație bizantină propune iubitorilor de autentic o abordare de ansamblu, care cuprinde doar o mică parte din patrimoniul bizantin. Evenimentul din acest an aduce în atenția publicului din cinci orașe expoziții inedite, care vor cuprinde icoane și lucrări pavimentare realizate în tehnica mozaicului de către studenții secției de Artă Sacră a Facultății de Teologie din Alba-Iulia.

În prima zi, joi, 23 septembrie, de la ora 08:00, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, iar seara, de la ora 18:00, va fi slujba Vecerniei, răspunsurile fiind date de Corul Sfântul Ioan Damaschin.

A doua zi, 24 septembrie, de la ora 09:00 va avea loc la Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea din Cluj-Napoca un atelier de mozaic, unde cei interesați pot vedea etapele și modalitatea realizării unei lucrări în mozaic, iar de la ora 16:00, la Galeriile Byzantia din subsolul Bisericii Învierea Domnului de pe strada Viilor nr. 33, va avea loc o expoziție de artă.

Sâmbătă, 25 septembrie, de la ora 08:00, în Catedrala Mitropolitană Sfânta Treime din Sibiu, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu participarea  Corului Sfântul Ioan Damaschin. De la ora 17:00, la Primăria Municipiului Mediaș va avea loc o expoziție de artă bizantină.

Duminică, 26 septembrie, de la ora 09:00, va avea loc Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Încoronării din Alba-Iulia, răspunsurile fiind date de Corul Sfântul Ioan Damaschin. De la ora 14:00, la Liceul de Arte Regina Maria, va avea loc un atelier de mozaic, iar de la ora 16:00, la Museikon va avea loc o expoziție de artă, urmată de slujba Vecerniei și Paraclisul Maicii Domnului la Catedrală, de la ora 18:00.

În ultima zi a evenimentului, luni, 27 septembrie, de la ora 08:00 va avea loc la Deva, la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae”, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, urmată de un atelier de mozaic la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, de la ora 11:00. Apoi, de la ora 16:00 va avea loc, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, o expoziție de artă, urmată de un concert de muzică bizantină. Această manifestare artistică dorește să fie o împărtășire din tradiția autentică a Bisericii, ca temelie a vieții în Imperiul Bizantin, care își păstrează în Hristos caracterul atemporal și imaterial. Un Bizanț, așadar, însăși împărăție și icoană a împărăției eshatonului. Vă așteptăm cu drag!”.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter